Leerlingen Greijdanus in het theater met ‘Fendor’

Zwolle – Dinsdagavond 4 juni hadden leerlingen van het Greijdanus College in Zwolle een succesvolle première van het toneelstuk ‘Fendor’. Deze jaarlijkse Grote Avond is een samenwerking tussen leerlingen en medewerkers. Het is een voorstelling vol muziek, dans, theater, humor en spanning. Ook dit jaar was het publiek weer erg enthousiast over het hoge niveau van de spelers.

04-06-2013_fendor.jpg 

Leerlingen van het Greijdanus College in Zwolle treden op
in theater Odeon met het stuk ‘Fendor’.

‘Fendor’ gaat over vijf jongeren die op gesprek komen bij een psycholoog. Hoewel ze elkaar niet kennen, wordt van hen verwacht dat ze een groepsopdracht uitvoeren: samen moeten ze op zoek naar ‘het fortuin’. Dit fortuin is te vinden in de droomwereld ‘Fendor’. Een wereld waar niets van waarde is. Dit lijkt op het eerste gezicht een mooie wereld, maar al snel willen de jongeren alleen nog maar naar huis. In totaal werken er meer dan 100 leerlingen en 35 medewerkers mee aan het stuk. Sinds augustus zijn de voorbereidingen al in volle gang. De spanning is voor de première duidelijk merkbaar onder de leerlingen, maar als ze eenmaal op het podium staan is hier niets meer van te zien. De leerlingen zijn van alle markten thuis, indrukwekkende dansen en prachtige liedjes wisselen elkaar af. Er volgen spannende achtervolgingen maar ook romantische scenes. Het decor en de sfeervolle muziek van het orkest zorgen er voor dat je je voor twee uur in een droomwereld begeeft.


Een belangrijk thema in het stuk is waarde. Wanneer heeft iets waarde en wat is nu echt belangrijk? Fortuin in de vorm van geld, geluk of wijsheid? Uiteindelijk blijkt dat de opdracht van de psycholoog niet om het einddoel gaat, maar dat de weg er naar toe belangrijk is. De voorstelling is door docenten en medewerkers van het Greijdanus College geproduceerd en geregisseerd. Hans Das, docent Nederlands, is een van de schrijvers van het stuk: “Natuurlijk vind ik zelf het erg leuk om met dit theaterwerk bezig te zijn, maar ik ben vooral heel trots op de leerlingen die allemaal het beste in zichzelf naar boven halen. Het is geweldig om te zien hoe leerlingen elkaar met hun kwaliteiten aanvullen, zo worden dans, muziek, zang en toneelspel één mooie voorstelling.” Op woensdag 5 en donderdag 6 juni staan de leerlingen nog drie keer op de planken van Odeon. Op donderdag is er een speciale matineevoorstelling voor leerlingen van groep 7 en 8.

Artikel delen: