Compacter Katwolderplein mèt megabioscoop

Zwolle – Multi Vastgoed bv en gemeente Zwolle hebben voor de ontwikkeling van het Katwolderplein in de Kamperpoort een nieuw, flexibeler en compacter scenario uitgewerkt. Deze nieuwe planopzet bestaat uit twee varianten en kent een kleiner commercieel- en woonprogramma dan het oorspronkelijke plan. In het scenario wordt ook voorgesteld de parkeergarage Katwolderplein in één keer te bouwen met een capaciteit van 740 parkeerplaatsen. 

 

katwolderplein.jpg 

 

Het oorspronkelijke plan voor de ontwikkeling van het Katwolderplein blijkt in de huidige economische tijd niet haalbaar. De omvang van het commercieel programma is dan ook meer dan gehalveerd. De gemeente werkt nu uitsluitend mee aan een planontwikkeling waarvan de realisatie is verzekerd. Dit betekent dat Zwolle alleen een samenwerkingsovereenkomst sluit voor het deel van het plangebied dat zeker wordt gerealiseerd. In 2014 moet de bouw beginnen. In 2016 moet het hele complex opgeleverd worden.

 

katwolderplein_b.jpg

Flexibiliteit 
De nieuwe planopzet biedt maximale flexibiliteit. Het plan bestaat uit drie bouwblokken (A,B,C) die elk afzonderlijk, in verschillende combinaties gefaseerd of alle drie ineens kunnen worden gerealiseerd afhankelijk van de zekerheid over de invulling van de bouwblokken. De nieuwe planopzet kent twee varianten. Het verschil zit in de bouwblokken B en C. 

– Variant 1 gaat uit van een groter bouwblok B dan in variant 2 waarbij naast woningbouw ook commerciële ruimte wordt gerealiseerd. 

– In variant 2 worden in het kleinere bouwblok B alleen woningen gebouwd en is bouwblok C met een woon- en commercieel programma groter van omvang dan in variant 1.

 

Eerste fase

Bouwblok A wordt in de eerste fase gerealiseerd. Eind 2013 wordt hiervoor een (samenwerkings)overeenkomst gesloten tussen gemeente en Multi Vastgoed. De gemeente ontwikkelt in dit gebied zelf de parkeergarage. Het college stelt de raad voor om de parkeergarage Katwolderplein niet in fases maar in zijn geheel te bouwen met een capaciteit van 740 parkeerplaatsen. 

 

Multi Vastgoed ontwikkelt een megabioscoop die geëxploiteerd wordt door Pathé Theatres B.V. De koopovereenkomst tussen beide partijen is op 5 juni 2013 getekend.    

 

Qua aantallen woningen is het nieuwe plan bescheidener. Telde het oorspronkelijk plan 90 woningen, de aangepaste planopzet gaat uit van 70 tot 75 woningen. Het gaat hierbij om rijwoningen in de sociale huur en woningen en appartementen in het goedkope en middeldure segment. Woningbouwcorporatie deltaWonen realiseert in de eerste fase in ieder geval circa 24 woningen in de bouwblokken A en B. Hiermee wordt de nieuwe Vogelbuurt zo snel mogelijk afgemaakt. 

 

Het is nog niet duidelijk welke partij het begane grond- gedeelte onder de bioscoopzalen zal vullen, wel hebben geïnteresseerde partijen hun serieuze belangstelling gemeld. Uitgangspunt is dat de te vestigen winkels complementair zijn aan het winkelaanbod in de binnenstad. Voor het deel van het plangebied dat later wordt ontwikkeld, is tijdelijke bestemming een mogelijkheid. Het bestaande parkeerterrein op de hoek Pannekoekendijk/Nachtegaalstraat zal zo lang mogelijk worden gehandhaafd. Voor het beperkte deel van het plangebied dat later wordt ontwikkeld zal samen met de buurt worden gezocht naar een passend tijdelijk gebruik waar geen lange planologische procedures en hoge kosten mee zijn gemoeid. 

 

Het nieuwe scenario voor de ontwikkeling van het Katwolderplein wordt ter besluitvorming  aan de gemeenteraad voorgelegd.

Artikel delen:
Reacties 16
 1. In het oorspronkelijke plan was het ook de bedoeling dat er een supermarkt zou komen. Ik vraag me af of dat plan nog staat?

  En ik zie niet helemaal (net zoals basi) in hoe bijvoorbeeld horeca bij een bioscoop nota bene complementair zou zijn aan de binnenstad. Je gaat dan geheid een verschuiving krijgen, dan kan iedereen wel nagaan.


  Maak melding

 2. Bericht door harres, op 12 juni 2013 om 22:21
  een binnenstad zonder winkels is als een brug zonder knikken.

  Correctie: als een Zwolse brug zonder knikken. 😉


  Maak melding

 3. In dit geval betekend mega; 9 zalen en 1500 stoelen.

  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2013/06/10/Multi-ontwikkelt-bioscoop-voor-Path-in-Zwolle?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=multi-ontwikkelt-bioscoop-voor-pathe-in-zwolle-2

  Vrij gemiddeld voor een beetje Pathé bioscoop.
  Voor Zwolse begrippen vrij groot en zeker een mooie aanwinst, maar de kroon is dan ook wel een lachertje..
  Meeste Zwollenaren (incl. ikzelf) welke ik ken gaan dan ook buiten Zwolle naar de bioscoop.


  Maak melding

 4. Ik ga de laatste tijd vooral naar het Luxor in Deventer. Prachtbioscoop! Daarvoor veel naar Movie Unlimited in Kampen. Maar de Kroon, die mijd ik als de pest. Af-schu-we-lij-ke bioscoop.


  Maak melding

 5. De supermarkt is passe en de bioscoop is van de hoek Katerdijk naar meer Kamperpoort verplaatst.
  Toch enig realisme ?
  Nu nog een beetje fraaie architectuur en geen goedkope uitstraling en “de poort van Zwolle” staat er weer mooi bij !


  Maak melding

 6. Zelf vind ik de Kroon wel een fijne bioscoop en ik ga er al jaren met alle plezier heen.
  Want wat is er eigenlijk mis mee ?
  Alleen dat die een beetje klein is en misschien wat oud, maar er is 3D en redelijke beenruimte.
  Ik vind de ‘oudere’ stijl die het uitstraalt wel mooi, veel beter dan zo’n strak modern gebeuren.

  Maar ik ben benieuwd naar de nieuwe bioscoop en hoe alles eruit komt te zien en wat voor schermen erin komen.
  Ach, als Pathé unlimited gebruiker ben ik allang blij dat het een Pathé bioscoop word.


  Maak melding

 7. Als ik aan een doorsnee Pathé bioscoop denk, denk ik gelijk aan strak, modern en vooral kil.

  En ik ging nog liever naar de Buitensociëteit dan naar de Kroon. Vaak irritant publiek dat voor alles komt behalve de film. En qua beenruimte moet je een smurf zijn om een beetje fatsoenlijk te kunnen zitten.


  Maak melding

Reageer