Armband gaat de strijd aan met medicijnen

Zwolle – Windesheimstudenten Jane Tuinstra en Lisa Masson hebben een armband ontworpen die het trillen van de handen als gevolg van een tremor tegengaat. De armband ‘Embrace the day’ is daarmee de winnaar geworden in de Uitvinderssalon 2013 van het Innovatie Cluster Drachten.

De vakjury roemde het ontwerp om de originele oplossing waarmee in de toekomst het innemen van medicijnen zou kunnen worden verminderd. Als je last hebt van een tremor kan je hand zo gaan trillen dat je niet zelf een kopje koffie kunt drinken, de waterketel kunt vullen of een boterham kunt snijden. Jane en Lisa bedachten een intelligente armband die de onderarm stil houdt zodra deze de neiging krijgt om te gaan trillen. Het bijzondere aan de oplossing is dat het probleem van het trillen aan de basis is aangepakt. De armband bestaat nu nog alleen als prototype. Om de armband helemaal productierijp te krijgen, moet er nog wel verder onderzoek plaatsvinden naar het product. Er hebben zich al een aantal patiënten gemeld die graag mee willen werken om het product verder uit te werken.

De Uitvinderssalon is een wedstrijd waarbij studenten worden uitgedaagd om iets uit te vinden waardoor ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Het thema van de Uitvinderssalon: ‘De zelfredzame mens’.

De wedstrijd werd uitgeschreven door het Innovatie Cluster Drachten, bestaande uit zeven hightech bedrijven in de regio Noord Nederland. Het Innovatie Cluster Drachten wil de samenwerking stimuleren met het noordelijke (mkb) bedrijfsleven en de kennisinstellingen om het noordelijke bedrijfsleven te stimuleren met innovatie, productontwikkeling en gezamenlijke kennisopbouw. Aan de Uitvinderssalon 2013 deden studenten mee van Stenden Hogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en Windesheim.

Artikel delen:
Reacties 2
 1. Hoi,
  Hopelijk komt deze armband snel in de productie ik heb nl.een
  behoorlijke tremor vooral in mijn rechter hand.
  Heb alle waardering voor deze twee studenten het zou voor mij en
  vele anderen met deze aandoening een uitkomst zijn.
  Ik zie er naar uit.
  Vrd.Grt.W.Elzinga  ⚠️ Meld

Reageer