Strafeis SWZ-zaak blijft fors

Hoofdverdachten R.R. uit Zwolle en H.W. uit Havelte uit de inmiddels langslepende SWZ-affaire hoorden de advocaatgeneraal in hoger beroep lagere straffen eisen dan in 2004 bij de rechtbank in Zwolle. Maar ondanks dat bleven het fikse strafeisen.

R., voorheen directeur-bestuurder van de Zwolse corporatie maar inmiddels al jaren in de bijstand en zonder enig zicht op een baan, hoorde dertig maanden eisen, waarvan zes maanden voorwaardelijk. W., voorheen onder meer hoofd technische dienst bij de corporatie, moet wat het openbaar ministerie betreft 24 maanden de cel in, waarvan zes maanden voorwaardelijk. In Zwolle was tegen beiden drie jaar cel geëist. R. kreeg bijna drie jaar geleden drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk opgelegd. W. moest van de rechbank in Zwolle vijftien maanden brommen. Zowel R. als W. en het openbaar ministerie gingen in beroep.
( Bron: De Stentor )

Dat het zo lang heeft geduurd voordat de zitting bij het Hof in Arnhem inhoudelijk werd behandeld, had vooral te maken met het feit dat de nieuwe advocaat van R., Alwin Maarsingh, zo’n veertig getuigen opnieuw opriep. Het gewicht van de zaak rechtvaardigde dat. In de SWZ-affaire gaat het om zelfverrijking van enkele topfunctionarissen, niet-ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte, belastingontduiking en verschrijvingen in de boekhouding van SWZ – waardoor de corporatie meer betaalde aan aannemers voor renovatieklussen dan nodig. In totaal waren er meer dan veertig verdachten, waarbij bedrijven hun zaken schikten voor bedragen tussen de 100 en 150 mille en personen van die bedrijven voor bedragen tussen de 15 en 25 mille.

Maarsingh had een zorgvuldige tactiek uitgestippeld om de bewijsvoering van het openbaar ministerie tegen R. onderuit te halen. Waar de advocaat-generaal een betoog hield waarbij alle afzonderlijke misdrijven in samenhang werden bekeken – juist om de cultuur van gegraai, gesjoemel en gerommel aan te tonen, ging Maarsingh in een uren durend betoog in op elk misdrijf afzonderlijk. Daarbij probeerde hij de getuigen als onbetrouwbaar af te schilderen, noemde hij de bewijslast ondeugdelijk.
Door Raymond Korse.
 <?xml:namespace prefix = o ns = “urn:schemas-microsoft-com:office:office” />

 

Artikel delen:
Reactie 1
  1. waarom zet u dat zo op weblog dat ik bijna moet huilen voor deze R. die als een verlicht despoot een “stichting” leidde? het is helaas in dit land mogelijk dat zulke lieden nog een uitkering krijgen ook.


    ⚠️ Meld

Reageer