Kinderen onwel in school Zwolle Zuid

Zwolle – In de gymzaal van basisschool De Markesteen aan de Gedeputeerdenlaan in Zwolle Zuid zijn dinsdag rond 11.15 uur twee kinderen benauwd geworden na een uurtje intensief sporten en door een hoge temperatuur in de ruimte. Die combinatie bleek voor de kinderen teveel was de conclusie van de hulpdiensten en de schoolleiding na het voorval.

Diverse hulpdiensten werden voor dit incident ingezet. Van twee kinderen is bekend dat dezen gingen hyperventileren na het intensieve gymuur. Dat had zijn weerslag op een aantal andere kinden van groep 7 van de school. 12 kinderen zijn vervolgens duizelig, benauwd en misselijk geworden. De kinderen werden door personeel van de ambulance verzorgd. Volgens de brandweer was er na metingen geen sprake van gevaarlijke stoffen.

Artikel delen:
Reacties 26
 1. Wat hebben ze daar gisteren gegeten 😉
  Maar zonder gekheid, het lijkt me behoorlijk stressen als je kinderen flauw ziet vallen.


  ⚠️ Meld

 2. Schijnt een behoorlijke toeloop van hulpdiensten te zijn geweest. Mijn vriendin hoorde ook al geruchten over koolmonoxide, maar daarvan is gelukkig geen sprake.

  Moet wel zeggen, dat het zorgwekkend is als kinderen een uurtje sporten in een wat warmere gymzaal spontaan onwel worden. Het is bepaald nog geen 30 graden buiten!


  ⚠️ Meld

 3. Diep triest als het echt om de conditie van de kinderen gaat (even los van de aangeboren afwijkingen en alle andere legitieme redenen om een slechte conditie te hebben op zo’n jonge leeftijd), we voeden een kneusjes generatie op! Ouders meer met de kids naar buiten en minder achter een beeldscherm!
  Van de week op op de radio gehoord dat veel kinderen op de eerste hulp belanden na het sporten omdat ze niet genoeg bewegen.


  ⚠️ Meld

 4. De oorzaak van het hyperventileren is volgens de gezamenlijke hulpdiensten het gevolg van een combinatie tussen een intensieve gymles en de hoge temperatuur buiten, waar het lichaam op dit moment nog onvoldoende aan gewend is.


  ⚠️ Meld

 5. Niet alle, maar de meeste kinderen hebben een prima conditie. Zijn juist erg diep gegaan om van elkaar te willen winnen icm een erg warme gymzaal waar de hele ochtend al zeer intensief werd gesport. Enkele kinderen behoren zelf tot selectie teams voetbal, hockey en atletiek.
  “Kneusjesgeneratie” totaal misplaatst


  ⚠️ Meld

 6. Kneusjesgeneratie is idd niet echt een goede term, maar het klopt wel wat 1stejohn zegt van de blessures. Omdat kinderen niet meer genoeg bewegen (tussen het sporten door!!), ontstaan er veel blessures. Kinderen gaan van weinig beweging vaak over naar zeer intensieve beweging, waar het vroeger beide wat gematigder was. Er werd door de dag heen wat meer bewogen en het sporten was minder extreem. Maar goed, dit staat los van bovenstaand verhaal, want dat ging niet over blessures maar blijkbaar een nare samenloop van omstandigheden.

  Wel weer typerend die geruchten van koolmonoxide. Iemand roept maar wat omdat het een (van de duizenden) mogelijke oorzaken is en prompt zijn het al geruchten. Blijkt toch maar weer dat je de conclusies het beste aan de experts, in dit geval de brandweer, kan overlaten.


  ⚠️ Meld

 7. Uiteraard zijn er veel kids die te weinig sporten. SportService Zwolle is hier enorm goed mee bezig om dit te stimuleren. Kijk eens naar alle schoolvoetbal, -handbal en andere activiteiten die zij voor scholen organiseren. Ook de professionele gymleerkrachten dragen bij aan het bevorderen van beweging.
  Mijn zoon sport minimaal 3x per week intensief. Ik denk dat menig ouder hem niet kan bijhouden op de 5km hardlopen. Aan zijn conditie kan het niet liggen. Mijn zoon is een van de genoemde kinderen.


  ⚠️ Meld

 8. Vroeger op de fiets naar school: 18 kilometer. Coopertest: rampzalig. Met erbij liegen toch nog in de onderste regionen. Het is een heel zware test, zeker in combi met de (heerlijke) plots opgetreden warmte.


  ⚠️ Meld

 9. Uh, ik las
  “twee kinderen benauwd geworden na een uurtje intensief sporten en door een hoge temperatuur in de ruimte”.
  En Jan1 schreef “De kinderen hadden een coupertest gedaan begreep ik”.
  Nogmaals uh,
  Ik kan me nog best wel goed herinneren hoe de “coupertest”
  in lichting 84-1 was, de meeste ‘militairen’ haalden ’t niet.
  Hoezo lopen kinders de ‘cooper’ tegenwoordig?
  Lijkt me niet ok.  ⚠️ Meld

 10. Hoezo ‘niet halen’? Bij een Coopertest is toch geen sprake van halen of niet halen, maar van een gelopen afstand die een indicator is voor de conditie? Je kan in 12 minuten 10 meter lopen of 3 kilometer, maar in beide gevallen heb je de test gedaan en is er geen sprake van ‘niet halen’. Anders wordt het natuurlijk als er bijvoorbeeld in het leger een minimumeis gesteld wordt, maar dat is neem ik aan bij basisschooljeugd niet het geval.


  ⚠️ Meld

 11. Kneusjes generatie is misschien wat overdreven. Wel leren jongetjes weinig hun fysieke grenzen kennen en die van een ander. Met sport spel en stoeien bouwen ze meer fysiek op en werken ze aan hun zelf vertrouwen. Daarnaast raken ze hun energie op eengoede manier kwijt. Kinderen fietsen minder naar school en krijgen vooral van juffen les. Opzich niks mis mee maar ze zien weinig mannelijke voorbeelden aangezien vader ook vaak fulltime werkt. Er mag meer aandacht komen voor fysieke inspanning en niet alleen op school maar ook thuis. Stoeien wordt vaak geïnterpreteerd als boosheid of agressie terwijl jongetjes dit nodig hebben on op jonge leeftijd grenzen te leren kennen. Zo groeien ze op met meer zelfvertrouwen en heb je minder kan op onzekere jongens doe later in het nieuws komen als “kopschoppers” of andere vormen van zinloos geweld.


  ⚠️ Meld

 12. Wat ontzettend sneu voor deze kids zeg. Toevallig heb ik vorige week een dagje in de betreffende klas ingevallen en moest ik vandaag nog aan ze denken. Ik hoop dat ze zich snel weer beter voelen.
  Over de discussie betreffende de conditie van de kinderen ga ik me niet in mengen. Het is gebeurd, punt. Dat is al sneu genoeg.


  ⚠️ Meld

 13. Ik ook en Ik hoop dat de school het goed gaat onderzoeken en gaat kijken hoe ze dit in de toekomst gaan voorkomen.


  ⚠️ Meld

 14. @1stejohn ik wil even reageren op uw post van 20:06.

  Ik voedt mijn zoon al 11 jar alleen op zonder een mannelijk figuur.
  Volgens uw theorie zou dit slecht zijn en leert hij geen grenzen omdat hij niet stoeit?
  Heeft u er ooit bij stil gestaan dat vrouwen ook sporten doen zoals kickboksen en hardlopen.  ⚠️ Meld

 15. Ik ben toch benieuwd wat al die mensen, die het hier hebben over “de kneusjesgeneratie” of een soortgelijk bericht plaatsen, zelf aan sport doen…

  Ik zal me misschien vergissen, maar ik gok dat de helft van jullie zelf nog minder beweging krijgt dan die kids. Dus geef zelf eerst eens het goede voorbeeld, als je geluk hebt volgt de jeugd dan vanzelf.

  De kinderen zijn gewoon een product van deze tijd, en deze tijd wordt gemaakt…inderdaad…door jou en mij, echt niet door hun zelf!


  ⚠️ Meld

 16. Nee, dat zeg ik niet. Ik zeg dat het meerendeel van de opgroeiende jongetjes in hun basisschooltijd meer te maken hebben met vrouwen dan met mannen. Onvermijdelijk is dat de jongetjes dan veelal een vrouwelijk voorbeeld hebben. Vrouwen lossen vaak situaties op door te praten. Jongetjes barsten van de energie en moeten ontladen door te bewegen stoeien ipv te praten.
  Al 11 jaar alleen? Poeh, dat is best een opgave geweest. Helaas zijn er veel één ouder gezinnen en missen steeds meer kinderen een vader rol, want die is net zo belangrijk als de moeder rol toch?

  Henkie, natuurlijk zijn wij een voorbeeld, maar ook al doe jijzelf niks dan ben je toch nog verantwoordelijk voor de gezondheid van je kinderen en zal je ze ook moeten stimuleren om meer te bewegen.


  ⚠️ Meld

 17. 1stejohn, ik ben het v.w.b. de leraar op de basisschhol wel met je eens. Het is zeker voor de jongens in een klas leuk, zeker vanaf groep 6 om een leraar te hebben. Heb het gezien bij de oudste een leraar gaf toch een andere sfeer voor de jongens in de klas (wat stoerder) en de meiden in de klas vonden het ook wel lekker. Iets minder getuttel, zo omschrijf ik het maar.


  ⚠️ Meld

 18. Nee, dat zeg ik niet. Ik zeg dat het merendeel van de opgroeiende jongetjes in hun basisschooltijd meer te maken hebben met vrouwen dan met mannen. Onvermijdelijk is dat de jongetjes dan veelal een vrouwelijk voorbeeld hebben. Vrouwen lossen vaak situaties op door te praten. Jongetjes barsten van de energie en moeten ontladen door te bewegen stoeien ipv te praten.

  Kortom: als ze meer hadden gestoeid, dan was er niets aan de hand geweest? Mocht je dit niet met je uitspraak hebben bedoeld, dan heeft dit dus ook helemaal niets te maken met dit incident. Het is namelijk ook niet duidelijk of het om jongens en/of meisjes gaat. Daarnaast weet ik toevallig dat deze klas les krijgt van een meester, die de kids leert om over de dingen te praten in plaats van te stoeien. Het verschil tussen mannen/meesters en vrouwen/juffen is hier niet aan de orde. Je slaat de plank dus goed mis in dit geval.


  ⚠️ Meld

 19. Ik reageer op rooz en niet op jou Jolien.Zal het de volgende keer wat duidelijke neerzetten zodat jij het ook begrijpt. Verder zou jij je niet mengen in de discussie, maar prima hoor.

  Nog een keer dan: Als de kinderen in het algemeen meer zouden sporten en bewegen dan zouden er minder blessures tijdens de gymles zijn.

  Ik kaart daarnaast aan dat met de grote vertegenwoordiging van leraressen op de basisschool het invloed heeft op wat kinderen en dan met name de jongetjes als voorbeeld meekrijgen.
  Ik hoop dat er meer leraren komen in het basis onderwijs en dat er meer uren gesport word.


  ⚠️ Meld

 20. En de meester leert de kinderen om over dingen te praten ipv te stoeien? En jij vind dat goed? Misschien moet die leraar eens goed nadenken wat de gevolgen kunnen zijn.
  Jongetjes leren vooral in het doen en meisjes leren door te praten. Jongetjes barsten van de testosteron en de energie. Weet je wat er gebeurt als ze die energie niet kwijt kunnen? Dan wordt het negatief externaliserend gedrag in bv druk in de klas zijn of pesten of internaliserende problemen zoals concentratieproblemen en het slecht ontwikkelen van zaken als zelfvertrouwen omdat ze niet mee kunnen komen. Op latere leeftijd ontwikkel je dan jongeren zonder zelfvertrouwen die liever zich aansluiten bij een pestkop zodat ze niet zelf gepest worden. Dat zijndan die jongens die nog even een trap na geven als iemand op de grond ligt.
  Voorkom je dit alles door ze alleen te laten stoeien? Nee natuurlijk niet, maar we moeten ons er bewust van zijn dat jongetjes en meisjes een andere ontwikkeling hebben en dus een andere aanpak nodig hebben en dat het basis onderwijs zich daar ook op moet richten ook al is het meerendeel een vrouw.
  Ohja, dat was ff offtopic sorry, plank weer recht gelegd.


  ⚠️ Meld

 21. LEUGENS

  Wij hebben goede conditie iedereen zit op een sport we rennen de hele pauze door wij zijn niet zoals die dikke kinderen het was veel te warm daar we konden niet goed ademen en de genen die als eerste stopte had minstens al 2 KILOMETERS gerend! wij waren erbij wij weten wat er gebeurden (ik was ook een van de kinderen die onwel was) DUS LET OP DE FEITEN


  ⚠️ Meld

Reageer