Watertrappen Rodetorenplein in werking

Zwolle – De historie gaat herleven nu water weer een plek heeft op het Rodetorenplein in de Zwolse binnenstad. Mondde hier ooit rivier de Grote Aa uit, vanaf dinsdagmiddag stroomt hier via een waterelement weer water. Het waterelement is een watertrap die bestaat uit vier vlakken van 4 cm diep water. Water dat wordt opgepompt uit de stadsgracht stroomt van het hoogste vlak over een horizontale rand naar het lager gelegen vlak. Daarvandaan stroomt het vervolgens over een strook de stadsgracht in. 

watertrap_2.jpg

Tekening: Gemeente Zwolle 

Het waterelement ligt tussen de Rodetorenbrug en het Rodetorenplein. De gemeente heeft het inrichtingsontwerp gemaakt. De aanleg van de watertrappen is een van de acties die voortvloeit uit het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad. Gastvrijheid vormt daarin de rode draad. Gastvrijheid is de kunst om mensen het gevoel te geven dat ze welkom zijn. En dat is precies wat Zwolle met haar binnenstad voor ogen heeft. Zwolle heeft dan ook de ambitie dat het Zwolse stadshart in 2020 een bestendige plek heeft in de top tien van meest gastvrije steden.
Artikel delen:
Reacties 9
 1. De aanleg van de watertrappen is een van de acties die voortvloeit uit het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad. Gastvrijheid vormt daarin de rode draad. Gastvrijheid is de kunst om mensen het gevoel te geven dat ze welkom zijn. En dat is precies wat Zwolle met haar binnenstad voor ogen heeft. Zwolle heeft dan ook de ambitie dat het Zwolse stadshart in 2020 een bestendige plek heeft in de top tien van meest gastvrije steden

  En daar hebben we het bekende riedeltje weer waar alle overbodige uitgaven aan worden opgehangen.
  In de praktijk verzamelt zich onder aan die watertrap, door de aanzuigende werking van de pomp een enorme hoeveelheid vuilnis, die door onze “gasten” in de gracht is geflikkerd. Op deze manier geeft men geeft de “gast” het zijne terug. Hij hoeft het er alleen maar tussenuit te rapen. Als dat nou geen voorbeeld van “gastvrijheid” is weet ik het niet meer.

  Kortom, het zoveelste staaltje van inrichting van openbare ruimte vanachter een bureau, zonder zich te realiseren hoe het in de praktijk uitwerkt. Ben benieuwd hoelang de watertrap/pomp blijft functioneren. Maar goed, past wel naadloos bij het Rodetorenbrug-debacle, dat dan weer wel.


  ⚠️ Meld

 2. Loop niet zo te mekkeren man, dit is toch hartstikke leuk. Het oog wil ook wat en die brug ernaast is gewoon top! Straks komt dat busstation op de Pannenkoekendijk en dan wil je daar geen stromen fietsers. Top gedaan!!;)


  ⚠️ Meld

 3. mooie pis bak voor de zaterdag avond
  wat een weg gegooid geld , ze hadden er beter wat zinnens mee kunnen doen


  ⚠️ Meld

 4. Zie ik daar vallend water? Dan mag ik hopen dat de gemeente eerst maar even goed navraag gaat doen bij de bewoners rondom. Zal toch wel zonde zijn als het net zo’n duur fiasco zal worden als toen met die wharfinger in Hanzeland.


  ⚠️ Meld

Reageer