Broeden op autobanden

Zwolle – Een kostelijk tafereel in de Nieuwe Vecht bij de Philosofenallee.

meerkoet.jpg 

Foto: Jenny Duijf

Aan de Philosofenallee hebben woonbootbewoners een bijzondere gastvrijheid aangeboden. Speciaal voor een meerkoet echtpaar hebben zij een prachtige behuizing gemaakt en zo te zien wordt er gezinsuitbreiding verwacht. Zo’n diervriendelijk initiatief verdient een compliment!

Interessant:

De Nieuwe Vecht is de naam van een waterloop in Zwolle die rond 1600 is gegraven tussen de Overijsselse Vecht en de Nieuwe Wetering in het centrum van Zwolle.

Door dit kanaal konden schepen sneller van de Vecht in Zwolle komen en omgekeerd. Zij hoefden nu niet meer over het Zwarte Water. De lading, meestal Bentheimer zandsteen kon zo sneller worden vervoerd. Langs deze waterweg stonden veel molens die landbouwgewassen uit Twente verwerkten. Hiervan is alleen oliemolen De Passiebloem overgebleven. 

Op twee plekken in de Nieuwe Vecht was er een soort sluis (verlaat). Dit is terug te vinden in de naam van de weg die parallel loopt aan het kanaal: ‘Tussen de Verlaten’. De sluis aan het begin is in 1987 gerestaureerd. Aan het begin van de vorige eeuw nam het vaarverkeer over de Nieuwe Vecht drastisch af. De sluismeester bij het Nieuwe Verlaat schutte in 1930 nog maar 311 kleine schepen. 

Toen de Ceintuurbaan werd aangelegd, was scheepvaart tussen het centrum en de Overijsselse Vecht definitief onmogelijk. De Nieuwe Vecht loopt langs en door de Zwolse wijken Berkum, Wipstrik, Diezerpoort en de nieuwe wijk Molen Oever. Aan deze waterloop lag het voormalige fabriekscomplex van Golden-Wonder.

Bron: Wiki 

Artikel delen:
Reacties 10
 1. het bouwbedrijf “Mees” dat jaren aan de Vondelkade zat heeft lang schepen met oa cement aangelegd gehad een aan de overkant bij “Reinders” kwamen ook schepen met lading


  ⚠️ Meld

 2. Lief? Meerkoetjes zijn verre van lief. Bang voor mensen maar tirannen voor eenden.

  Maar wel een mooi gezicht zo op die banden 🙂


  ⚠️ Meld

 3. Wfvn….Elk soort dierlijk organisme is een tiran voor tenminste 1 ander soort organisme….ok… Behalve de krokodil dan:P


  ⚠️ Meld

 4. In de begin jaren ’60 voer mijn vader geregeld met zijn schip door de Philosofenallee en Vondelkade naar Reinders slaoliefabriek/Golden Wonder.
  En in de oorlog voer mijn opa met zijn schip met zakjes graan, bieten e.d. door de Nieuwe Vecht naar de gaarkeuken. In die zakjes zaten geweren verstopt, als je goed keek zag je de lopen er bovenuit steken.
  Mijn oma voer dan niet mee op zo’n reis…….

  Ik ben een bevoorrecht mens dat ik aan deze mooie Allee mag wonen, recht tegenover dat verliefde meerkoetenpaar!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.