Isala maakt plannen personeelsreductie concreet

In mei besloot de Raad van Bestuur van de Isala klinieken tot enkele drastische maatregelen om de financiële situatie van het ziekenhuis structureel te verbeteren. De meest in het oog springende maatregel was een reductie van 250 arbeidsplaatsen. Na intensief overleg met het management is besloten deze reductie in twee fasen uit te voeren. Een uitgewerkt plan ligt op dit moment voor aan de OR, die er naar streeft zo spoedig mogelijk advies uit te brengen. Voor het einde van het jaar zullen in totaal 188 arbeidsplaatsen verdwijnen. In 2008 vervallen nog eens 63 formatieplaatsen, zodra de invoering van het digitale patiëntendossier en verdere automatisering in de zorg is gerealiseerd. In totaal worden 160 primaire zorgfuncties ingeleverd.  

Het aantal staffuncties wordt met 50 fte teruggebracht, deze formatieplaatsen komen deels uit de centrale staf en deels uit de bedrijfsbureaus van de zorggroepen. Het aantal facilitaire medewerkers wordt met 40 fte verminderd.   Aanleiding tot de ingrijpende maatregel is de dreigende financiële crisis van de Isala-organisatie, die de continuïteit van de zorg in gevaar kan brengen. Met het voorgenomen besluit is nu duidelijk in welke geledingen de reductie plaats gaat vinden. De verdeling is gebaseerd op onderzoek waaruit blijkt dat Isala in vergelijking met soortgelijke ziekenhuizen meer personeel inzet om dezelfde productie te halen. Dat betekent dat de prijs van de zorgverlening hoger is dan elders, met het oog op de toenemende concurrentie tussen ziekenhuizen een ongewenste situatie.  Gedwongen ontslagen zullen zeer waarschijnlijk niet nodig zijn, een beperkt aantal medewerkers wordt echter wel herplaatsbaar. Voor hen geldt het Sociaal Plan, zoals dat op 1 februari van dit jaar met de vakorganisaties is overeengekomen. Het merendeel van de reductie wordt bereikt door natuurlijk verloop en het niet verlengen van tijdelijke contracten.

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Productie, concurentie, de prijs???
  Waar praten we nu over, appels? peren? machines? computers?, of gaat dit verhaal toevallig toch over zieke en gehavende mensen?


  ⚠️ Meld

 2. gelukig kom ik niet vaak in z-huis
  maar als ik dr ben zie ik ALTIJD z,on kantoortje met 6a7 verplegers koffie drinken ,kletsen op1 gang dus x 7verd,x vele gangen =$$$$$$$  ⚠️ Meld

 3. Mwah…juist de verpleging heb ik de meeste respect voor. Ze staan wel klaar als je ze nodig hebt, blijven veelal nog erg beleeft terwijl ze tussen 2 vuren in zitten (arts en patient).
  Overigens vallen er wel zeer veel kosten te besparen, maar dan denk ik toch meer aan de artsen en secundair personeel. Kijk eens hoevaak er gemeend wordt te moeten verbouwen. Ik zag laatst ook 4 personen (waarvan 1 arts) overigens ook 20 minuten met elkaar “ruzie”maken over wie de toner van een printertje moest halen: mijn afspraak was dus ook prompt 20 minuten te laat. Of hoe ze elkaar rekeningen toeschuiven. Of hoe ze omgaan met de verschillen IT-systemen. Of…..
  OK, dat lijken dan allemaal bijzaken, maar het zegt wel wat over de instelling van betrokken medewerkers.
  En nee, ik heb niet alleen nare ervaringen in het ziekenhuis, maar ook zeer positieve 😉


  ⚠️ Meld

Reageer