VNG congres in Zwolle van start gegaan.

Zwolle – In Zwolle is dinsdag het VNG-Jaarconres van start gegaan. Dit landelijke congres van bestuurlijk Nederland is een jaarlijkse happening. Zo’n 3.000 congresdeelnemers zullen de stad en regio bezoeken en deelnemen aan plenaire sessies, excursies en deelcongressen.

04-06-2013_vng_congres_zwolle_05.jpg 

De dag begon dinsdag met een massale bijeenkomst van de burgemeesters, wethouders en ambtenaren in de IJsselhallen. De middag bestond uit diverse excursies in en rond Zwolle, Van een bezoek aan de Nooterhof tot een bezoek aan het project ‘Ruimte voor de rivier’ nabij de IJssel. Er waren helaas ook een aantal geplande uitstapjes geannuleerd. Later in de middag verzamelden de duizenden ambtenaren zich op het Broerenkerkplein. Oud burgemeester Drijber was daar bijvoorbeeld ook te gast. De avond werd gevuld met diverse Zwolse artiesen waaronder bijvoorbeeld De Zotte Zusjes. Theater De Spiegel was de locatie voor de ontspannende avond. Dag twee, de woensdag, staat in het teken van de ledenvergadering van de VNG, wederom in de IJsselhallen. De gastvrije ondernemers van de binnenstad zorgen deze dagen voor een extra culinair tintje. 

 04-06-2013_vng_congres_zwolle_onderandere_gerrit_van_de_kooy_02.jpg

04-06-2013_vng_congres_zwolle_oud_burgemeester_drijber_01.jpg

04-06-2013_vng_congres_zwolle_04.jpg 

04-06-2013_vng_congres_zwolle_03.jpg
Artikel delen:
Reacties 25
 1. Gastvrije ondernemers ….jaja, culinair tintje. …. Zal wel een hete aardappel zijn….
  Onterechte en geldverslindende bijeenkomsten.


  ⚠️ Meld

 2. Geldverslindend? Bezuinigen? Jullie beseffen je wel dat er 3000 man met een dikke portemonnee langs kwamen in ons Zwolle. En dat is ze heel goed bevallen als ik zo Twitter een beetje in de gaten hou. Potentiële investeerders, moet je niet wegjagen dunkt mij.


  ⚠️ Meld

 3. Goed dat ze er zijn, ik denk dat de Zwolse horeca en andere ondernemers dit wel in hun kassa-lades zullen merken: hogere omzetten!

  Wat mij betreft mogen er veel vaker zulke grote congressen in Regio Zwolle plaatsvinden. Goed voor de zichtbaarheid én voor de economie! 😀


  ⚠️ Meld

 4. Allemaal leuk en aardig!! maar waarom pendelbussen vanaf het station naar de ijsselhallen? met legoland moesten de kinderen ook gewoon lopen!! en dat allemaal van onze belastingcenten!! en reken maar dat die goedgevulde portomonees echt niks betaald hebben


  ⚠️ Meld

 5. Precies. Prima als die zitvleestarzans naar Zwolle komen, maar niet op kosten van de belastingbetaler met al die bullshit excursies. De helft is niet voor niks gecanceld. Die gasten komen hier niet om te werken, die komen hier om zich op zo’n makkelijk mogelijke manier vol te vreten.

  Ik misgun de Zwolse ondernemers en middenstand geen eurocent, maar ik erger me er kapot aan als de gewone man uiteindelijk de rekening betaalt.


  ⚠️ Meld

 6. Joop de sloper en gerrit jan.. de spijker op zijn kop….

  Luie flikkers laten zich rijden en vollopen en vreten, maar handje op de eigen knip hoor…
  ZOU VERBODEN MOETEN WORDEN ! 😀


  ⚠️ Meld

 7. Ik vind het wel ok dat dit jaarlijks georganiseerd wordt. En een goede combi; congres, collega’s ontmoeten en goed voor onze stad!!

  Het is makkelijk om altijd maar kritiek te leveren op alles wat georganiseerd wordt.


  ⚠️ Meld

 8. Altijd maar weer die azijnspuiterij. Ik heb, ondanks alle fouten die ze maken, respect voor mensen die het aandurven in het openbaar bestuur plaats te nemen.


  ⚠️ Meld

 9. Liever een azijnspuiter dan een mak schaap.

  Waarom moet ik respect hebben voor bestuurders? Sinds wanneer moet je respect tonen voor iemand die zijn werk doet, waar hij voor ingehuurd is en voor betaald wordt? Respect dit, respect dat. Er wordt veel te makkelijk met die term gesmeten. Respect behoort geen modewoord te zijn. Als voorbeeld: iemands mening afdoen als azijnspuiterij toont van weinig respect.

  Als je alles op respect gooit, ben je snel uitgepraat…


  ⚠️ Meld

 10. Goedemorgen congresgangers,
  Blij dat wij u namens Zwolle in zo grote aantallen mogen ontmoeten.
  Er zijn enkele huishoudelijke mededelingen:
  In opdracht van SP-Zwolle is het eerste broodje gratis, en de volgende voor eigen rekening ( en nee, u krijgt er geen bonnetje bij)
  verder zijn op last van andere azijnpissers hier ter stede de excursies afgelast. In plaats daarvan krijgt u kleurboeken waarin u de onderhavige onderwerpen terug kunt vinden. Deze kunt u tijdens de mondelinge uiteenzettingen inkleuren, en u mag de kleurpotloden niet meenemen naar huis.
  Wij wensen u een prettig congres in deze mooie stad.


  ⚠️ Meld

 11. @JoopdeSloper Ook anderen die hun werk goed proberen te doen verdienen respect. Bestuurders liggen echter altijd onder vuur, is het niet van links, dan wel van rechts, want relativeren is niet de beste eigenschap van Nederlanders. Vandaar mijn opmerking. Ik vind dat veel te gemakkelijk geroepen wordt zakkenvullers, graaiers, etc. door mensen die zich niet kunnen voorstellen dat ook vergaderen, netwerken, lobbyen onderdeel is van bestuurlijk werk. Samen een hapje eten doet soms wonderen en bespaart zo heel wat tijd en dus geld.  ⚠️ Meld

 12. Daarin verschillen we compleet van mening (met uitzondering van je stelling dat Nederlanders niet kunnen relatieveren). Met alle respect, maar voor het uitvoeren van werk verdient niemand respect. Daarvoor krijg je maandelijks een bedrag bijgeschreven op de bankrekening Voor het uitmuntend uitvoeren van werk dwing je daarentegen wel respect af.

  Als je de foto’s van dit hele gebeuren voorbij ziet komen, wekt het op geen enkel moment de indruk dat hier dingen gebeuren die het ambtelijk apparaat goedkoper maakt, efficienter op zelfs geld oplevert…

  Ik heb zelf enkele jaren geleden gewerkt aan het nieuwe hoofdkantoor van deze instantie, de VNG. Kosten noch moeite werd daar bespaard voor de huisvesting van deze organisatie. Ik kan niet anders dan elke keer weer tot de conclusie komen dat geld uitgeven nou eenmaal diep geworteld zit in dit soort overheidsinstanties…


  ⚠️ Meld

 13. haha wij zijn azijnpissers laat me niet lachen!!

  Ik geef mijn mening jah we leven in een vrijland…

  of gaat de VVD/PVDA dit ook al verbieden?


  ⚠️ Meld

 14. Enerzijds verhoudt de wijze waarop het VNG-jaarcongres wordt georganiseerd zich op gespannen voet met de huidige maatschappelijke context. Anderzijds is het dan wel prettig dat onze stad dan meedeelt in de investeringen die toch elk jaar worden gedaan voor het VNG-congres.

  Idealiter kan ieder zijn eigen mening hebben gebaseerd op eigen argumenten.

  Kwalificaties als ‘azijnpissers’ en/of ‘makke schapen’ zijn invalide argumenten (ad hominem) maar slechts bedoelt om mensen met een andere mening ’te framen’.

  Kan iemand mij trouwens vertellen welke prestaties de VNG dit jaar viert?  ⚠️ Meld

 15. Ik zie op de derde foto onze oud burgemeester Drijber.
  Aan hem is te danken dat Zwolle z’n prachtige historische binnenstad heeft kunnen behouden.
  Hij heeft destijds de snode plannen om een 4-baans weg dwars door de binnenstad aan te leggen tegen gehouden.
  De extra brede Kamperpoortenbrug was er al voor aangelegd.
  Hij mag voor mij de hele dag in de watten worden gelegd hoor, we zijn hem veel dank verschuldigd.


  ⚠️ Meld

 16. Enige tijd geleden heb ik voor mezelf besloten om niet meer zoveel energie te steken in politiek(e logs) omdat mijn cirkel van betrokkenheid op dit vlak zo groot is en mijn cirkel van invloed zo klein wat leidt tot een aaneenschakeling van persoonlijke teleurstellingen.

  Toch kruipt het bloed af en toe waar het niet gaan kan. Zo ook bij het lezen van dit artikel:

  ⤽Plasterk: ??Zorg gaat per gemeente verschillen??

  Als gevolg van de decentralisatie van zorgtaken richting gemeenten zullen er op lokaal niveau verschillen in de ondersteuning van burgers komen. Dat voorziet minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. ??Iedereen zal dat moeten accepteren.??

  Decentralisatie, geen deconcentratie
  Hij zei dat in zijn toespraak op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in Zwolle. Bij de overheveling van taken aan de lokale overheden gaat het volgens de PvdA-bewindsman om decentralisatie, ??niet om deconcentratie??. Bij deconcentratie zou het rijk voorschrijven op welke ondersteuning burgers recht hebben. Gemeenten zouden in dat geval niet meer dan uitvoeringsloketten zijn van rijksbeleid zijn. Bij decentralisaties gaat het volgens Plasterk om gemeentelijk beleid, waarbij gemeenteraden erop toezien dat de goede keuzes worden gemaakt.
  De gemeenteraad is volgens de minister dan straks ook het eerste aanspreekpunt voor een ontevreden burger, niet het rijk. ??e politieke verantwoordelijkheid ligt bij de eerste bestuurslaag, de gemeente, en niet bij de Tweede Kamer.??

  Soortelijk gewicht lokale democratie
  Een ander gevolg van de decentralisaties is volgens de minister dat het soortelijk gewicht van de lokale democratie toeneemt. Dat betekent werk aan de winkel voor lokale politieke partijen. ??Zij moeten met programma??s komen die aangeven dat er verschil is, zodat de kiezer ook iets te kiezen heeft. Burgers moeten bij verkiezingen het roer kunnen omgooien. Dat kan alleen als er politiek verschil wordt gemaakt in het sociale domein??, aldus Plasterk.

  Lokale bestuurders gaan zich profileren
  Tot nu toe waren die verschillen in de lokale politiek voornamelijk manifest op het meer fysieke gebied van de ruimtelijke ordening. Op dat terrein konden lokale bestuurders zich het best profileren. Na de drie decentralisatie (zorg, jeugd en arbeidsmarkt) verschuift dat: het grootste deel van de gemeentelijke begroting betreft straks immers het sociale domein.
  De gemeentelijke beleidsvrijheid in dat domein zal dus tot verschillen leiden. ??Ik zie de koppen in Elsevier al: daar, in die gemeente is het beter wonen dan in die gemeente. Nogmaals, dat is een gevolg van lokale democratie. Iedereen zal moeten accepteren dat er verschillen komen.⤝

  Hier staat een sociaal-democratisch bestuurder te verkondigen dat de rijksoverheid de solidariteitsgedachte en de Nederlandse grondwet loslaat en dat in geval van onvrede over de toegang tot kwalitatief goede zorg de burgers zich zullen moeten richten tot de gemeentelijke overheid.

  Een sociaal-democraat die glashard verkondigt dat ⤽??Iedereen zal moeten accepteren dat er verschillen komen.⤝

  Die verzwijgt dat het belastinggeld van de burgers van Nederland voor meer dan 90% naar de rijksoverheid gaat. De overheidslaag die zich het snelst terugtrekt en bij decentralisatie van taken slechts 75% van de middelen overdraagt die het zelf eerder nodig had.

  De uitspraken van Plassterk heb ik eens gerelateerd aan de verkiezingsslogans van de coalitiepartijen en de titel van het regeerakkoord:
  – Verkiezingsslogan VVD ?? Niet doorschuiven maar aanpakken
  – Verkiezingsslogan PvdA ?? Nederland sterker en socialer
  – Titel regeerakkoord ?? Bruggen bouwen

  En dan is er ook nog de praktijk van sterk stijgende zorgkosten/premielasten en tegelijkertijd zorgverzekeraars die gigantische winsten maken en een minister Schippers die hoopt(!) dat de burgers daar iets van terug zien.

  Dat alles maakt dat ik dit niet kan en zal accepteren. Bestaat het enige alternatief dan uit lokale verkiezingen?!

  In mijn ogen niet.

  Er ligt een rammelende visie van minister Plassterk over de inrichting van het openbaar bestuur. Kort gezegd komt deze erop neer dat het rijk zich voor de burgers verstopt en er alleen is voor Europa en de Europese solidariteitsgedachte, provincies ook verder op afstand van de burger worden geplaatst en dat de gemeenten als kop van jut kunnen gaan fungeren.

  De burgers van Nederland betalen meer dan 90% van hun belastingen aan het Rijk, voor klachten over de dienstverlening die ze daarvoor terug krijgen, kunnen ze zich tot de gemeente of dienen ze de fout bij zichzelf te zoeken omdat ze simpelweg een verkeerde stemkeuze hebben gemaakt??.

  Het wordt hoog tijd dat er eens een andere (politieke) wind door dit land gaat waaien waardoor er een openbaar bestuur komt waarbij het gros van de belastingcenten ook bij die overheidslaag terecht komt waar het gros van de dienstverlening plaatsvindt.

  Ik ontwaar een dergelijke lijn sterk in de verkiezingsprogramma??s en Kamervragen van met name SP en PVV. Deze partijen zijn op lokaal niveau slecht vertegenwoordigd. Mooie aanleiding om daar volgend jaar maart bij de gemeenteraadsverkiezingen eens verandering in aan te brengen!  ⚠️ Meld

 17. Elrey,

  vind dat je een mooi en goed onderbouwd verhaal neerlegt. Echter in de laatste alinea vlieg je zomaar ineens uit de bocht en moet ik ineens heel hard huilen. SP en PVV. twee partijen met als enige doel ‘alles laten zoals het was’, ‘NL uit alle internationale verbanden trekken, dijk erom heen en gezellig terug naar de jaren 60’, conservatisme tot op het bot.

  Dat kun je niet menen. Beide partijen heb ik nog nooit kunnen betrappen op een werkbare visie op hoe NL eruit moet zien. Mondialisering, Globablisering, Klimaat de hele rimram gebeurt gewoon en daar moeten we wat mee. Genoemde partijen lijken bang voor de toekomst. (overigens doet de SP lokaal best goede dingen, maar het beleid voor stoeptegels is toch wat anders dan iets nationaals.)

  Jouw adagium “Noar Veur’n” is bijna verboden bij deze partijen. Tikkie terug doen ze.


  ⚠️ Meld

 18. Boeiende bijdragen van JoopdeSloper, die zaken bloot legt en Elrey met prima observaties. Complimenten!

  (het stemadvies laat ik ook even -links of rechts- liggen)


  ⚠️ Meld

 19. @marco_z

  Het kan best zijn dat jij van mening bent dat ik met mijn laatste alinea uit de bocht vlieg.

  Mijn reactie is apolitiek maar gaat veeleer over de wijze waarop zaken in Nederland politiek worden georganiseerd.

  Ik geef geen stemadvies. Wel geef ik aan dat als ik ergens belastinggeld aan betaal ik dit eerder wil terug zien aan ‘de stoeptegels’ in mijn directe dagelijkse leefomgeving dan in Europese solidariteit en handelsbelangen van het ‘footloose’ grootbedrijf.

  Dat kun en mag je vreemd vinden.

  Het valt mij alleen op dat partijen als de PVV en de SP zich meer richten op politieke aspecten die zich meer afspelen in mijn directe dagelijkse leefomgeving dan de coalitiepartijen en de middenpartijen in ‘het politieke midden’.

  Marco_Z zoals bij elke financiële transactie wil eenieder waar voor zijn geld en geen zoethoudertje.

  Daar gaat ook ‘noar veur’n’ over. De filosofie daarachter is dat elke actie een gemeenschappelijk belang dient en niet een partijbelang…

  Juist de wederkerigheid mis ik bij het Rijk vandaar dat ik benieuwd was of daar vanuit gemeentelijke zijde (VNG) vragen over waren gesteld of dat vanuit de VNG bepaalde zaken waren gepresteerd waardoor de decentralisatie van taken ook correspondeert met de decentralisatie van middelen (belastingregime).

  Ik heb daarop nog geen antwoord ontvangen. Misschien ben jij de eerste?  ⚠️ Meld

 20. Want het is natuurlijk wel Plassterk die spreekt en voor elke voor iedereen die zich inzet in het openbaar bestuur moet je automatisch respect hebben las ik in een reactie….

  Dom schaap!

  Lemmingen gaan ook naar voren (en over de klif), maar dat is niet de essentie van de achterliggende filosofie van noar veur’n van gewone Zwolse jongens, wij vragen eerst waar ga je heen 😉


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.