Energiezuiniger Stadhuis en Stadskantoor

Zwolle – Het Stadskantoor en het Stadhuis worden energiezuiniger gemaakt. Hierdoor kan het stadhuis van energielabel F naar energielabel A promoveren. “Dit is niet alleen goed voor het terugdringen van de energiekosten, maar ook voor een prettiger werkomgeving voor de medewerkers”, aldus wethouder Erik Dannenberg. 

 

11-06-2013_aanpak_duurzaamheid_stadhuis_01.jpg 

 

De aanpassingen aan het Stadhuis bestaan uit het vervangen van het enkel glas door HR++ glas, in combinatie met warmtekoude-opslag, een nieuwe koelmachine en CV-ketel. De laatste twee zijn na veertig jaar gebruik ook hard aan vervanging toe. De besparing op het gasverbruik is circa 82.000 m3 en voor elektra 54.700 kWh per jaar. De energielasten voor het Stadhuis worden naar verwachting 52.000 euro per jaar lager. In het Stadskantoor zijn de aanpassingen minder fors. De koeling in de serverruimte wordt vervangen door een warmtepomp die de door de opgestelde apparatuur geproduceerde warmte uit de ruimte haalt en vervolgens teruggeeft aan de CV- installatie.

Daarnaast worden de ventilatieroosters in de ramen dichtgezet, omdat deze storen op de klimaatinstallatie. Deze maatregelen leveren voor het Stadskantoor jaarlijks een besparing op van 43.000 m3 gas en 10.500 kWh op elektra. De energielasten dalen met € 25.000,- per jaar. De CO2-reductie  bedraagt voor de gebouwen gezamenlijk 242 ton per jaar.

 

“Duurzaamheid is voor de gemeente Zwolle erg belangrijk. Door onze eigen gebouwen aan te passen laten we dat ook zien. Dit najaar start het college bovendien een onderzoek hoe alle gemeentelijke gebouwen duurzamer gemaakt kunnen worden”, zegt Dannenberg.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Volgens mij hebben ze ca. 5 jaar geleden het glas al eens vervangen en ook alle installatiesbij het Stadhuis.
    Waarom nu nog eens ?
    Kennelijk toen ook niet goed gegaan…. wanneer heb ik dat meer gehoord bij de gemeente ?? ;D


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.