Zwolle daalt op ranglijst Atlas voor gemeenten

Zwolle – De gemeente Zwolle is dit jaar van positie 11 naar 14 gedaald op de ranglijst van de Atlas voor gemeenten. In 2011 scoorde Zwolle nog een 6e plaats. De meest aantrekkelijke steden in Nederland zijn Amsterdam en Utrecht. 

 

Door afnemende files neemt de aantrekkingskracht van steden in de Randstad verder toe, constateren de opstellers van de Atlas. Tegelijkertijd krijgen steden buiten de Randstad het steeds moeilijker, doordat het voorzieningenniveau terugloopt. In de Atlas voor gemeenten worden de 50 grootste gemeenten van Nederland op ruim 50 punten met elkaar vergeleken. Ook bevat de Atlas veel ranglijsten waarmee de relatieve positie van een gemeente kan worden bepaald. De Atlas biedt zo een schat aan informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in het wel en wee van de Nederlandse gemeenten.

Voor mensen die ge√Įnteresseerd zijn in nog meer detailinformatie voor een specifieke gemeente is maatwerk mogelijk. Met een detailrapportage voor een specifieke gemeente of regio (ook mogelijk voor gemeenten die niet in de Atlas staan) kan bijvoorbeeld inzicht ontstaan in de optimale schaal van een gemeente. Een maatwerkanalyse levert bovendien verklaringen op voor de relatieve postitie van een gemeente op een bepaald thema, en een optimaal beleidsrecept om die positie te kunnen verbeteren. Ook zijn detailanalyses op wijk-, buurt- en straatniveau mogelijk.

Artikel delen:
Reacties 11
 1. De gemeente roept wekelijks dat het zo goed bezig is en gastvrij wil zijn, maar dit zijn kennelijk de feiten. Doe maar gewoon!


  Maak melding

 2. Zwolle loopt ook achter, laten we eerlijk zijn als je het vergelijkt met ongeveer dezelfde groten steden is er gewoon niks te doen.

  Kijk alleen het centrum van Zwolle.

  Dood saai en lelijk.

  Ik ga liever naar apeldoorn waar het net wat groter is en meer te kopen is.


  Maak melding

 3. @Buitelanderrtje ik denk dat jij een heel ander Zwolle bezoekt als ik. Daarnaast heeft Apeldoorn niet eens een echt centrum.


  Maak melding

 4. @Japser Ik woon in zwolle, de centrum van apeldoorn is gewoon een stuk netter en er is gewoon meer te doen.

  De centrum van zwolle heb ik zo in 10 min gezien. Wat in andere steden niet zo is.

  Ga me aub niet vertellen dat zwolle nu een stad is waar iemand 1 uur voor wil rijden?


  Maak melding

 5. Buitenlandertje, ik zou in elk geval nog geen half uur rijden voor apeldoorn. Saaie stad, weinig sfeer en architectonisch geen compensatie voor het gebrek aan historie. Zwolle heeft van alles een stuk meer, behalve het winkelaanbod. Alleen daarin heeft apeldoorn meer te bieden.
  Een stad hoeft niet groot te zijn om interessant te zijn. Al vind ik wel dat het centrum van zwolle klein is in verhouding. Van mij had het kraanbolwerk veel meer een centrumfunctie mogen krijgen in plaats van een woonfunctie.


  Maak melding

 6. Mul, daar ben ik het met je eens!

  Maar ik had het ook over de winkelaabod van zwolle. dat die gewoon niet goed is.  Maak melding

 7. De daling van Zwolle op de ranglijst komt – zoals ik het lees – deels door een externe factor (toegenomen bereikbaarheid andere steden) en deels door afgenomen voorzieningen. De sluiting van de Fundatie en de opheffing van Ecodrome zullen daar (onder andere?) debet aan zijn.
  Het winkelaanbod is in Zwolle weleens beter geweest: veel authentieke zaken zijn vertrokken en er komt ramsj of ketens voor in de plaats. Als het je niet om winkelen gaat, maar om de aantrekkelijkheid van de binnenstad zelf (gebouwen, horeca), dan heeft Zwolle veel en veel meer te bieden dan een stad als Apeldoorn.


  Maak melding

 8. Buitenlandertje, het winkelaanbod is inderdaad niet groot hier. Tenminste, wanneer je waarde hecht aan wat exclusievere kleding. Persoonlijk red ik me in zwolle prima. Maar toegegeven: voor mijn trouwpak…..was ik in apeldoorn. ūüėõ


  Maak melding

 9. Tsja, en wat zijn die 50 punten waarop vergeleken wordt? Grote kans dat punten die zij als pluspunt voor bijvoorbeeld de Randstad zien, door de gemiddelde Zwollenaar als minpunt wordt ervaren.

  Prima stadje, dat Zwolle. En als je voor iets specifieks keer een eindje moet rijden, dan is dat toch prima? De meesten doen dagelijks voor hun werk niet anders.


  Maak melding

 10. @Buitenlandertje “De centrum van zwolle heb ik zo in 10 min gezien. Wat in andere steden niet zo is. ”

  Dat komt omdat je dat al kent. Zwollenaren zijn erg goed in het naar beneden praten van hun stad. Maar als je het objectief bekijkt, wordt het wel anders denk ik. Kijk bijvoorbeeld eens een keer hoger dan de begane grond, hoe mooi het eigenlijk is.


  Maak melding

Reageer