Zomerpleinfestival 2007 afgeblazen

De organisatie van het Zomerpleinfestival heeft moeten besluiten om de editie2007 af te gelasten. Oorzaak hiervan zijn de tegenvallende toezeggingen van culturele fondsen. Bovendien wijst de gemeente Zwolle aangevraagde gemeentelijke subsidie af. Volgens de gemeente zou het gaan om een wijkfeestje. Talloze bezoekers van buiten Zwolle en tientallen internationale bands bewijzen al jaren het tegendeel. Met de middelen die wel zijn toegezegd was het niet mogelijk door te gaan zonder ingrijpende concessies te doen aan de kwaliteit van het culturele aanbod. De annulering van de editie van dit jaar betekent niet dat het concept dood is: besloten is om op korte termijn te beginnen met de voorbereidingen voor het Zomerpleinfestival 2008. Het festival had op 13 en 14 juli a.s. moeten plaatsvinden op het Assendorperplein. Het Zomerpleinfestival zou dit jaar voor de elfde keer worden georganiseerd op het Assendorperplein. Het heeft zich steeds weten te onderscheiden van andere festivals dankzij een bijzondere mix van een kinder-, theater,- en muziekprogramma. Dit jaar zou er voor de tweede keer een tweedaags festival plaatsvinden.

Het festival kent een rijke geschiedenis. Zo traden er in het verleden bijvoorbeeld Mala Vita, Armand, Stuurbaard Bakkebaard,  Opgezwolle en tal van andere acts op. Verder werd er in de loop der jaren gestaag gewerkt aan de opbouw van een volwaardig theaterprogramma. Ook voor kinderen en jeugd werd steeds geprobeerd een uitdagend programma neer te zetten. Vorig jaar konden kinderen bijvoorbeeld paintballen, skaten en zich circusartiest wanen bij Circus met Nootjes. Ook de decoratie van het toch al sfeervolle plein kan bijzonder worden genoemd. Een ander uniek aspect van het festival is dat het voor de volle 100% op vrijwilligers draait. De organisatie van het festival bestaat uit een groep vrijwilligers van de sociaal-culturele vereniging Eureka.  Als reactie op het afblazen van het Zomerpleinfestival hebben een aantal mensen het plan opgevat om zeer kleinschalig en no profile op 14 juli een feestje op het plein te bouwen. Dat dit feestje niets te maken heeft met het uitgewerkte concept van het Zomerpleinfestival blijkt uit de naam: Eureka Terug Bij Af. 

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Dat vind ik nou echt jammer. Eerst gaat de Stad als Theater niet door, en nu dit leuke pleinfeest. Zwolle wordt er niet gezelliger op zo. :-


  ⚠️ Meld

 2. iig ligt het niet aan de inzet van de organisatie. ik zal erbij zijn zaterdag 14 juli, al is het alleen uit solidariteit met de organisatie. Een lawaaiig protest! Laat het overvol worden op het plein om te laten zien dat zwolle niet inslaapt. Zwolle leeft, maar de gemeente dut in… Om dan te zien dat een ontoegankelijke fietstocht voor vrouwen in de overgang (Leontien Ladies Ride) 25000 euri evenementensubsidie krijgt vanwege de “waarde” die het toevoegt aan de gemeente Zwolle, terwijl zo een festival als dit, waar alle vormen van kunst aan alle culturen en leeftijdsgroepen geboden word, subsidie wordt ontzegt omdat het een wijkgerichte activiteit zou zijn… :- Ik begrijp het niet. Dus wil ik eenieder die zich enigzins genaait voelt als cultuurliefhebber een klacht in te vullen op de website van de gemeente. Bij de thuispagina kan je in het zoekbalkje intypen en de rest wijst zichzelf… Geef het niet op!


  ⚠️ Meld

 3. onbegrijpelijk hoe de gemeente Zwolle met culturele activiteiten omspringt, vooral daar waar zij zelf niet de vinger in de pap heeft!


  ⚠️ Meld

 4. pfff…. die gemeente weet wel weer alle leuke evenementen de nek om te draaien … wat een stelletje %#@!^& … >:(


  ⚠️ Meld

Reageer