Postmoderne Devotie Festival in Zwolle

Zwolle – Van 30 mei t/m 2 juni vindt in Zwolle het eerste Postmoderne Devotie Festival plaats. Dit festival van eigentijds geloven vindt plaats onder de paraplu van Zwolle Unlimited en valt samen met de heropening van het museum de Fundatie. Een museum met een nieuw oog(wolk) boven op het dak. Het festival en het museum zijn gratis toegankelijk.

moderne_devotie.jpg 

Het Postmoderne Devotie Festival (= eigentijds geloven festival) begint donderdagavond 30 mei met de deelname aan een parade. In de parade krijgen de Middeleeuwen vorm door de aanwezigheid van de Windesheimer koorheren en broeders van het gemeenschappelijk leven. Bewoners uit die tijd en het gilde van Michael vergezellen de moderne devoten. Aansluitend zullen zeker vijftien eigentijds geklede devoten aansluiten met borden met teksten van Thomas a Kempis. Zij zullen deze teksten declameren via megafoons. Verleden en heden komen zo bij elkaar.

Vrijdag 31 mei zijn er lezingen van ds. Jos Douma over spiritueel lezen en van ds. Trudy Helder over het schrijven van je eigen rapiarium(persoonlijke geloofsnotities). Daarvoor is er al een bijzondere Moderne Devotie viering in de Plantagekerk met ds. Jos Douma.

In de middag vindt er een grote community bijeenkomst plaats in de Grote Kerk, zijn er rondleidingen over de invloed van de Moderne Devotie op de wereldgeschiedenis en is er ’s avonds een tweegesprek tussen de twee vrienden Thomas a Kempis en Wessel Gansfort, die wel de eerste protestant wordt genoemd. Gesprekken die grote invloed hebben gehad op de kerkgeschiedenis. Tevens wordt deze dag museum de Fundatie officieel door prinses Beatrix geopend.

Zaterdag is het museum de Fundatie de hele dag open, vandaar starten er rondleidingen en is er community singing door diverse koren en orkesten. Thomas en Wessel gaan in de avond weer in gesprek. Zondag rond de klok van 12.00 uur komt er belangrijk bezoek. Petrus en Johannes bezoeken namelijk de stad Zwolle en worden rondgeleid in de Second Chapter of Acts. Het hoofdstuk uit de Bijbel waar een groot deel van de binnenstad van Zwolle op gebouwd is en vorm heeft gekregen. Aan de hand van zeven verzen wordt de tijd van toen, gekoppeld aan de tijd van de Moderne Devotie en de tijd van nu, de tijd waarin het eigentijds geloven steeds meer vorm krijgt. 

Voor meer info: www.postmodernedevotie.nl 

www.zwolleunlimited.nl

Artikel delen:

Reageer