Alarm om inbraakexplosie Zwolle

Zwolle – de raadsfractie van de SP in Zwolle zal morgen in de raadsvergadering aandacht vragen voor de aanhoudende groei van het aantal inbraken in de stad. Met name in Holtenbroek, Assendorp, Berkum en Schelle is een forse stijging zichtbaar. Zo steeg het aantal inbraken in Holtenbroek met 223%.

Uit de ‘gebiedsscan Zwolle 2012’ van de politie blijkt dat in de periode 2010-2012 het aantal inbraken in de stad met 66% is gestegen. Dit is een veel grotere stijging dan in vergelijking met de rest van de regio of het landelijk gemiddelde. Het zijn echter vooral specifieke wijken waar de grootste stijging te zien is: voorop Holtenbroek met een stijging van maar liefst 223%, Assendorp met 146%, Berkum met 118% en Schelle met 103%. SP-fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘De inbraakstijging is natuurlijk heel erg verontrustend, vooral met de explosieve groeicijfers in sommige buurten. Dat is nog erger als je weet dat de meeste inbraken in een wijk in bepaalde ‘hotspots’ plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld Holtenbroek III en de Stationsbuurt in Assendorp. Mensen daar hebben echt te maken gehad met een inbraakepidemie.’

De SP wil dat er in deze wijken wordt ingezet op meer preventie en aangiftebereidheid. Ook wil de partij dat de regionale woninginbraakteams van de politie zich meer op Zwolle confronteren. Siderius: ‘Mensen bewust maken van wat ze zelf kunnen doen om inbraak te voorkomen kan helpen, net als extra politie-inzet. Daarnaast zijn er buurten, zoals Holtenbroek III, waar is gebleken dat mensen vaak geen aangifte doen, deels omdat ze geen vertrouwen hebben in de politie, en deels uit angst voor hun eigen buurtbewoners.’ Vorige maand presenteerde de SP een eigen rapport over de penibele situatie in Holtenbroek III. Dit rapport over de veiligheidssituatie in Holtenbroek III wilde de partij in de gemeenteraad bespreken. Een meerderheid van de gemeenteraad wilde het echter niet agenderen. Siderius: ‘Hopelijk willen mijn collega’s nu wel praten. De gemeenteraad kan niet blijven doen alsof er niets aan de hand is’.
Artikel delen:
Reacties 20
 1. Poletiek…… Zegt ook genoeg over jou niveau!

  Volgens mij is er genoeg blauw op straat. Je kan toch nooit een agent op alle plekken tegelijk hebben?


  ⚠️ Meld

 2. Het moet in de rechtsgang opgelost worden. Bij ons is ook ingebroken, de dader is gepakt. Hij is veroordeeld voor 8 weken onvoorwaardelijke cel voor heel veel inbraken die meneer gepleegd heeft. Hij is nu in hoger beroep. Hij heeft nog geen dag cel gehad een ik vraag me af of hij wel ?berhaupt nog en celstraf krijgt. Het is trouwens anderhalf jaar geleden dat bij ons ingebroken heeft dus wie weet hoeveel inbraken hij daarna niet gepleegd heeft.


  ⚠️ Meld

 3. Hoeveel is een stijging van 223%?

  Als in 2011 er 125 inbraken waren! En in 2012 minimaal 375 inbraken… Pffff of is er sprake van een typfout (admin) en moet het 22,3% zijn.


  ⚠️ Meld

 4. Jou niveau, student? 😉 Wie zonder zonde is…..

  Als er gesproken wordt over een epidemie, zouden de genoemde cijfers moeten kunnen kloppen. Ik mag toch aannemen dat ze bij de SP wel weten hoe je rekent, al zou het niet de eerste zijn die niet snapt dat een stijging van 103% meer dan een verdubbeling betekent.

  Maar ik snap alleen nog niet waarom de SP de aangiftebereidheid hierbij haalt. Het lijkt er toch op dat er aardig wat aangifte wordt gedaan, gezien de gegroeide aantallen. Misschien is er zelfs wel niet zozeer meer ingebroken, maar is er alleen maar meer aangifte gedaan. Maar goed, dat is puur hypothetisch, want ik kan me er geen voorstelling van maken dat je in een normale situatie geen aangifte doet van de inbraak. De verzekering zal het neem ik aan ook eisen.  ⚠️ Meld

 5. @Rekenwonder en @Wilbert.
  De precieze cijfers voor Holtenbroek zijn in 2010 34 inbraken, in 2012 113. Dati is dus inderdaad een meer dan verdriedubbeling. Dat is inderdaad een enorme groei. Er is overigens inderdaad een typefout in het persbericht geslopen, want het moet geen 223% zijn maar 232%…

  Wij komen met aangiftebereidheid als onderwerp omdat uit ons eerdere buurtonderzoek in Holtenbroek III bleek dat mensen daar vaak uit angst of het idee dat het toch niet helpt geen aangifte doen. Dit werd later bevestigd op een wijkbijeenkomst. Dat ging niet specifiek over inbraak, maar denk bijvoorbeeld aan iemand die je aan een deur zit morrelen en dan wegrent: doe je dan aangifte of niet. Hoe een buurt daar mee omgaat kan een hoop uitmaken voor de veiligheid.


  ⚠️ Meld

 6. Dank voor je toelichting, Frank. Mooi om te zien dat de cijfers (los van het typfoutje) rekenkundig in ieder geval kloppen.

  Ik sta er wel van te kijken dat er blijkbaar een groep mensen is die geen aangifte doet bij inbraak. Of gaat het dan om gestolen illegale waar? En als mensen serieus banger zijn voor de gevolgen van aangiftte dan voor een eventuele nieuwe inbraak, dat vind ik dat wel schrijnend. Ik ben wel erg benieuwd wat dan de beweegredenen van zo iemand zijn.


  ⚠️ Meld

 7. Het gaat ook niet alleen om aangifte bij eigen inbrak. Ik vrees dat daders geregeld mensen uit de eigen buurt zijn. Stel dat jij weet dat de bewoner van huis A in de straat bij huis B heeft ingebroken, dan moet je wel sterk in je schoenen staan om je straatgenoot aan te geven. Vooral als dat een in de straat bekende crimineel is. Er zijn straten in Zwolle waar dit soort dingen spelen.


  ⚠️ Meld

 8. Heel goed dat de Zwolse SP op vele gebieden de vinger aan de pols heeft en als geen andere partij in Zwolle zo betrokken is!

  Ik ervaar dat al een aantal jaren zelf, bij de SP kan je je ei kwijt en ze doen er ook altijd echt iets mee.
  Dat wilde ik even gezegd hebben, ere wie ere toekomt!  ⚠️ Meld

 9. Heel veel aangifte die gedaan worden lijkt mij ook gewoon op de stapel terecht te komen en waar niks mee gedaan wordt.In het verleden heb ik wel drie keer een auto inbraak in Zwolle gehad waarvan ik aangifte heb gedaan maar dan blijft het bij een verklaring en je hoort er nooit meer wat van weer.Het vernielde aan de auto kwam voor eigen rekening vanwege een deel eigen risico.En de daders gaan denk ik gewoon door .Worden ze wel gepakt dan gaan ze na een procesverbaal weer huiswaards en de gedupeerde moet zelf zijn schade maar oplossen.Dus vraag mij dan ook af wat het nut van de aangifte dient


  ⚠️ Meld

 10. Aangifte doe je zodat de politie weet dat er iets gebeurd is en een onderzoek kan starten.

  Dat je eigen verzekering of jijzelf door het eigen risico schade moet vergoeden is nu eenmaal iets wat we met de verzekeringen zo geregeld hebben in Nederland. Helemaal niet gek als de inbreker nog niet gepakt is en je een goedkopere verzekering hebt doordat je een hoger eigen risico hebt.

  Meer blauw op straat helpt denk ik wel. Maar maak het voor agenten ook gemakkelijker om aangiftes te verwerken en bekeuringen administratief af te handelen. Dan hebben we ook zo weer meer blauw op straat in plaats van aan het bureau!


  ⚠️ Meld

 11. Het is gewoon heel simpel en het ligt voor de hand.

  Ze moeten weer gaan doen waar ze voor bedoeld zijn en eens stoppen de pietlut uit te hangen.
  Ik bedoel: Ik heb laatst een boete gehad, omdat ik over de stoep fietste.
  Mag niet , weet ik, maar kom op de pedofielen vieren hoogtijdagen en de inbraken lopen de spuigaten uit.
  Smeris ga eens weer aan het werk en laat mensen die over de stoep fietsen voorlopig even met rust.


  ⚠️ Meld

 12. Wanneer mogen ze dan wat jou betreft wel weer mensen bekeuren die over de stoep fietsen?

  En eigenlijk is het natuurlijk heel erg kinderachtig om te stellen, dat het probleem ligt in de keuze die de agent maakt om jou te bekeuren in plaats van boeven te vangen. Als JIJ de keuze had gemaakt om niet op de stoep te fietsen had die agent zich helemaal niet met jou bezig hoeven houden en had ie misschien een inbraak kunnen voorkomen/oplossen.


  ⚠️ Meld

 13. Scherp hoor Plantje.
  Volgens mij heb je goed geslapen.

  Ik vind vieze mannetjes bij de speeltuin kinderachtig.

  Het probleem zit hem inderdaad niet bij de politie.
  Het is hoe mensen opgroeien en waar ze aan worden blootgesteld.
  Slechte voeding, propaganda tv, gebrek aan liefde een gevoelloze koude wereld. Je krijgt wat je erin stopt.
  Eigenlijk zijn we allemaal verantwoordelijk voor wat er gaande is.  ⚠️ Meld

 14. Vieze mannetjes bij de speeltuin vind ik alles behalve kinderachtig!

  Hoe we onze kinderen opvoeden is inderdaad belangrijk. Maar ook hoe we elkaar aanspreken op ongewenst gedrag. En (sorry, dat ik er op door blijf gaan maar je komt zelf met het voorbeeld) zo vind ik dus ook dat niet een agent maar een medeburger je had kunnen/moeten aanspreken op het fietsen op de stoep. Als we dat allemaal aan agenten overlaten moeten ze ook telkens de boze mannen/vrouwen zijn.

  @Japser, inderdaad niet elke straatdiender kan zomaar recherchewerk gaan doen. Maar wel iedere straatdiender die een bekeuring moet uitschrijven omdat iemand in een voetgangersgebied fietst had ook naar een melding van een inbraak gestuurd kunnen worden.


  ⚠️ Meld

 15. Bij ons in het pitoreske tuindorp Berkum is er weinig reden voor angst inbraak. Natuurlijk speelt hier de grote sociale controle een rol en uiteraard de vele anti inbraakmaatregelen bij de mooie grote woningen:D


  ⚠️ Meld

 16. Bertus, kun jij niet gewoon even je mond spoelen in plaats van op elk item je reactie over dat berkum geven, mijn hemel. Broer van Japser of…?


  ⚠️ Meld

 17. haha Berkum jajaa weten wel laats ook gezeik geweest daar op straat tussen twee oude knaren
  Dacht bij me zelf ga nou eens bingo spellen met elkara ipv elkaar op straat staan af te zeiken zeg..
  Ardige volkje zit daar in Berkum…


  ⚠️ Meld

Reageer