Zwolse Muziekwijk krijgt ‘Greenman’

Zwolle – Begin volgend jaar krijgt de Muziekwijk een nieuw ‘levend’ kunstwerk. Het kunstwerk genaamd de ‘Greenman’ wordt uitgevoerd met levende bomen. Kunstenaar Bob Radstake is door een werkgroep gekozen om het kunstwerk te maken.

 

the_greenman.jpg 

 

Begin volgend jaar wordt het kunstwerk als kroon op de nieuwe wijk onthuld. De ‘Greenman’ wordt geplaatst in de groenstrook langs de Klooienberglaan, aan de rand van de Muziekwijk. Deze locatie zorgt ervoor dat het kunstwerk niet alleen gezien wordt door de inwoners van de Muziekwijk, maar ook door doorgaand (fiets)verkeer. Het kunstwerk, in de vorm van een mens, verbeeldt een ‘Greenman’ als hoeder en beschermheer van de duurzame wijk. De kunstenaar wil de inwoners van de Muziekwijk door dit kunstwerk dan ook meer bewustmaken van de nabijheid van de natuur en het belang van duurzaamheid. Op deze manier versterkt het kunstwerk de (nieuwe) identiteit van de wijk.

 

Samenwerking

Het kunstwerk wordt gefinancierd door Woningstichting SWZ, het Wijkfonds en de Stichting Beeldentuin Holtenbroek. Gemeente Zwolle en de commissie beeldende kunst hebben vervolgens hun medewerking en ondersteuning aan het initiatief verleend en ook bewoners bij het initiatief betrokken.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

23 gedachten over “Zwolse Muziekwijk krijgt ‘Greenman’”

  1. Kunst… ik heb er een mening over, maar laat die nu maar even achterwege omdat ik het eindresultaat nog niet helemaal kan inschatten. Het tekeningetje voorspelt echter nog niet veel goeds als het om een ‘hoeder van de duurzame wijk’ moet zijn. Je kind zal er vanuit zijn donkere slaapkamer op uitkijken… 😉

  2. Ze hadden beter een mooie glimmende vuist kunnen maken, wat de kracht laat zien van de wijk Holtenbroek, en dat we er alles aan doen samen met de kracht die we hebben om er wat moois van te maken.

    Dit lijkt eerder op een duivel 🙁

    Ipv dat. geven we dit deel van Holtenbroek een anderen naam, en doen net alsof dit los staat van de wijk, en dat vind ik wel jammer.
    je mag namelijk best trots zijn om in Holtenbroek te wonen, buiten de mindere dingen is het namelijk wel een wijk dicht bij het centrum met veel groen en aan een prachtige rivier/kanaal.

  3. Weet de Commisie voor Beeldende Kunst van de gemeente Zwolle hiervan? Die beoordeelt de artistieke waarde van nieuw te plaatsen kunst in de openbare ruimte toch altijd?

  4. Oh, sorry ik zie het, het antwoord op mijn vraag staat reeds in het artikel.
    Tja, de openbare ruimte in Zwolle wordt wat beeldende kunst betreft zo onderhand wel een rariteitenkabinet he?

  5. Heel simpel, Tessa. Er gaat schrikbarend veel geld in zitten, terwijl er toch veel nuttigere bestedingen zijn voor onze stad. Dan kijk ik liever tegen een gewoon boompje aan en dat het geld in praktische zaken gestoken wordt waar nu op bezuinigd wordt. Kunst is een luxeproduct en wat mij betreft wordt dat het eerste van de begroting afgestreept. (Ook al betaalt de gemeente dit niet in directe zin)

  6. Ik zeur nog even door, haha
    Volgens mij is de afbeelding van deze manspersoon vanwege zijn “fallus erectus” ook nog behoorlijik in strijd met de goede zeden.
    Wonen daar veel kleine kinderen in de buurt?

  7. Goh voordat je de boompjes zo hebt groeien ben je al 10 jaar verder of is het geen groeiende boom? Realitreit zal wel weer ver van de tekening afwijken, maarja kunst he 😉

  8. Wat de boer niet kent…….
    Toen de eerste auto op de weg verscheen waren ook veel mensen bang voor “het nieuwe” . Het is denk ik gewoon even wennen, wie hoor je nu nog over “De engel” op de grote markt?

  9. Hallo,

    Zou ik voor U een beeld mogen maken? Maar dan wel artistieker?
    Zijn ze in Zwolle nog wel bij hun verstand???
    Ik vind het afschrikwekkend! Net een duivel. Ben zeer in voor experimenteel en ben zeer in voor zoveel mogelijk kunst maar dit is echt walglijk!!!!!!
    Laat het alsjeblieft NIET doorgaan.
    Groeten een inwoner van Zwolle (GEEN Zwollenaar!!) maar een zuiderling

  10. @Mike70 – Ik hoor nog regelmatig mensen klagen over de Engel op de Grote Markt. Sint Michael zou een beschermengel zijn, en geen lamme zak met opplakveren. Hetzelfde geldt ook nog steeds voor het ‘ding’ (specifieker kan ik het niet omschrijven) dat ooit in het winkelcentrum van Zwolle-Zuid stond, en nu bij de rotonde er direct naast is geplaatst. Ook zo’n wangedrocht waarover ik de mensen nog steeds hoor klagen.

    Maargoed, ik zal wel gewoon niets van ‘kunst’ afweten. Gezien werken (zoals in de nieuwe Fundatie) mij ook compleet koud laten (en ik toch menig museum bezoek).

  11. Het is toch frappant dat woningbouwverenigingen door het hele land klagen over en zuchten onder de verhuurdersheffing, maar in Zwolle is er bij SWZ wel geld voor dit soort ongein. Kunst is prima, maar de luxe dingen in je huishoudboekje schrap je als je last hebt van financieel krappe tijden. Anders kunnen ze de huurverhogingen ook wel even schrappen als ze zo goed bij kas zitten, toch?

  12. Kunst, ik vind het prima! Maar als dit ding recht tegenover mijn raam komt te staan (zoals het er nu dus naar uitziet).. dan wil ik graag ook wat inspraak hebben.

  13. In ieder geval is het een kunst om een boom zo te laten groeien. Ik zou het niet voor elkaar krijgen. Wat voor boom is het?

  14. Van de site van de greenmansproject van Bob Radstake:

    De techniek die Greenman Projects onder andere gebruikt is geïnspireerd op Marcel Kalberer. Deze groenarchitect bouwt al ca. 30 jaar met ⤽levende bouwwerken⤝ met wilgen en gebruikt staalconstructies als basis voor de gewenste vorm. (zie http://www.sanftestrukturen.de)

    Het staal wordt daarna ingebonden met bundels wilg die minimaal 60 cm diep in de grond worden geplaatst. De gebruikte wilgentenen schieten dan wortel en het bouwwerk begint uit te lopen en zal uiteindelijk versmelten tot één geheel. Het is mogelijk om in etages te bouwen, dus de ⤽sky is the limit⤝. Door deze techniek te combineren met plaatmateriaal zijn dichte constructies te realiseren. Ook is het mogelijk voor grotere constructies met minder sterk gebogen vormen andere boomsoorten te gebruiken als eik, beuk, fruitsoorten e.d.

    Middels deze techniek zijn vele toepassingsmogelijkheden denkbaar, van helemaal open structuren, gedeeltelijk open, tot helemaal dicht.

    Er staat bij het onderdeel inspiratie een foto van een menselijk boom, het meest vergelijkbaar met dit project. Ziet er bijzonder ingenieus uit, moet ik zeggen. De tekening boven toont een beetje een griezelig figuur, maar wellicht oogt het werkelijke kunstwerk straks wat vriendelijker. Ik vind het idee wel geinig.

  15. Ik vind het idee ook prima, en vind het ook goed dat er kunst op openbare plaatsen wordt gezet. Maar ik begrijp niet waarom ze dit recht voor een stel mooie nieuwe huizen gaan zetten, die prachtig uitzicht hebben..

Reacties zijn gesloten.