De Fundatie gratis open op eerste publieksdag

Zwolle – Na de officiële opening door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden vrijdag 31 mei, is het spectaculair vernieuwde Museum de Fundatie vanaf zaterdag 1 juni weer voor open voor publiek. Op deze eerste dag is het museum voor iedereen gratis  toegankelijk en zijn de openingstijden verruimd van 10 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds.

De Blijmarkt wordt 1 juni omgetoverd tot een Grand Terras met live muziek en straattheater in een doorlopend progamma. Optredens zijn er van onder andere de Meander Big Band, Zwols Vocaal Ensemble, Sofia Dragt, Mpingo, Town of Saints, The Alluring Ajettes en de Broken Brass Ensemble. Museum de Fundatie viert de heropening met drie exposities: hedendaagse fotografie in ‘Pieter Henket –The way I see it’, Duitse avant-garde kunst in ‘Dans op de Vulkaan’ en nieuw werk van Jeroen Krabbé in ‘Dum Vivimus Vivamus’.

Pieter Henket: ‘The way I see it’ – Henket vertrok in 1998 op 19-jarige leeftijd vanuit Nederland naar New York en maakte daar op stormachtige wijze carrière. In 2008 kreeg hij internationaal erkenning met zijn foto’s van popicoon Lady Gaga. Sindsdien is zijn werk beeldbepalend voor de wereld van glitter & glamour. De expositie in Zwolle is Henkets eerste grote solotentoonstelling.

‘Dans op de vulkaan – Kunst en leven in de Republiek van Weimar’ – In samenwerking met de Akademie der Künste Berlin, toont Museum de Fundatie werk van ruim dertig kunstenaars, onder wie Käthe Kollwitz, George Grosz, Max Beckmann, Lovis Corinth en John Heartfield. De expositie belicht de turbulente periode tussen de twee wereldoorlogen in Duitsland, die wordt gekenmerkt door culturele bloei, balancerend tussen grote dromen enerzijds en anderzijds strijd en verval. 

Jeroen Krabbé: ‘Dum Vivimus Vivamus’ – De tentoonstelling van Jeroen Krabbé is getiteld ‘Dum Vivimus Vivamus’ (‘Laat ons leven zolang we leven’). Uitgaande van zijn eigen kindertekeningen onderzocht Krabbé in veertien monumentale schilderijen zijn jeugdjaren. Hij combineerde de ongebreidelde fantasie van toen met de volwassen visie van nu.

Naast de drie wisselexposities wordt onder de titel ‘Van Turner tot Appel’ het beste uit de eigen collectie getoond vanaf het midden van de 19e eeuw: internationale topstukken van William Turner, Vincent van Gogh, Edgar Degas, Piet Mondriaan, Francis Picabia, Gino Severini, Marino Marini, Karel Appel en vele anderen.

Van 30 mei t/m 2 juni vinden er in het centrum van Zwolle onder de noemer ‘Zwolle Unlimited’ tal van culturele activiteiten plaats Kijk voor aanvullende informatie op www.zwolleunlimited.nl.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer