Brandweerpost Berkum sluit na 50 jaar

Zwolle – Afgelopen zaterdag heeft de Brandweer van Berkum na ruim 50 jaar aan het Prunuspark 16 te hebben gestaan, de tankautospuit weer overgedragen aan de Commandant van de Brandweer in Zwolle. De leden van de Blusgroep uit Berkum hebben dit in gepaste stijl gedaan.

img_7529.jpg 

Artikel delen:
Reacties 26
 1. Echt jammer, de spuitgasten stonden dag en nacht klaar, zelfs in het plaatselijke horecaettablisement liep men nog met de pieper aan de broekriem. Het was in mijn ogen een zeer gemotiveerd team. Ik heb gehoord via via dat men zelfs geen vergoeding vroeg bij vals alarm. :'(


  ⚠️ Meld

 2. Mensen hartelijk dank dat jullie altijd klaar stonden
  Als er weer een automatisch brandalarm afging in
  Het ziekenhuis .
  Vele malen voor niets uitgerukt voor een loos alarm maar
  Toch aanrijdende je weet maar nooit .
  Ex beveiliger van de isala kliniek nogmaals bedankt voor jullie inzet
  Al die jaren


  ⚠️ Meld

 3. Over brandweerpost Berkum.

  In de oude gemeente Zwollerkerspel, stonden 3 brandweerkazernes,
  1 in Westenholte, 1 in Ittersum en 1 in Berkum.
  Deze posten werden bemand door vrijwilligers met vrije opkomst.
  Alleen de dienstdoende chauffeur van deze brandweerploegen was geconsigneerd.

  De Gemeente Zwolle had in die tijd 1 brandweerkazerne aan de Harm Smeengekade.

  Na de annexatie ( samenvoeging) van Zwollerkerspel met Zwolle bleven deze 3 kazernes actief. Organisatorisch kwamen de posten onder Brandweer Zwolle te vallen.

  In de jaren 80-90 had de brandweerploeg van Westenholte problemen met de bezetting. Vaak kon er niet uitgerukt worden omdat er geen ?? of te weinig – opkomst was. Uiteindelijk is deze brandweerpost opgeheven.

  Vanwege de groei van de wijk Zwolle ?? Zuid is, in begin jaren 90, een nieuwe kazerne gebouwd aan het Jan van der Heijdenpad voor vrijwilligers ploeg Zuid ( oud Ittersum).

  Op 1 juli 2008 is op de Marslanden een nieuwe kazerne gebouwd. Dit is de nieuwe hoofdpost van brandweer Zwolle geworden met een 100 % beroeps bezetting. Door de ligging van deze post was er geen bestaansrecht meer voor de vrijwillige post Ittersum ( Zwolle-Zuid). Deze post is dan ook per 1 juli 2008 gesloten.

  De oude kazerne aan de Harm Smeengekade is in gebruik gebleven als nevenpost, met op werkdagen een beroepsbezetting en in de weekeinden en avond/nachten een bezetting van vrijwilligers. De lokatie aan de Harm Smeengekade zal in de komende jaren moeten verdwijnen in verband met stedelijke ontwikkeling.

  In 2009 is het besluit genomen om een nieuwe post Noord te bouwen aan de Dennenstraat.
  Deze kazerne is per 3 juni 2013 in gebruik genomen. De kazerne aan de Harm Smeengekade daarbij gesloten.

  Als gevolg van de opening van post Noord, is per 15 juni 2013 post Berkum gesloten.  ⚠️ Meld

 4. De spuitgasten waren ook zeer afgetraind en allemaal zeer strak in het pak. Men leefde echt voor het geheel. Het is echt jammer.>:(


  ⚠️ Meld

 5. De spuitgasten waren ook zeer afgetraind en allemaal zeer strak in het pak.

  Knap dat jij dat kan zien aan deze foto.


  ⚠️ Meld

 6. @ Pecisback
  Ik woon tegenover de kazerne dus weet waar ik over praat.
  Dat u suggereerd dat ik het over de foto heb zegt genoeg over u niveau. Maar nu we het toch over de foto hebben, de lange kalende en bebrilde spuitgast links op de foto is nu niet echt een voorbeeld met de handen in de zakken…………:D


  ⚠️ Meld

 7. Goh, dat wist ik niet. Als je er tegenover woont dan weet je natuurlijk precies wat die mensen er voor doen en laten om dag en nacht voor ons klaar te staan.

  En inderdaad, aan de manier waarop die man zijn handen in zijn zak houdt kan je wel zien dat het geen type “handen uit de mouwen” is. En zo’n bril, dat kan echt niet bij de brandweer he.

  Ook belachelijk trouwens, dat hij daar loopt en zijn kleinere collega daardoor volledig uit beeld verdwijnt.

  Bedankt voor de nieuwe inzichten. Super!!! 🙂


  ⚠️ Meld

 8. Tsjonge, wat is het weer makkelijk om lekker anoniem te zeuren. Ook ik woon in de buurt en weet dat deze brandweer vaak sneller ter plekke was dan de beroeps. Vooral bij ongevallen op de A28 of bij brand in de buurt van Zwolle Noord. Deze mensen leefden voor hun vrijwilligerswerk en stonden altijd klaar voor de brandweer!
  Ik vind het jammer dat dit stukje historie verdwijnt en dank de brandweermannen en -vrouwen voor hun inzet!


  ⚠️ Meld

 9. wie bedoelt u? ik ben Bertus dus niet anoniem;D En idd het is echt jammer dat de post moet opdoeken. Het doet me echt pijn om niet meer de bevlogen vrijwilligers door de wijk zien gaan, continu kijkend op de pieper. Vorig jaar had ik een BBQ en zelfs daar lag de pieper op tafel. Hulde aan het team en de bevlogen spuitgasten en alle oude spuitgasten. Snellens Fruchings Smildems Bonkers Flokkert enz enz


  ⚠️ Meld

 10. @bertus. Ik zie net dat jouw reactie van 08.21 waarschijnlijk helemaal niet vervelend bedoeld is richting de spuitgasten.

  Daarom trek ik mijn sarcastische en vooringenomen reactie van 10.20 uur weer in.

  Excuus… :'(


  ⚠️ Meld

 11. Zeuren op anoniem zeuren onder een anonieme gebruikersnaam. Oh de ironie 😀

  Overigens logisch dat ze eerder zijn op een locatie die dichter bij hun is, dan bij de andere…


  ⚠️ Meld

 12. ja dat weet ik ookniet, ik ben al de hele dag aan het peinzen.

  Ik vermoedt reclame voor het schoorsteenvegersbedrijf waar ze nu werken. Als visitekaartje hebben ze de hoge hoed al op en de ladder mee.


  ⚠️ Meld

 13. Vrijwilligers zijn de peilers in een maatschappij als de onze, ze moeten gekoesterd en gewaardeerd worden. Ik kan niet beoordelen of de sluiting van deze vrijwillige brandweerpost strikt noodzakelijk was en is. Ik kan alleen maar zeggen dat ik waardering heb voor iedereen die op wat voor manier dan ook vrijwilligers doet. Hulde!


  ⚠️ Meld

 14. Zo is het maar net Stadshagenees, het zijn de peilers van de maatschappij en geheel belangenloos het vuur bestrijden dit alles zonder ook maar 1 euro te willen hebben hiervoor. ;D


  ⚠️ Meld

 15. ok dat wist ik niet, het bevreemde me wel eens dat er van wat ik hoorde standaard zon beetje wekelijks werd uitgerukt naar het oude sophia ziekenhuis, uiteraard standaard vals alarm. De met piepende banden en gillende sirenes uitrukkende tankspuitauto van het korps zat dan tjokvol met spuitgasten, makkelijk verdiend dus


  ⚠️ Meld

 16. Mensen mensen, het is de doodsteek voor het spuitgilde, het is een fundamenteel verlies voor de saamhorigheid en bereidwilligheid in de bol van vrijwilligers staande dorp. De lokale economie zal ook met rasse schreden achteruit gaan, het gegrabbe uit de gemeentekas is voorbij en de bevlogen spuitgasten blonken toch al niet uit in de consumptieladder


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.