Afrikaanse hardlopers naar Halve Marathon Zwolle

Zwolle – De Stichting Halve Marathon Zwolle organiseert dit jaar op zaterdag 8 juni voor de dertiende keer het Zilveren Kruis Achmea Zwolse Halve Marathon Festival. Het internationale deelnemersveld van de Zwolse halve marathon kent ook dit jaar weer een groot aantal atleten die zich kunnen meten met de mondiale subtop. Wilfred Kirwa en Edwin Kiptoo mogen zich tot de kanshebbers rekenen voor een ereplaats. Ook bij de dames een groot aantal Afrikaanse topatletes.

De Zilveren Kruis Achmea halve marathon in Zwolle kent bij de mannen ook dit jaar weer een vermaard deelnemersveld. Met Wilfred Kirwa en Edwin Kiptoo ligt het parcoursrecord van Wilson Kipsang onder vuur. Wilfred Kirwa leverde in de grote marathon indrukwekkende prestaties als tempomaker. Zo liep hij in de marathons van Londen, Berlijn en Frankfurt tot halverwege op wereldrecordtempo. Kirwa leverde zijn beste prestatie in de 25 km van Berlijn waar hij vorig jaar een tijd liep van 60.19, de tweede tijd ooit op de wereldranglijst. Gilbert Kirwa debuteert dit jaar in de marathon van Berlijn. De concurrentie uit eigen land komt van Edwin Kiptoo en vooral ook van Peter Kamais.

 Kiptoo won vorig jaar de halve marathon van Bath in een persoonlijk record van 62.01. Peter Kamais maakte al indruk door in 2010 de halve marathon van New York te winnen in een snelle tijd van 59.53. Hij is met een persoonlijk record van 27.09 (10 km Tilburg) een atleet met veel basissnelheid.De Keniaan Philemon Yator maakte dit jaar indruk met de winst in de halve marathon van Venlo (61.53). Hij heeft een persoonlijk record van 61.13 (Den Haag 2012). Het Keniaanse contigent krijgt tegenstand uit Marokko en Oeganda. Philip Kiplimo vertegenwoordigde dit jaar Oeganda bij het WK cross. Hij maakte vorig jaar in Kampala zijn debuut op de halve marathon met een tijd van 61.54. De Marokkaan Adil Annani is een gevaarlijke outsider voor de podiumplaatsen. Met een vierde plaats in de Londen marathon van 2012 bereikte hij zijn beste prestatie (2.07.43) ooit. Annani heeft een persoonlijk record van 61.31 (New York 2012). Al eerder kondigde de organisatie aan dat de Nederlandse toplopers Michel Butter en Tijs Groen zich zullen meten met de Afrikaanse toplopers. 

Het damesveld in de Zilveren Kruis Achmea halve marathon is bijzonder competitief. De Keniaanse Jane Moraa won dit jaar met een persoonlijk record de halve marathon van Venlo (70.40). Met Chemtai Lonah Korlima en Emily Samoei moet Moraa rekening houden met sterke concurrentie uit haar eigen land. Korlima maakt in Zwolle haar debuut in een Europese halve marathon. Samoei won in 2012 de marathon van Barcelona en heeft op de halve marathon een persoonlijk record van 71.52. Hellen de Vries is de regionale toploopster in dit damesveld.

Nieuwe namen 

Het nu bekende deelnemersveld wordt nog verder aangevuld. Voor zowel het mannen als het damesveld is de organisatie nog in onderhandeling met enkele topatleten.

Masters 

Het klassement voor de mastersklasse is dit jaar interessant met de komst van de Belgische lopers Ronny Agten en Gino van Geyte. Zij zullen met de Nederlanders Erik Negerman en Peter Bruinsma strijden om de overwinning in het masterklassement. 

Keniaanse parcoursrecords

In 2011 liep de Keniaanse wereldtopper Wilson Kipsang tijdens de Zilveren Kruis Achmea Zwolse Halve Marathon naar de snelste tijd ooit op Zwolse bodem. De winnende tijd van Kipsang uit 2011 is met 1.00.49 het huidige parcoursrecord bij de mannen. Bij de dames werd in het topjaar 2011 tevens het parcoursrecord gevestigd. De Keniaanse Flomena Chepchirchir had slechts 1:08.22 nodig voor haar Zwolse halve marathon.

Voor meer informatie:http://halvemarathonzwolle.nl.

Bron: hardlooopnieuws.nl 

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Lokt dat nou echt meer mensen naar Zwolle toe? Ik ga er toch voornamelijk heen om de bekenden aan te moedigen. Niet voor dat groepje Afrikanen dat 2x voorbij zoeft en binnen no-time er weer vandoor is.


    Maak melding

Reageer