Lezing Zwolse wandelsportgeschiedenis

Zwolle – Ver lopen of verlopen. Wandel mee door de Zwolse wandelsportgeschiedenis!

Wandelen is tegenwoordig weer erg populair. Kijk maar naar de Zwolse Avondvierdaagse. In 2012 deden ongeveer 7000 Zwollenaren mee. En ook de Vierdaagse in Nijmegen is zo in trek dat er een maximum aantal deelnemers mee kan doen.

 Maar hoe is dat zo gekomen? Enkele leden van de Zwolse Wandelsport Verenigingen waren benieuwd wanneer het georganiseerde wandelen in Zwolle is ontstaan.
 
historich_centrum_overijssel.jpg 
 
Het afgelopen jaar hebben Willem Breunis, oud-voorzitter van De Zwolse Tippelaars, en Els Rademaker, lid van Wandelsportvereniging Wipstrikkwartier, hier onderzoek naar gedaan. Met opmerkelijke resultaten. 

De eerste georganiseerde wandeltocht werd uitgeschreven door de VVV met enthousiaste medewerking van de heer J.W. Overweg. Deze werd gehouden op 2e Pinksterdag 1932 en bedroeg 30 en 50 km. Van de 160 deelnemers kwamen er velen van buiten Zwolle: o.a. uit Nijmegen, Den Helder, Roermond, Breda en Leeuwarden. De oudste wandelaar kwam uit Groningen en was 71 jaar. Men startte toen op de Veemarkt, waar zich nu het Wandelhonk van de Zwolse Wandelsport Verenigingen bevindt. Deze tocht was het begin van de oprichting van 25 a 30 wandelsportverenigingen, waar er nu nog twee van over zijn. 

Sprekers
: Els Rademaker-Vos en Willem Breunis.  
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel. 
Locatie: Historisch Centrum Overijssel. 

 
Datum: 30 mei 2013 
Tijd: 20.00-22.00 uur 

Toegang: gratis
 
Voor meer informatie: Historisch Centrum Overijssel 038-4266300

. 
De lezing is onderdeel van de Historische Avonden, een lezingenreeks over de geschiedenis van Zwolle georganiseerd door 4 historische organisaties. 
Locatie: Historisch Centrum Overijssel
Van Wevelinkhovenstraat, Zwolle
Parkeren: Eikenstraat 20, 8021 WX Zwolle, of parkeergarage Diezerpoort
Artikel delen:
Reacties 2

Reageer