07/07/´07 Zwolle 777 jaar stadsrechten

Wij van Weblog Zwolle feliciteren vandaag op 07-07-’07 de stad Zwolle met het hebben van 777 jaar stadsrechten! 

Zwolle is in de Middeleeuwen ontstaan op een dekzandrug tussen de IJssel en de Overijsselse Vecht aan het riviertje de Aa. Dit was een hoger gelegen en bewoonbare plek in het verder moerassige landschap. Zo’n plek werd destijds een ‘suolle’ genoemd, hetgeen later verbasterde tot Zwolle. Deze dekzandrug is nog altijd zichtbaar door de hoogteverschillen in de stad. Zo ligt de Sassenstraat hoger dan het Grote Kerkplein. Het hoogteverschil is het duidelijkst in de passage tussen de Voorstraat en de Melkmarkt. Hier zijn traptreden aangelegd om het hoogteverschil op te vangen. 

Inmiddels 777 jaar later is het bevolkingsaantal van de stad Zwolle uitgegroeid met meer dan 114.000 inwoners. Zwolle, de hoofdstad van de provincie Overijssel is een stad waar wij Blauwvingers best een beetje trots op mogen zijn, Zwolle, de parel aan de IJssel, een stad om trots op te zijn!

De oudste schriftelijke vermelding, uit 1040, spreekt over een aan Sint Michaël gewijde parochiekerk. In 1230 kreeg Zwolle van haar landheer de Utrechtse bisschop Wilbrand van Oldenburg stadsrechten als dank voor hulp bij het bouwen van een burcht in Hardenberg. In 1438 verkreeg Zwolle stapelrecht van bisschop Rudolf van Diepholt. De keizer van het Heilige Roomse Rijk bevestigde in 1448 de stadsrechten van Zwolle door de stad op te nemen onder de steden van het Duitse Rijk. Zwolle trad als handelsstad toe tot de Hanze en was in de vijftiende eeuw, in de bloeitijd van de stad, het centrum van de Moderne devotie, een religieuze beweging die zich op initiatief van Geert Grote, aanvankelijk vanuit Deventer, maar later vanuit Zwolle over een groot deel van Europa uitbreidde. 

Artikel delen:
Reacties 15
 1. Dat zou toch een leuke reden geweest zijn om helemaal los te gaan voor de gemeente Zwolle, met een superfeest, waar het hele land op af zou komen. Een feest waar Deventer met z’n Deventer op Stelten een puntje aan zou kunnen zuigen…
  Hoe mooi ik onze stad ook vind, nu zo veel leuke festivals worden afgeblazen, moet ik het voor theater en cultuur steeds vaker elders zoeken… (het bevrijdingsfestival uitgezonderd, dat was geweldig!) Dus ik ga naar Deventer dit weekend. ;D


  ⚠️ Meld

 2. Nou dan blijf je vandaag toch lekker in zwolle om naar van eigen bodem te gaan ;D

  Deventer :- nergens goed voor 😉


  ⚠️ Meld

 3. Met dit weer zou een feest denk ik niet zo erg geslaagd zijn geweest 😉
  Maar wel een grappig feit dit 777 op 7-7-7!
  Doet mijn wiskundig hart goed ;D
  Was het toevallig ook nog om 7:07:07 uur?


  ⚠️ Meld

 4. @ allen: GEFELICITEERD; de afdruk hierboven is een mooi affiche om naar de organisatie van dit tv-spektakel te sturen. Misschien geven ze het nog wel wat aandacht. Vier mijn eigen Zwols 777 jaar op 07-07-07 om 7:07:07 uur wel op Van Eigen Bodem…..kom je nog wat pics maken Pedreau?


  ⚠️ Meld

 5. En gelukkig hadden de weergoden het inderdaad bij het verkeerde eind!
  Prachtig weer (op de wind na, je moet toch wat hebben om over te…) en ook veel mensen gezien die daar een mooi dagje door beleefden!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.