Openluchtbad door kou een week dicht

Zwolle – Zaterdag heeft het Openluchtbad het seizoen 2013 geopend met barre watertemperaturen van 16°C. Zondag heeft het bestuur besloten in het licht van die lage watertemperaturen en de bijzondere slechte weersverwachtingen besloten het bad met ingang van maandag 20 mei weer te sluiten.

18-05-2013_openluchtbad_ceintuurbaan_geopend_04.jpg 

Tijdens het seizoen van 2012 bleek dat er in de nieuwe coating van het Openluchtbad onvolkomenheden zaten. Deze coating is niet een enkelvoudig laagje maar bestaat uit een complex geheel van verschillende lagen. De oorzaken van die onvolkomenheden zijn – in opdracht van de gemeente Zwolle – door een onafhankelijke derde partij onderzocht . Per saldo is de uitkomst dat de coating vervangen moet gaan worden. De planning was er op gericht die vervanging in het vroege voorjaar van 2013 te realiseren.

Het koude voorjaar leidde vervolgens tot uitstel van die werkzaamheden. Even ontstond zelfs de vrees dat de coating pas in juni gereed zou zijn. Gelukkig heeft hoofdaannemer Salverda de vereniging enorm geholpen door een ‘noodverband’ aan te brengen. Die was eind april gereed zodat in de eerste week van mei het bad gevuld kon worden.

Maar – met nog acht dagen te gaan tot de openingsdatum van 18 mei – was duidelijk dat opwarming van het zwemwater de volgende uitdaging zou worden. Onze eigen verwarmingsinstallatie “Solkav” draait volledig op zonne-energie en zonne-uren zijn dit voorjaar schaars.

De gemeente Zwolle schoot te hulp door een houtgestookte bijverwarming te laten plaatsen. Met hooggespannen verwachting keken alle betrokken partijen dagelijks naar de nieuwste meetwaarden van de watertemperatuur. Helaas, er werden nauwelijks hogere temperaturen gemeten. Naar de oorzaken daarvan wordt nog gekeken. Tegelijkertijd lagen er om alle randen van de bassins buizen om warm water aan te voeren. Als mensen daar langslopen en die buizen nat worden ontstaat een nieuw risico: uitglijden! Omwille van veiligheid zijn deze buizen en de houtgestookte kachels op vrijdag 17 mei verwijderd.

De eigen installatie levert nu water van ongeveer 21°C maar voordat al het badwater – iets meer dan 6.000m3 door deze installatie is opgewarmd duur tdat zeker een week; mits er zon is! De eigen regionale weerman Ton ten Hove liet op zondagochtend via Twitter weten “Soms is het beter het weer niet te volgen. Prognoses voor dinsdag t/m vrijdag min of meer dramatisch.”

“Zowel op de eerste dag als vandaag hebben wij toch per dagen ongeveer 30 mensen het bad zien induiken! Enkelen voor het banenzwemmen maar ook jeugd die zowaar vanaf de driemeterplank het avontuur aangingen. Echte bikkels! Tegelijkertijd moeten wij natuurlijk erg opletten dat deze zwemmers niet onderkoeld raken. Eén van hen kwam vanochtend terug en vertelde “Ik heb gisterochtend 10 baantjes gezwommen, en pas ’s avonds werd ik weer een beetje warm van binnen”. 

Zondag heeft het bestuur dan ook besloten om vanaf 17:00 uur het Openluchtbad voor een minimale periode van een week te sluiten. De komende week worden badgasten via Twitter op de hoogte gehouden over de watertemperaturen en zodra er zicht is op betere omstandigheden dan zal de heropening via de media bekend worden gemaakt.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Als de gemeente Zwolle zich er mee gaat bemoeien kost het vooral veel gemeenschapsgeld en is de investering waardeloos..

  (zie de vele blunders van deze gemeente)  ⚠️ Meld

 2. Slechte zaak, er is voorgespiegeld dat met de nieuwe installatie het water altijd goed op temperatuur zou zijn. Nu is het alleen afhankelijk van zonne energie ? In Nederland? De oude installatie kon zelf het water warm krijgen al kostte dat wel veel geld maar blijkbaar is dat nu helemaal geen mogelijkheid meer aangezien ze nu gebruik probeerde te maken van houtkachels ? En die coating laag is natuurlijk een dikke faal. Volgensmij hebben ze gewoon te lang gewacht met water in het bad te doen want we hebben wel perioden met zon gehad maar was het bad niet gevuld.


  ⚠️ Meld

 3. Kan iemand anders dan die Salverda niet een goed coating aanbrengen? Na een jaar ‘proberen’ is het nu wel goed.


  ⚠️ Meld

 4. Ach als het weer goed is klaagt niemand weer, het bad was vroeger altijd open en gezellig, nu jammer genoeg niet meer voor iedereen


  ⚠️ Meld

 5. De langste winter achter de rug sinds 50 jaar. En de lente temperaturen zijn ook niet om naar huis te schrijven.

  Terecht dat het openluchtbad dicht blijft. Wel heel optimistisch met deze buiten temperaturen.


  ⚠️ Meld

 6. Je mag toch verwachten dat na die lange record-winter die we zullen benoemen als het dal uit de sinusoide grafiek, een top aan de andere kant volgt voor een gezond evenwicht ;D.

  Maar niets van dat al, de natuur, weerbarstig als altijd, volgt een lineaire grafiek -een rechte lijn-, die lage waarden met elkaar verbindt . Een record lange winter, en ook nog eens een record koude lente, die moeiteloos het winterbeeld voortzet met deze week een terugval naar 10 graden.
  Het Openlucht bad kan met een gerust hart de poorten sluiten, dranghekken kunnen voorlopig worden opgeborgen.

  ;D


  ⚠️ Meld

Reageer