Legendarische Franse berg in de hoofdrol

Zwolle – De Mont Ventoux, de magische kale berg in de Provence, is onderwerp van een prachtige hommage door de Nederlandse regisseur Ariane Greep. Over poëzie, de Tour de France, familie en de lokale Fransen. Greep gaat op zondag 23 juni in gesprek met de zaal, als de film ‘Mont Ventoux Scala Paradisi’ te zien is bij Filmtheater Fraterhuis in Zwolle.

Over de Mont Ventoux bestaan vele legendes. Ieder jaar beklimmen duizenden mensen zijn steile wegen, op de fiets of te voet, om zo te beantwoorden aan de oude lokroep om almaar hoger te stijgen. Vier verhalen nemen de kijker mee. De Italiaanse dichter en humanist Francesco Petrarca woonde aan de voet van de Ventoux en keek elke dag naar de top. In 1967, tijdens de Tour de France, stierf de Britse wielrenner Tom Simpson vlak onder de top. Zijn dochter Joanne Simpson komt nog elk jaar naar de berg om bij haar vader te zijn.

Filmmaakster Greep zelf en haar man vierden hier belangrijke gebeurtenissen, zoals hun huwelijk en de doop van hun zoon. Omwonenden van de Ventoux beschouwen de berg als ‘hun’ berg. Zij zorgen voor hem, beschermen hem, ook tegen de ‘mensenmassa’ van de Tour, die in 2013 weer zal passeren. Op 14 juli, de nationale feestdag, finisht de etappe op de top van de Mont Ventoux.

De film ‘Mont Ventoux Scala Paradisi’ is bij Filmtheater Fraterhuis op zondag 23 juni om 16.30 uur te zien. Regisseuse Ariane Greep is aanwezig bij deze voorstelling en gaat na afloop in gesprek met de zaal. Het is verstandig vooraf te reserveren via www.filmtheaterfraterhuis.nl. Bezoekers kunnen ook via de website e-tickets kopen en printen, dan hoeven zij niet langs de kassa. Met ruim 65.0000 bezoekers per jaar, twee filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.

Artikel delen: