Glazen Engel is gevaar op de weg

Zwolle – De 3,5 meter hoge transparante Glazen Engel op de Grote Markt is in verval. Het kunstwerk staat nog maar 3 jaar op het bekendste stadsplein van Zwolle! De lijmlagen van het beeld lijken los te laten en er zijn scherpe randjes op de voet van het beeld geconstateerd. De gemeente Zwolle zegt tegenover Weblog Zwolle op de hoogte te zijn van de situatie en aan de slag te gaan met een oplossing.

glazen_engel.jpg

Foto: Bert Dijkink 

Kunstenaar Herman Lamers meldde recent in de media dat de glazen mal (de negatieve vorm) waaruit de glazen engel op de Grote Markt is gesneden niet betrouwbaar is als zelfstandig kunstwerk. De mal moet een plekje gaan krijgen in de nieuwe tuin van Isala. Door invloed van vocht in de buitenlucht laat de lijm los waarmee de glazen sculptuur is samengesteld en het grote gevaar bestaat dat de hele sculptuur uit elkaar kan vallen. Maar ook de "originele" glazen engel op de Grote Markt is samen met de mal in het zelfde fabrikageproces tot stand gekomen en staat ook al een paar jaar in de buitenlucht, dus ook op een vochtige plaats. Reden voor Weblog Zwolle om eens kritisch bij de 3,5 meter hoge gevleugelde man te gaan kijken. Net als bij de eerder genoemde gelijmde mal werd in de voet van het beeld tussen de glasplaten donkere en lichte plekken waargenomen, die minstens 40% van het glasoppervlak beslaan en die er op zouden kunnen duiden dat de lijmlagen ter plekke niet meer betrouwbaar zijn.

De waarneming kan dat betekenen dat de glazen engel van meer dan 1000 kg op een onverwacht moment kan omvallen waarbij groot gevaar bestaat dat op het drukste punt van Zwolle er net iemand onderdoor loopt. Tevens werden er in de voet van het beeld minstens 20 beschadigingen in de vorm van afgebrokkeld glas met messcherpe randen. De vermoeide wandelaar kan dus om een gescheurde broek of een snee in z’n billen te voorkomen beter maar niet op de voet van het beeld gaan zitten. De gemeente Zwolle onderkent het probleem en zegt te werken aan een oplossing.

Artikel delen:
Reacties 68
 1. mooi, weg met dat ding en een claim bij de kunstenaar.

  wat dacht je van alle kinderen die er ff opklimmen? Dat ding moet gelijk afgesloten worden!:o


  ⚠️ Meld

 2. De gemeente en kunstwerken, het is het laatste jaar een bijzondere combinatie gebleken. Na het debacle met het Geheugentheater in Stadshagen en de verminking van de Fundatie nu dit weer!! Schandalig eigenlijk, en wat een geld gaat dit weer kosten >:(


  ⚠️ Meld

 3. Mja, je zal ook even vantevoren controleren of de lijm die je gebruikt wel bestand is tegen vochtrijke ruimtes… 😮


  ⚠️ Meld

 4. Gewoon een bad met lijm overheen gooien. Om nu flesjes lijm in alle kiertjes en gaatjes leeg te gaan knijpen… Als het een beetje goede lijm is dan staat het standbeeld straks weer zo stijf als ik weet niet wat. Hoe doen ze dat ook alweer met hanekammen? Oja behanglijm! Nou die kracht dus in het kwadraat 😉 Ik denk dat het standbeeld met zo’n lijm-achtig jasje trouwens ook gelijk de scherpe randjes bedekt! probleem opgelost.. men moet echter wel oppassen met lijmsnuivers in de binnenstad.8)


  ⚠️ Meld

 5. uuuu sinds wanneer mag je met je kont op kunst en/of beelden gaan zitten? Kijken doe je niet met je handen of kont maar met je ogen 😛


  ⚠️ Meld

 6. Ho ho ho! Er heeft een leek naar gekeken en geconcludeerd dat er mogelijk een constructie fout is, waardoor hij mogelijk kan omvallen.

  Zullen we even wachten met dit soort stemmingmakerij tot dat er een prof naar heeft gekeken?


  ⚠️ Meld

 7. @Eileen ja, ze weten dat het lijm er raar uit ziet en/of dat er scherpe randjes zijn. Er staat niks over dat ze het eens zijn met de conclusie dat dat ding op omvallen staat.


  ⚠️ Meld

 8. Alsof die scherpe randen al niet genoeg reden zijn om actie te ondernemen. Nee, gewoon dom onderzoeken afwachten is VEEEEEL beter. 8)


  ⚠️ Meld

 9. @Anna, op 5 juni 2013 om 11:25

  uuuu sinds wanneer mag je met je kont op kunst en/of beelden gaan zitten? Kijken doe je niet met je handen of kont…

  Soms mag dat. Sterker nog: móet dat. Aanraken moet!


  ⚠️ Meld

 10. De glazen engel heeft Euro 100.000 gekost.
  Over de vormgeving wil ik het niet hebben, dat is erg persoonlijk, maar technisch gezien heeft de kunstenaar door zijn kunstwerk aan elkaar te lijmen een groot risico genomen.
  Vanuit de autoindustrie is bekend dat het lijmen van glas (autoruiten en bv achteruitkijkspiegels op autoruiten) onder invloed van het weer nog wel eens wil loslaten.


  ⚠️ Meld

 11. Misschien er een andere engel naast plaatsen, als beschermengel 🙂

  Donkere pletten in de voet van het beeld, lees ik? Wellicht is de engel reeds bezig zich los te maken van deze aardbodem. Gereed om op te stijgen. Alleen ik heb weinig vertrouwen in zijn vliegkunst.


  ⚠️ Meld

 12. Voor 10.000 euri ontwerp ik een kunstwerk: mooi tijdsbestendig gemetseld muurtje, rondom de engel, en van dezelfde hoogte, zodat bij het omvallen niemand geraakt wordt. Glazen kijkgaatjes erin, zodat ook na het omvallen het nieuwe kunstwerk kan worden bewonderd: de gevallen engel.


  ⚠️ Meld

 13. Of spandraden rondom de Engel zetten. Als je dit een beetje kunstzinnig doet, is dat nog een mooie aanvulling op het kunstwerk


  ⚠️ Meld

 14. Ja natuurlijk is dat ene grote gevaaaaaaaaaaarrrr!!
  daar langs loopt een tramlijn!!!!!!!!!!!;)
  Hoe lang staat dat ding daar al????
  Nu komt er een slimmerik die zegt dat het weg moet omdat het gevaarlijk is…bla bla bla!!!:D:D:D


  ⚠️ Meld

 15. Ik krijg de indruk dat ’t een “toestand” is zoals
  met de wharfinger fontein.
  Gemeente Zwolle heeft ambities kwa
  “kunst” , enzo, maar, uh…..


  ⚠️ Meld

 16. Op de Dam in Amsterdam heb je ook een mooi monument staan, een kunstwerk maar dat heeft echt met de geschiedenis te maken van het plein en Amsterdam.

  Dit blauwe beeld heeft verder geen historische betekenis voor het plein n ik zou er ook niet om treuren als het weggehaald word.  ⚠️ Meld

 17. Ik maakte destijds deel uit van de door de gemeente samengestelde werkgroep die het (voorlopig) ontwerp voor het beeld moest beoordelen.
  We zaten met een man of 12 aan tafel, waarvan ik en nog iemand de enige twee Zwolse burgers waren.
  Voor de rest zaten er alleen wethouders, gemeenteambtenaren en de complete Commissie voor beeldende kunst.
  Iedereen was compleet lyrisch over het ontwerp, iedereen viel als een blok voor het prachtige verhaal van de kunstenaar.
  En niemand, ook de Commissie voor Beeldende Kunst niet, stelde kritische vragen over de technische deugdelijkheid van een dergelijke aan elkaar geplakte stapel glasplaten.
  Ik was de enige die tegen het ontwerp stemde, het was dus 11 tegen 1.
  Ik ben nu wel heel benieuwd naar de reactie van de Commissie voor Beeldende Kunst.


  ⚠️ Meld

 18. Op een dag kwam er een grote vinger uit de hemel en een bulderende stem klonk ‘Gij zult niet verkwisten’ en toen spatte de enge engel in duizenden stukjes….


  ⚠️ Meld

 19. observer, en ook jij stelde dus geen kritische vragen en stemde alleen tegen omdat je het niet mooi vond dus…tja.

  Verder vind ik persoonlijk deze “engel” een schande voor wat het uit hoort te beelden.


  ⚠️ Meld

 20. observer, en ook jij stelde dus geen kritische vragen en stemde alleen tegen omdat je het niet mooi vond dus…tja.

  Die conclusie trek jij uit zijn woorden, maar dat is niet wat er staat. Ik heb niks met dat blauw doorzichtige gezwel, maar dit is wel een beetje makkelijk proberen te scoren, terwijl je misschien wel compleet overschiet…


  ⚠️ Meld

 21. ‘En niemand, ook de Commissie voor Beeldende Kunst niet, stelde kritische vragen over de technische deugdelijkheid van een dergelijke aan elkaar geplakte stapel glasplaten.
  Ik was de enige die tegen het ontwerp stemde, het was dus 11 tegen 1. ‘

  ok misschien stemde hij wel om een andere reden tegen, big deal


  ⚠️ Meld

 22. Even een toelichting op mijn reactie.
  Ik stelde inderdaad geen vragen over de technische duurzaamheid van het ontwerp om de simpele reden dat ik geen verstand heb van de duurzaamheid van verlijming van glas onder verschillende weersomstandigheden.
  Daarvoor zaten er technisch geschoolde gemeenteambtenaren genoeg aan tafel die toch klaarblijkelijk genoegen namen met de uitleg van de kusntenaar dat hij zorgvuldig onderzoek had gedaan naar de deugdelijkheid van zijn productiemethode.
  Ik zat in die werkgroep om de het ontwerp van Lamers te beoordelen op de relatie met het heden en verleden en de identiteit van de stad Zwolle.
  De Rotterdamse kunstenaar motiveerde zijn ontwerp op die genoemde punten met een naar mijn mening enorm zwamverhaal wat echt niks met Zwolle te maken had.
  Daarom vond ik het ontwerp niet geschikt voor plaatsing op het meest prominente plein van Zwolle, de Grote Markt.


  ⚠️ Meld

 23. Mischn is dat iets voor in de tuin van een van de wethouders van onze geweldige stad ZWolle of ergens langs de snelwegen platsen !!!
  Beetje mooi lichtjes geven langs de weg, gaan toch daarop bezuinigen!!!:D:D
  Moet toch dat ding ergens naar toe!!!
  We blijven het volgen en horen graag wat ermee gaat gebeuren!!!


  ⚠️ Meld

 24. Hulde voor Observer, een echte held van Zwolle. Graag meer van deze mensen, en weg met de mensen die Rodetorenbruggen en Wolken willen !


  ⚠️ Meld

 25. Welke projecten van de gemeente Zwolle zijn eigenlijk wel probleemloos verlopen?
  Vertel het mij eens.
  (voorbeelden te over…)

  Ambtenaren zijn en blijven ambtenaren.
  En ze zullen nimmer ondernemersgeest krijgen en dus veel domme fouten blijven maken.


  ⚠️ Meld

 26. en weg met de mensen die Rodetorenbruggen en Wolken willen !

  Bleef het daar maar bij, diegene die dat niet willen zijn over het algemeen tegen elke vorm van vernieuwing. Het moet vooral zo blijven als het is. En dat is achteruitgang :r


  ⚠️ Meld

 27. Bericht door HansV, op 6 juni 2013 om 00:06
  Welke projecten van de gemeente Zwolle zijn eigenlijk wel probleemloos verlopen?
  Vertel het mij eens.

  Projecten verlopen nooit probleemloos. Maar er schieten mij zo twee te binnen waar je tevreden op terug mag kijken:
  – De uitbreiding van de Fundatie. Netjes op tijd klaar, ondanks de tegenslag die ze onderweg hadden. Kostte wel een miljoentje meer dan begroot.
  – Verder De Hanzeboog. Op tijd en binnen het budget. Misschien niet helemaal een Zwols project maar toch.
  En verder valt nog maar te bezien of er werkelijk iets ernstigs aan de hand is met dit groen stuk glas.  ⚠️ Meld

 28. Een compliment!

  En die is voor de mensen van WeblogZwolle die 1 en 1 bij elkaar hebben geteld naar aanleiding van de berichtgeving over de mal van het beeld.
  Je moet het maar net even doen.

  Ik ben benieuwd naar de bevindingen van de gemeente Zwolle en de oplossingsrichtingen.

  Groeten!


  ⚠️ Meld

 29. 1stejohn

  Observer, waren er nog andere ontwerpen die je wel mooi vond?

  Heb je ergens gelezen dat ik gezegd heb dat ik het ontwerp niet mooi vond?


  ⚠️ Meld

 30. ja, dat meende ik te lezen door je afzeikverhaal van de rotterdammer met zijn zwamverhaal en dat het beeld zich niet verhoud met de geschiedenis van de stad blablabla, maar je vond het wel mooi, maar niet geschikt?

  “Iedereen was compleet lyrisch over het ontwerp, iedereen viel als een blok voor het prachtige verhaal van de kunstenaar. ” Jij ook dus?

  Heeft niet zoveel zin om jou uit te nodigen voor een beoordelingscommissie als jij niet duidelijk jezelf kan uitspreken.

  Maar jij wilt vooral credits omdat je als enige tegen hebt gestemd. Hulde!


  ⚠️ Meld

 31. 1stejohn, ik ben naar mijn idee in mijn motivatie duidelijk genoeg geweest.
  Iedereen heeft het klaarblijkelijk kunnen begrijpen, behalve jij.
  Als je het niet erg vind doe ik daar verder ook maar geen moeite voor. Ik wil niet je sparringpartner zijn in jouw pogingen om je onlustgevoelens op dit platform kwijt te raken.  ⚠️ Meld

 32. Levert oud glas nog wat op tegenwoordig ?
  Maarre alle gekheid op een stokje:
  als ze toch een nieuwe “mal” moeten maken (voor de Isala) moeten ze toch ook een nieuw origineel maken of heb ik het nu verkeerd ?  ⚠️ Meld

 33. De oplossing van Pindarotsje op 5 juni 10:45 lijkt me een oplossing die te doen is. Is het beeld gelijk ingepakt zodat de originele lijm niet verder aangetast wordt.


  ⚠️ Meld

 34. Ik ben net even naar de spiegel gelopen, maar vreemd genoeg veranderde mijn mening over het beeld niet. Ik durf echter niet naar het beeld te lopen. Ik ben bang als ik er naar kijk dat hij van ellende uit elkaar valt… 8)


  ⚠️ Meld

 35. Mwa joop de sloper, je blik doet wellicht bloemen verwelken, maar beelden die van ellende uit elkaar vallen……kop op, zo erg is het nu ook weer niet:)


  ⚠️ Meld

 36. Prachtig beeld. Jammer dat er problemen mee zijn.

  Overigens lees ik hier dat het niet de engel Gabriël is die het moet voorstellen, maar Michaël naar mijn weten.


  ⚠️ Meld

 37. Laten we nu met z’n allen niet doen alsof de glazen man ieder moment van z’n voetstuk kan vallen.
  Het enige wat op dit moment duidelijk zichtbaar is dat er op veel plaatsen glasschilfers van de voet zijn afgebrokkeld, wat gemene scherpe randen opleverd.
  Voor de rest zal onderzoek van de gemeente Zwolle moeten uitmaken of de stabiliteit van de gehele constructie nog voldoende is.  ⚠️ Meld

 38. Breng de engel maar naar Zuid op de rotonde zijn wij eindelijk verlost van dat walgelijke gedrocht dat er nu al jarennnnnnnn moet staan.
  Bedankt K*&^%&#xku;nstenaar die dat ooit ontworpen heeft.
  De Engel is prachtig, even een nieuwe aanmaken met de mal en dan van een ander materiaal en lijm.
  Graag nog een blauwe, een gele en een rode, dan naast elkaar.
  Teletubbiesssss…:D:D:D


  ⚠️ Meld

 39. Wat Bart2 zegt. Het beeld stelt de engel Michael voor. De kerk waar hij voor staat is de Michaelskerk. Daarom staat hij daar op de goede plaats.

  Michaël is de patroon van de wapendragers, en vanwege zijn weegschaal ook die van de bakkers, de weegmeesters en de apothekers en verder van de ambulanciers, de artiesten, de bankiers, de stervenden, de kruideniers, de paramedici, de zieken, de armen, de zwaardsmeden, de ruiters, de soldaten, de politiemannen, de hoedenmakers, de blik- en tingieters, de wagenmakers, de radiomechanici, de snijders, de glazenmakers, de steenhouwers en de schilders.

  Hij heeft nog heel wat te doen. Er staan in dat lijstje nog wel wat groepen die steun kunnen gebruiken.


  ⚠️ Meld

 40. @Bernhard, Deze triest gebogen glazen man is echt de aartsengel Michael niet hoor.
  De echte St. Michael staat hoog boven zijn hoofd op het spitsje van de Hoofdwacht van de kerk.
  St Michael is een stoere beschermengel die in wapenrusting de draak (het kwade) bevecht en is daarmee de meest authentieke uitbeelding van de stadspatroon van Zwolle.
  En omdat de Grote of St Michaelskerk op een hoogte in het landschap ligt was St Michael de meest aangewezen beschermengel omdat Michael onder andere beschermt tegen blikseminslag. Hetzelfde zie je in Frankrijk bij de “Mont Saint Michel” ook een kerk die op een hoogte ligt.
  Maar misschien dat St Michael in zijn goedheid ook de trieste glazen figuur daar beneden hem nog een tijdje wil beschermen?? ;);)


  ⚠️ Meld

 41. daarom “Gabriel’ als deze engel omvalt. En niet de kantoorslaaf met een paar vleugels die bij lange na niet op st michael lijkt zoals observer hem omschrijft..


  ⚠️ Meld

Reageer