A rose is a rose is a rose

Zwolle – Vrijdag 14 juni verzorgen Marije Rommes (zang) en Jenneke Zweers-Hertog (piano) een klassiek concert in de Statenzaal, waarbij de roos centraal staat. Het wordt het eerste gezamenlijke optreden van deze musici. Beide zijn geen onbekenden in het Zwolse, maar ook buiten Nederland hebben Marije en Jenneke inmiddels hun sporen verdiend.

a_rose_is_a_rose.jpg 

In dit klassieke concert staan rozen centraal; door de eeuwen heen hebben componisten deze bloem vaak als uitgangspunt genomen voor hun muziek, soms symbolisch, soms letterlijk. Purcell noemt een eerste kus “sweeter than roses”  en Faure beschrijft de bedwelmende geur ervan in “Les Roses d’Ispahan”. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn met de bloem; Grieg beschrijft zijn liefde die als een roos verwelkt en ook bij Sibelius sterft de bloem samen met de geliefde.

Marije Rommes studeerde schoolmuziek (diploma 1998), solozang klassiek (diploma 2003) en koordirectie (2005-2007) aan het conservatorium van Zwolle. Daarnaast zocht ze de muzikaal historische verdieping in de Muziekwetenschap aan de universiteit van Utrecht (diploma 2004), waar ze haar scriptie over de castraatzanger Guadagni schreef. Vanaf 1998 dirigeerde Marije een groot aantal koren: de Inn-singers (Renaissance koor), het Zwols Studentenkoor (klassiek, pop en wereldmuziek), Puur Zang (klassieke en wereldmuziek), het popkoor van de Muzerie, Nootverband (vrouwenkoor popmuziek) e.a.

Jenneke Zweers-Hartog begon op 8-jarige leeftijd met pianolessen. Tijdens haar VWO-studie deed ze veel ervaring op met het begeleiden van koren en instrumentalisten. Op haar middelbare school won ze diverse prijzen tijdens de jaarlijks terugkerende muziekconcoursen. Toen ze een vervolgstudie moest kiezen was dat niet moeilijk: Opleiding Docent Muziek was de perfecte combi tussen haar passie voor kinderen en muziek. In het jaar 2007 begon ze aan deze studie aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle waar ze in 2011 afstudeerde op digitaal muziekonderwijs. Als zelfstandige geeft ze nu allerlei groepscursussen voor educatieve instellingen in Zwolle en omgeving. Hiernaast heeft ze haar eigen pianolespraktijk, is ze repetitor en als gastdocent verbonden aan het conservatorium in Suriname.

‘A rose is a rose is a rose’ start vrijdag 14 juni a.s. om 20.30 uur in de Statenzaal van Bibliotheek Zwolle (Diezerstraat 80) en duurt tot ongeveer 21.30 uur. De deuren gaan om 20.00 uur open. Entree: 6,00 of 5,00 (Voordeelmetjebiebpas). Reserveren is gewenst en mogelijk via www.bibliotheekzwolle.nl.

Artikel delen:

Reageer