Noord-Europa thema Waterval Vertelfestival

Zwolle – Het programma van Waterval Internationaal Vertelfestival is bekend! De kade voor Verteltheater De Verhalenboot aan de Thorbeckegracht in Zwolle, is van 31 mei  t/m 2 juni 2013 omgetoverd in een magisch verhalenparadijs met een smeltkroes van rootsmuziek en topvertellers in nomadententen en in de buitenlucht. 

 

claudia_van_de_kerkhof.jpg 

Claudia van de Kerkhof 

 

Waterval wordt door het publiek geroemd om haar unieke, intieme sfeer en relaxte festivalterrein, waar het, na eenmaal entree te hebben betaald, ongelimiteerd alle tenten in en uit kan lopen voor een verhaal of een concert. Het thema van Waterval is dit jaar Noord-Europa. Alle verhalen zijn dus afkomstig uit ons eigen continent, de bakermat van vele fantastische overleveringen, literaire verhalen, muzikale verhalen, spectaculaire en verstilde verhalen, legenden, mythen en sprookjes. Een aanpalend thema is het Nederland-Ruslandjaar dat in 2013 wordt gehouden. Diverse vertellers duiken in de rijkdom van Russische volkssprookjes.

Vertelprogramma
Het publiek kan genieten van ‘Stories from the North van de Frans-Noorse verhalenverteller Abbi Patix’, met zijn krachtige, ritmische manier van vertellen. Hij mengt het vertellen met dans muziek en mime. Hij heeft een internationale reputatie als één van de beste Europese performance storytellers. Nick Hennessey komt over uit Engeland. Deze zanger, songwriter en verteller reist veel naar Finland, waar hij zeer beroemd is om zijn kennis van de Kalevala, het Finse nationale epos van volksvertellingen. Hij begeleidt zichzelf op zijn harp en vertelt een aantal traditionele Engelse verhalen en ‘The Bitter Berry’ een van de belangrijkste verhalen uit de Kalevala. Ook uit Vlaanderen komen twee fantastische vertellers, namelijk Joe Baele (Pinocchio & verhalen bij het vuur) en Fred Versonnen (Vlaamse volksverhalen, mannenverhalen en De messenwerper). Uit Duitsland/VS komen Julia Klein en Willy Schwartz, uit Nederland vele professionele vertellers: van de Jonge Honden Amsterdam, Wijnand Stomp, Raymond den Boestert en Mirjam Mare tot Gottfrid van Eck, Toos Ligtenberg, Marco Holmer en Hilke ten Duis. 

 

Roots
Muzikaal gezien wordt er door Waterval stevig gekozen voor rootsmuziek: Er zijn live-concerten van de populaire popfolkgroep Zazí, de feestband Gumbo Night, Roma-componist Vasile Nedea, ska-formatie Koos Busters, jongejongensband Primary Square Company, de hilarische Meisjes van plezier, Ironische Neder-bluegrass van Vals Plat, folk-hiphop van Muppetstuff & Rico en Typhoon, kwaliteitspop van Jan Henk de Groot, straatlounge acoustic roots van Hubble Orkestar en rockabilly van Los Cabrones.  

 

Talentstroom 
Waterval heeft een eigen Talentstroom, waarmee het festival van oudsher sterk inzet op de ontwikkeling van jong verteltalent. Jonge vertellers van 6 tot 35 jaar treden op in de nomadententen op het festivalterrein. Onder hen zijn eerstejaars leerlingen van de Van der Capellen scholengemeenschap, studenten van de dramaopleiding van het Deltion College en zij-instromers uit andere theaterdisciplines of vertellers van Verteltheater De Verhalenboot. Ook is er een Open Vertelpodium van de nationale Stichting Vertellen waar vertellers die willen, zich voor kunnen aanmelden. Ook wordt er een schrijfworkshop gehouden door de Schrijversvakschool Noord-Nederland, die sinds kort ook op De Verhalenboot is gevestigd.

 

FEST-Group

Bijzonder is het project FEST-Group, waarmee Waterval drie jonge vertellers uit Zweden, Engeland en Nederland samen een Engelstalige voorstelling laat maken. Deze drie vertellers hebben in hun eigen land hun strepen verdiend en worden voor de FEST-Group begeleid door de Nationale Verteller van het Jaar, Wijnand Stomp. Het is de bedoeling dat hun voorstelling gaat reizen langs Europese vertelfestivals.

 

Karussell

Zoals het publiek gewend is van Waterval, worden de muziek en de verhalen omlijst met terrasjes, lekker eten, theatrale acts en kinderdoe-activiteiten. Ook is er dit jaar voor het eerst een handgedraaide Tsjechische Karussell (houten zweefmolen) en een boogschiettent. 

 

Zwolle Unlimited

Waterval Vertelfestival wordt georganiseerd door Stichting De Verhalenboot Zwolle. Het festival maakt deel uit van Festival Zwolle Unlimited, waaraan tientallen evenementen meedoen die in het eerste weekeinde van juni worden gehouden. Deze week wordt een gezamenlijke programmakrant huis aan huis verspreid. Het publiek kan van 30 mei tot en met 2 juni vier dagen lang genieten van boeken, verhalen, straattheater, het nieuwe museum De Fundatie en nog veel meer! Informatie daarover is te vinden op www.zwolleunlimited.nl 

 

volg Waterval op Twitter @WatervalZwolle of houd de site in de gaten voor meer programma-informatie:www.waterval-vertelfestival.nl 

Artikel delen:

Reageer