Christelijke jongeren slapen Nacht Zonder Dak

Zwolle – De Zwolse editie van Nacht Zonder Dak wordt de grootste van Nederland in de laatste drie jaar. Op zaterdag 22 juni doen minstens 150 jongeren van de Vrije Evangelisatie Zwolle en de Christelijk Gereformeerde Kerk mee aan de jongerenactie van organisatie Tear. Ook de ChristenUnie Zwolle doet mee in de strijd tegen armoede. Zo slaapt Gerdien Rots, de nieuwe ChristenUnie-lijsttrekker, met vier partijgenoten de nacht in een doos. 

Tijdens Nacht Zonder Dak Zwolle slapen de tieners op het terrein tegenover de WRZV-hallen aan de Buitengasthuisstraat één nacht in een zelfgebouwd krot, zoals jongeren aan de andere kant van de wereld elke nacht moeten doen. Ze laten zich hiervoor sponsoren door vrienden, familie en bedrijven in hun omgeving om zo geld in te zamelen voor straatkinderen in Bolivia, Kenia en India. Daarnaast leren ze middels een gevarieerd programma over armoede ver weg maar ook over armoede in de eigen stad.

Hoogste geldbedrag ooit
Nacht Zonder Dak vond de afgelopen drie jaar in Nederland plaats op 211 locaties. Alleen al voor 2013 verwacht Tear de grens van 90 acties te passeren. Een nieuw record. “Best bijzonder dat een recordaantal jongeren meedoet. Het zou mooi zijn als we de boeken in gaan als de NZD met het hoogste geldbedrag ooit”, aldus organisator Joost van Dieren. Het record ligt nu nog in handen van Veenendaal, waar in 2009 130 jongeren 17.760 euro ophaalden. “Mooier dan het neerzetten van een record is dat de actie onze jongeren bewust maken van armoedeproblematiek in Zwolle en elders in de wereld. Ook laten we zien dat jongeren hier iets kunnen betekenen voor leeftijdsgenoten ver weg”.

Op pad met een dakloze
Nacht Zonder Dak Zwolle start zaterdag 22 juni om 14.00 uur. Met karton gesponsord door Rova Zwolle bouwen de jongeren allereerst hun onderkomen voor de nacht. Vervolgens doen de jongeren van de twee grote Zwolse kerken mee aan de daklozentour van het Leger des Heils. Zwolse daklozen vertellen tijdens een tour langs onder meer de nachtopvang Nel Bannink over hun leven op straat.

Eten uit de Soepbus

Om 17.45 uur krijgen de deelnemers hun avondeten geserveerd vanuit de Soepbus van het Leger des Heils. Rond 18.30 is de officiële opening van de krottenwijk. Om 19.00 uur starten de workshops waarbij de jongeren kunnen kiezen uit typische straatactiviteiten zoals straatvoetbal, streetdance, graffiti spuiten, kleren en sieraden maken van afval, straattheater en free running. Na hopelijk een goede nacht slaap in hun krotje sluiten de jongeren de actie af tijdens de kerkdienst van de Vrije Evangelisatie Zwolle in de WRZV-hallen.

Artikel delen:
Reacties 6

Reacties zijn gesloten.