Wethouder bezoekt praktisch verkeersexamen

Zwolle – Verkeerswethouder René de Heer gaat de leerlingen van basisschool De Aquarel succes wensen met het afleggen van het praktisch verkeersexamen op dinsdag 28 mei om 8.45 uur in de Aa-landen. Tijdens het examen wordt getoetst of kinderen de theorie die zij tijdens de verkeerslessen op school hebben geleerd ook in de praktijk kunnen brengen. De kinderen leggen hiervoor op de fiets een route af. Net als vorig jaar wordt ook fietsen in groepsverband getoetst.

 

08-05-2012_verkeersles_kinderen_krullevaer_3_.jpg 

 

In Zwolle zijn drie centrale routes uitgestippeld die de leerlingen moeten fietsen. Op 28 mei wordt er in de Aa-landen gefietst, 30 en 31 mei in Zwolle Zuid en Assendorp en op 3 en 4 juni in Stadshagen. Op de route komen de kinderen langs verschillende verkeerssituaties, zoals kruisingen met verkeerslichten, rotondes en wegen met en zonder fietspaden. Langs de route staan controleurs die beoordelen of het kind voldoende verkeerskennis- en inzicht heeft en dus op een veilige manier deelneemt aan het verkeer.

Groepsfietsen

Net als vorig jaar wordt een gedeelte van het parcours afgelegd in een groep in plaats van individueel. Dit omdat leerlingen zich in de praktijk ook vaak in groepen in het verkeer begeven. Dit brengt specifieke risico’s met zich mee. Tijdens het examen wordt daarom hun gedrag in een groep beoordeeld. Bijvoorbeeld of ze niet met teveel naast elkaar fietsen, voldoende afstand houden of met zijn allen door een op rood springend verkeerslicht rijden. In voorbereiding op dit onderdeel is de scholen een video beschikbaar gesteld waarin de verschillende problemen met het fietsen in een groep op een speelse wijze onder de aandacht worden gebracht.

Verkeerseducatie

Kinderen zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Daarom vindt de gemeente Zwolle het belangrijk dat zij van jongs af aan leren hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen gedragen. Dit gebeurt door de ouders thuis, maar ook op scholen tijdens de verkeerslessen. Aangezien verkeer vooral praktijk is, wordt hun kennis en inzicht getoetst met een praktisch verkeersexamen. Daarmee oefenen ze het zelfstandig deelnemen aan het verkeer. 

 

Partners

Het praktisch verkeersexamen is voorafgegaan door een landelijk theoretisch examen dat op 11 april op alle Zwolse scholen is afgenomen. Voor het praktisch verkeersexamen hebben zich dit jaar 33 scholen met in totaal 1.100 leerlingen opgeven. Het examen wordt georganiseerd en uitgevoerd door Tref-ik verkeersadvies in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland afdeling Zwolle. Ook de wijkserviceteam voor de gemeente Zwolle (ROVA) verlenen hun medewerking en bieden ondersteuning. Voor de veiligheid van de leerlingen is politie en EHBO aanwezig. Het examen is mede mogelijk dankzij de financiële bijdrage van de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle. 

Artikel delen:

Reageer