Isala: seksualiteit na borstkanker

Zwolle – De diagnose en behandeling van borstkanker veroorzaken over het algemeen ingrijpende veranderingen in het leven van vrouwen die hiermee geconfronteerd worden. Doordat de overlevingskans van borstkankerpatiënten toeneemt, ontstaat er ook meer aandacht voor de gevolgen van deze vaak ingrijpende ziekte en de behandeling hiervan. 

Uit bijvoorbeeld een onderzoek bij jonge borstkankerpatiënten blijkt 50 procent één of meerdere problemen op het gebied van seksualiteit te ervaren. Bij vrouwen die met hormonale therapie worden behandeld komen vaker en meer seksuele problemen voor. Het Oncologisch centrum Isala heeft subsidie gekregen van Pink Ribbon voor een zorgverbeteringstraject waarmee een instrument en richtlijn worden ontwikkeld om deze problemen eerder te signaleren, bespreekbaar te maken en interventies aan te bieden. Voor een goed resultaat is Isala ook op zoek naar borstkankerpatiënten die worden behandeld met aanvullende hormoontherapie en/of hun partner. Isala wil van hun ervaringen leren en het zorgaanbod afstemmen op hun wensen. Geïnteresseerden kunnen meer informatie vinden op: www.isala.nl/oncologie of een mail sturen naar borstkanker@isala.nl.

Patiënten, partners en behandelaars ervaren soms gêne om seksualiteit en intimiteit bespreekbaar te maken. Factoren die bij behandelaars een rol spelen bij het niet bespreken van seksualiteit zijn o.a. gebrek aan tijd, privacy, kennis over seksuele problemen of onduidelijkheid over de rol die de behandelaar heeft om het onderwerp bespreekbaar te maken. Het doel van het zorgverbeteringstraject is om een instrument te ontwikkelen waarmee deze problemen in de toekomst makkelijker worden gesignaleerd. Daarnaast is het de bedoeling om een richtlijn te ontwikkelen die zorgt voor goede informatie, interventies en indien nodig een verwijzing naar een gespecialiseerde hulpverlener. De richtlijn wordt ontwikkeld door de regieverpleegkundigen, internist oncoloog, radiotherapeut, gynaecoloog, fertiliteitsarts (tevens seksuoloog) en medisch psycholoog. Op onderdelen zullen specifieke deskundigen worden benaderd. Deze multidisciplinaire opzet maakt dat de kennis en ervaring die aanwezig is binnen het oncologisch centrum optimaal wordt ingezet.

Problemen die borstkankerpatiënten ervaren op seksueel gebied tijdens en na een behandeling zijn onder andere afname of verlies van seksueel verlangen, opwinding en orgasme. Ook vaginale droogte en pijn bij het vrijen komen voor. Vermoeidheid, slecht slapen, gewichtstoename, opvliegers en angst of spanning hebben indirect vaak invloed op seksualiteit. Vrouwen kunnen door een operatie, bestraling of chemotherapie hun lichaam anders zien en beleven en hierdoor beperkingen ervaren binnen intimiteit en seksualiteit. Het hebben van een relatie kan helpen bij het verwerken van veranderingen, maar soms ontstaan er ook problemen binnen een relatie. Voor vrouwen die geen relatie hebben, levert het soms spanningen op bij het aangaan van een nieuwe relatie.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)