Groene Prijs voor stadstuin Het Verre Oosten

Zwolle – Woensdag 5 juni, Wereldmilieudag, is de Zwolse Groene Prijs 2013 toegekend aan Ryolanda Woudstra en Daan van de Konijnenburg, initiatiefnemers van stadstuin Het Verre Oosten  in Dieze. Op 23 juni ontvangen zij uit handen van GroenLinks- fractievoorzitter Rana Berends naast een oorkonde ook het landelijke ‘groene lintje’.

De stadtuin is het resultaat van een bewonersoverleg over de renovatie van de flats aan de Pieter Steijnstraat. Daarbij kwam de nadrukkelijke wens naar voren de groene ruimte om de flats groen te houden en meer te benutten. Zo werd voorkomen dat er parkeer- plaatsen zouden komen, zoals aanvankelijk de bedoeling van SWZ was. De Groene Prijs 2013 is bedoeld als een aanmoediging voor dit initiatief. GroenLinks hoopt dat er vele voorbeelden in Zwolle zullen volgen.

De jaarlijkse Groene Prijs is officieel door de gemeente Zwolle erkend. GroenLinks Zwolle sluit zich voor de toekenning aan bij de landelijke uitreiking van ‘groene lintjes’ rond Wereldmilieudag. De prijs wordt toegekend aan personen, organisaties of bedrijven die zich bijzonder verdienstelijk maken op het gebied van natuur en milieu en/of die door hun inspanningen een grote bijdrage leveren aan het dichterbij brengen van een mens- en natuurvriendelijke samenleving. Zwollenaren konden de afgelopen weken kandidaten nomineren voor de prijs. Uit de inzendingen heeft de fractie van GroenLinks Zwolle de prijs toegekend aan Het Verre Oosten.

De stadstuin werd voor de Groene Prijs genomineerd door journaliste Wilma Lagendijk van de Diezerpoorter. Zij zal bij de prijsuitreiking aanwezig zijn om haar nominatie toe te lichten.

De Groene Prijs is oorspronkelijk ingesteld door De Groenen afdeling Zwolle en wordt tegenwoordig toegekend door de politieke partij GroenLinks. In 2013 wordt de zeventiende prijs uitgereikt. Vorig jaar is de Groene Prijs voor het eerst gecombineerd met het groene lintje; prijs en lintje gingen toen naar Eva de Vries, initiatiefneemster van de schooltuinen van basisschool de Vlieger in Stadshagen.

Artikel delen:

Reageer