Vragen over werken met behoud van uitkering

Zwolle – De SP in Zwolle wil snel duidelijkheid van wethouder van As (CU) over bijstandsgerechtigden die werk moeten aanvaarden waar geen salaris tegenover staat maar waarbij ze alleen hun uitkering behouden. De partij wil weten hoe er tegemoet wordt gekomen aan de individuele omstandigheden van bijstandsgerechtigden. 

 

Het blijkt dat er bijstandsgerechtigden zijn die zich meerdere keren per dag moeten melden bij de sociale dienst. Ook moeten bijstandsgerechtigden naast een werkweek van 32 uur, minimaal 25 sollicitaties verrichten, in een tijd waarin er nauwelijks vacatures zijn. SP fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘Veel mensen willen dolgraag aan de slag voor een echt salaris, maar door werklozen massaal aan het werk te zetten met behoud van uitkering, krijgen ze juist geen kans om uit die uitkering te raken. Als sociale dienst mag je best wat verwachten van bijstandsgerechtigden, maar meerdere keren per dag oproepen is excessief en gaat natuurlijk ten koste van de zoektocht naar een baan.’

Siderius wijst erop dat bij eerlijk werk ook een eerlijk salaris hoort. ‘Dat is de beste manier om uit de uitkering en uit de armoede te belanden en verdringing te voorkomen. Er is niets mis met het opdoen van werkervaring vanuit een uitkering, maar dat mag er niet toe leiden dat duizenden banen geschrapt worden omdat uitkeringsgerechtigden dit werk gedwongen overnemen. Tijdelijk werken met behoud van uitkering moet mensen helpen weer aan het werk te komen en is niet bedoeld om andere mensen – zoals mensen in de groenvoorziening of de thuiszorg – uit hun baan te drukken.’

De SP wil dat er wordt ingezet op scholing en opleiding zodat bijstandsgerechtigden een duurzame plek op de arbeidsmarkt vinden en onafhankelijk worden van een uitkering.

Artikel delen:
Reacties 15
 1. Als mensen zich meerdere keren per dag bij de sociale dienst moeten melden zal daar toch wel een reden voor zijn? Dat zullen toch ook wel uitzonderingen zijn? Dan denk ik aan gevallen die in het verleden een uitkering hadden en zwart bijklusten of iets dergelijks.

  En 25 sollicitaties per week?! Dat lijkt me een sterk verhaal! Ik zeg niet, dat het niet waar is, maar ik vind het wel erg vreemd!

  ??Dat is de beste manier om uit de uitkering en uit de armoede te belanden…’

  Ongetwijfeld onbedoeld slaat Tjitske hier de spijker op zijn kop: uit de uitkering en armoede “beland” je niet…daar “raak” je! Daar doe je dus iets voor!

  Maar iets minder overdreven gesteld vind ik wel dat er een punt te maken is. In plaats van mensen te vertellen, dat ze bepaalde werkzaamheden moeten verrichten om hun uitkering te behouden zouden we misschien moeten regelen dat de werkzaamheden die ze dan verrichten nieuwe banen worden. Dergelijke banen zou je dan wel moeten accepteren, maar je moet wel volledige vrijheid en ondersteuning krijgen om te solliciteren naar de baan die je eigenlijk wil doen.

  Volgens mij kun je daar alleen maar winnaars mee hebben


  ⚠️ Meld

 2. Ik raakte vorig jaar door faillisiment mijn baan kwijt en deed een beroep op de WWB nadat mijn ww gestopt was.
  Ik kwam in een traject terecht wat toendertijd Workfast genoemd werd.
  Ik volgde een opleiding en werd mij verteld dat ik daar mee moest stoppen omdat dat de kans op betaald werk vinden aanzienlijk ou verminderden omdat ik dan niet zou kunnen solliciteren die dag dat ik naar school ging.
  Dus ik stoppen met de opleiding en braaf 5 dagen in de week 5 sollicitaties per dag maken.
  na anderhalf maand werd ik er zo gek van dat ik van ellende maar gestopt ben met solliciteren en uiteindelijk in de ziektewet ben gekomen alleen maar omdat de druk zo hoog werd van verplichtingen.


  ⚠️ Meld

 3. Ik ben een half jaar werkloos geweest, en moet 1 soll. activiteit per week doen. 5 per week lijkt mij ook erg onwaarschijnlijk. en volgens mij ging ik in het begin 1x per 2 weken of zo naar het uwv voor een gesprek met de consulent, daarna hoefde ik niet meer omdatze vond dat ik goed bezig was, we hielden toen mail contact.  ⚠️ Meld

 4. Toen ik er kwam heb ik eerst een proefmaand gehad daarna werd mijn aanvraag eindelijk ingediend. Ik moest mij dagelijks melden en tussen de 5 tot 10 sollicitaties PER DAG ook via workfast. Nou in de deze tijden is dat niet makkelijk. Als ik 2 dagen achter elkaar maar 5 sollicitaties had gedaan werd ik op het matje geroepen omdat zij vonden dat ik niet gemotiveerd was en mijn best niet deed. Daarna ben ik maar begonnen om mijn aantallen te vergroten met open sollicitaties ook daar waren ze niet heel erg van gecharmeerd maar het is een sollicitatie dus konden ze er niks aan doen. Ik heb 3 maanden moeten wachten totdat ik eindelijk de brief kreeg dat ik recht had op bijstand. Inmiddels ben ik nu 4 maand aan het werk en 2 weken geleden is mijn wwb gestort. Ik raad iederaan aan die niet noodzakelijk is om hier gebruik van te maken dit ook niet te doen.


  ⚠️ Meld

 5. Wat mij betreft denk ik niet dan mevr Sidirius overdrijft.
  Niet alleen wij maar vele met ons worden gedwongen om minimaal 25 sollicitaties per week te verrichten. Er is zelfs een oproep op Facebook geplaatst om misstanden bij de gemeente Zwolle en Workfast te gaan verzamelen. geloof mij wij zijn niet de enigste die tegen dit probleem aanlopen, jullie weten echt niet hoe graag wij willen werken en onze inzet tonen om ook aan het werk te kunnen. zelfs bij de uitzendbureaus is Workfast al een bekende en schrijven ze je niet eens meer in. Ook zijn wij verplicht kinderopvang te regelen en bij de belasting toeslag aan te vragen. Stel je namelijk voor dat we werk kunnen krijgen dan hebben we vast onderdak voor de kinderen. Advies voor mensen die ons niet geloven, ga eens gewoon een paar uur op verschillende tijden op Werkplein zitten en zet je oren open, dan schrik je.

  Zo krijg je dus ook onterecht kinderopvangtoeslag van het rijk en pleeg je met medeweten van de sociale dienst fraude. We hebben immers geen betaalde baan en daarom ook geen recht op kinderopvang. Bij navraag bij de belastingdienst is dit ongeoorloofd advies van de gemeente Zwolle.
  We zijn bang om onze echte naam te publiceren om niet gekort te worden, ze willen geen tegenspraak.


  ⚠️ Meld

 6. Ik lees met interesse de verhalen hierboven. Succes en sterkte voor degenen die nog werk zoeken.

  Bijzonder veel sterkte voor de klokkenluider hierboven. Van Tjitske en de SP is wel bekend dat ze hier op de weblog actief meelezen. Soms reageert ze. Ze kan er vast wel iets mee.


  ⚠️ Meld

 7. Johanna, dat is het uwv. Jij ontving ww. Het gaat hier om de gemeente, dat is waarvan men bijstand ontvangt. De gemeente gaat heel anders om met dit soort zaken dan het uwv. Jouw verhaal geeft dus eigenlijk aan hoe de gemeente het ook zou kunnen doen.

  De werkwijze van de gemeente zwolle, als die is zoals beschreven, lijkt me wel een erg panische manier om om te gaan met de bijstand. Ik ben ook niet voor werken met behoud van uitkering. Alleen als dit een opstap naar betaald werk is, zo niet, dan leidt dit alleen maar grotere problemen in de hand op lange termijn.
  Daarnaast wordt wat mij betreft de waarde van ‘activering’ en het opdoen van werkervaring nogal overschat. Het helpt de werkzoekende voor geen meter en werkt misbruik in hand. Ik neem aan dat gemeente zwolle de know how heeft om te filteren wie parasiteert en wie werkelijk zijn best doet om aan het werk te komen. Ik neem ook aan dat ze hun omgang met zo iemand daarop aanpassen. Als de gemeente dit niet doet, dan mogen ze zichzelf lelijk achter de oren krabben.  ⚠️ Meld

 8. Br wat een verhalen, 25 sollicitatie’s per week. “Fraude”met kinderopvangtoeslag, dit moet zeker uitgezocht worden. Hoop dat we hier lezen, hoe dit verder is gegaan.


  ⚠️ Meld

 9. Daar schrik ik ook van. 25 sollicitaties per week betekent dat veel mensen gewoon maar op alles gaan schrijven wat vacant is, ook als ze bij lange na niet aan de gestelde eisen voldoen. Dat betekent dus afwijzing op afwijzing. Deprimerend en zorgt er niet voor dat het zelfvertrouwen op peil blijft met als gevolg dat de kans op een baan wordt verkleind.
  Daarnaast de dubbele boodschap: werken met behoud van uitkering (in beginsel niet verkeerd om het arbeidsritme te behouden en nuttig bezig te zijn, mits het geen verdringende werkzaamheden zijn) en tegelijkertijd je suf solliciteren waar je dan nauwelijks tijd voor hebt. Waarom de Melkertbanen niet weer herinvoeren?


  ⚠️ Meld

 10. Bedankt voor de eerlijke en open reacties mensen!

  Ik had het dus verkeerd. Het leek mij sterk dat ze 25 sollicitaties per week vragen, maar dat gebeurt wel degelijk. Met bovengenoemde ben ik het dan ook eens: dat werkt natuurlijk niet!

  Dame had een hele goede: waarom de Melkertbanen niet herinvoeren? Het is inderdaad belangrijk mensen in een ritme te houden. En wat is er mis met werken voor geld? Zolang het dan ook maar een officiële baan is die je kunt uitoefenen totdat je weer werk hebt wat je wil doen.

  Willen werken, maar niet aan de bak komen is wel herkenbaar. Gelukkig heb ik zelf relatief kort zonder werk gezeten 2,5 jaar oid. Maar toen wilde ik ook wel baantjes oppakken die geen HBO niveau vroegen, maar daar wilden ze dan niet eens op een sollicitatie in gaan!

  Succes voor de mensen die hierdoor getroffen zijn en dus een terechte wake up call van Tjitske! (En dat geef ik niet vaak toe! 😉 )


  ⚠️ Meld

 11. Volgens mij is het Ook onherroepelijk dat wanneer je 25 sollicitaties per week verstuurd, dat je a. Sommige bedrijven platspamt en b. Gedwongen bent op functies te solliciteren die totaal niet aansluiten. Zwolle is niet groot en daarmee verpest je vlgens mij totaal je geloofwaardigheid bij bedrijven waar je solliciteert.
  Een target stellen voor aantallen is begrijpelijk, maar wel dom als dat aantal niet aansluit op de arbeidsmarkt.


  ⚠️ Meld

 12. Leuk dat je nog even de moeite neemt om te reageren Tjitske!

  Vaak ben ik het absoluut niet met je/de SP eens, maar in dit geval kan ik jullie alleen maar veel succes wensen en hopen dat jullie steun van de overige partijen krijgen!


  ⚠️ Meld

 13. Meldpunt Misstanden Uitkeringen, In deze FB groep worden verhalen verzameld over misstanden rondom uitkeringen. Iedereen mag hier melding maken van zaken die niet goed verlopen rondom uitkeringen. Bent u niet juist behandeld, worden er onmogelijke dingen van u verwacht, bent u in moeilijkheden gekomen door onterechte maatregelen m.b.t. uw uitkering, of kent u een ongelooflijk verhaal over hoe ambtenaren soms met burgers omgaan? Plaats het hier. Respecteer de privacy en plaats alleen berichten als het openbaar gemaakt mag worden. We houden het hier netjes en we schelden niet. Het doel van deze groep is openbaar aan de kaak stellen wat er allemaal mis is in Nederland, zodat er hopelijk iets ten goede kan veranderen. Deze facebook groep is is volledig onafhankelijk, dus niet verbonden aan welke instantie of politieke partij dan ook en maakt geen onderscheid in rangen of standen. U bent van harte welkom om uw bijdrage te leveren.


  ⚠️ Meld

Reageer