Studielening voor Zwolse minima

Zwolle – Minima in Zwolle kunnen vanaf 1 juli 2013 maximaal 4000 euro van de gemeente Zwolle lenen om een opleiding of (bij)scholing te volgen. Met dit voorstel geeft het college uitvoering aan de aangenomen motie van D66 en ChristenUnie.
“Het hebben van werk draagt in belangrijke mate bij aan het meedoen in de samenleving. Een opleiding en/of scholing vergroot de kansen op de arbeidsmarkt. Helaas heeft niet iedereen voldoende geld om zelf een opleiding te volgen. Zeker mensen die moeten rondkomen van een minimumloon niet. Met deze lening hopen we hen op weg te helpen”, aldus wethouder Filip van As. Bij het verstrekken van de lening kijkt de gemeente naar de reguliere criteria voor een sociale lening (voor bijvoorbeeld een onvoorziene uitgave als een wasmachine): de afloscapaciteit, het kredietverleden. Voor een alleenstaande is het mogelijk om  maximaal € 3000,- te lenen, een echtpaar of eenoudergezin komt in aanmerking voor maximaal € 4000,- euro. De aflossing van de lening start na het afronden van de studie. Bij succesvolle afronding van de studie wordt de helft van de lening kwijtgescholden.
Artikel delen:
Reacties 7
  1. Boven je 35ste kost een studie al gauw vele duizenden euro’s per jaar. Ook niet-minima’s kunnen dat niet altijd even makkelijk betalen.


    Maak melding

  2. mensen met een uitkering een lening aan bieden, niets geleerd van de kredietcrisis dus. Hoe moet je ook al is het de helft het terug betalen van bijstand, een baan is er niet hoe goed je diploma’s ook zijn.


    Maak melding

  3. Lijkt mij heel goed. Mits er afspraken gemaakt worden over de haalbaarheid, slagingskans en baanperspectief. Een regeling waarin wordt gesteld dat aflossing pas kan op het moment dat de de financien dit toelaten, lijkt me niet verkeerd. Dat lijkt misschien een risico, maar het kan de gemeente natuurlijk ook wat opleveren….al is dit gezien de crisis mogelijk meer een lange termijns kwestie….


    Maak melding

Reageer