Expositie Explorer II in Watertoren

Zwolle – Beeldend kunstenaars Wander Otter, Margot van Nuland en Michiel Huige laten hun nieuwste werk zien tijdens de expositie Explorer II, van 2 juni t/m 7 juli bij Mens in de Ruimte. 

De mens is constant op zoek naar het verleggen van grenzen. Bas Jan Ader probeerde in de jaren ‘70 in een roeibootje de oceaan over te steken. Baumgartner sprong vanaf de rand van de atmosfeer. Samen met deze zoektocht naar grenzen valt een zoektocht naar het universum, de eenzaamheid, het sublieme. Dit gegeven en de monumentale ruimte van de watertoren inspireerden de drie kunstenaars tot het maken van de expositie ‘Explorer II’, waarin zij installaties, film en beelden vertonen.

Wander Otter en Margot van Nuland hebben vrij letterlijk hun grenzen verlegd voor deze expositie: ze hebben namelijk een enorme ‘luchtballon’ gecreëerd in de toren. Een contradictie op zich, want een luchtballon zou moeten kunnen opstijgen, maar wordt belemmerd door het plafond. We zijn dus als mens beperkt in wat we nog kunnen ontdekken, en de kunstenaars vragen zich af waar we eigenlijk naar op zoek zijn als we op expeditie gaan.

Michiel Huige maakt films waarin hij het onmogelijke probeert te bereiken. Zo beklimt hij, middenin een weiland, een ladder, zonder enige houvast, zonder enige steun. Het balanceren op de ladder, het weten dat er een punt komt waarop de ladder om zal vallen, maakt dat je als toegeschouwer geintrigeerd blijft kijken. Het torten van het lot, en de nadering van het onvermijdelijke, symboliseren zijn zoektocht naar het sublieme. Wat willen wij als mens bereiken, en waarom zoeken wij steeds naar dat onmogelijke?

U bent allen uitgenodigd voor de feestelijke opening op zondag 2 juni om 14 uur. De expositie zal daarna nog te bezichtigen zijn t/m 7 juli, op zaterdag en zondag van 13 uur tot 17 uur. 

Artikel delen:

Reageer