Welzijn op Recept

Zwolle – Op vrijdag 14 juni geeft wethouder Vedelaar het startsein voor Welzijn op Recept. Dat  is een aanpak voor mensen met klachten waarvoor een medische of psychologische behandeling niet nodig is. Welzijn op Recept begeleidt mensen naar activiteiten die bij hen passen.

Gebleken is dat zij daardoor minder klachten hebben en juist meer plezier en zin in het leven. Welzijn op Recept in Stadshagen is een initiatief van WijZ en Gezondheidshuis Stadshagen en wordt in Stadshagen uitgevoerd.  Dineke Liesting is teamleider bij WijZ en Hilly van den Hof is directeur van het Gezondheidshuis:  “We kunnen samen iets betekenen voor mensen en daar zijn we erg enthousiast over.”

Als gevolg van een ingrijpende gebeurtenis, komt een aantal patiënten regelmatig bij de huisarts. Dit kan zijn vanwege relatieproblemen, rouw of eenzaamheid. Als gevolg van zo’n ingrijpende gebeurtenis ontstaan soms lichamelijke klachten als somberheid, stress en angstklachten. De huisarts noemt dat ‘psychosociale klachten’ en daarvoor helpen medicijnen of psychologische zorg vaak niet. ‘Plezier en zin in het leven zijn zo belangrijk om je beter te voelen,’ stelt Hilly van den Hof. ‘Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.’ Op dat punt hebben WijZ en het Gezondheidshuis een klik: de huisarts zocht een oplossing voor deze specifieke patiënten, terwijl WijZ ervaring heeft in het begeleiden van mensen naar activiteiten die bij hen passen.

 ‘De eenvoudigste oplossing is vaak de beste,’ stelt Van den Hof. ‘Door Welzijn op Recept is de lijn tussen de huisarts en de welzijnswerker heel kort.’ ‘Met een advies van de huisarts op zak, kan iemand meteen bij ons terecht’, vervolgt Liesting. ‘De welzijnswerker gaat na waar zijn of haar mogelijkheden en interesses liggen. Dan gaan zij samen op zoek naar een passende activiteit. Als het nodig is, helpen we bij de aanmelding bij en kennismaking met de nieuwe club of activiteit.’  WijZ heeft een goed overzicht van de mogelijkheden voor activiteiten in Stadshagen. Daarvoor is contact gezocht met tal van organisaties: sport en bewegen, sociale en culturele activiteiten en bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. ‘We bedenken geen nieuwe activiteiten’, benadrukken de initiatiefnemers. ‘Er is genoeg te doen in de wijk.’  Welzijn op Recept legt een verbinding tussen de mensen en de activiteiten. Voor het nieuwe stadsdeel is dat een extra doelstelling: dat mensen en initiatieven elkaar leren kennen.

Artikel delen:

Reageer