Onverkoopbaar in Zwolle

Zwolle – GroenLinks Zwolle roept het college van B&W, via een motie bij de perspectiefnota, op om in contacten / onderhandelingen rond nieuwe vestiging, en andere onderhandelingssituaties met relevante bedrijven, er krachtig voor te pleiten dat er geen producten aangeboden worden die door kinderarbeid of via (andere) uitbuiting zijn vervaardigd.

GroenLinks: "Kinderarbeid en uitbuiting zijn voor de gemeente Zwolle onacceptabel. De recente ramp in Bangladesh, waar een illegaal gebouw vol kleidingwerkers instortte, onderstreept nog een keer het belang van goede arbeidsomstandigheden bij het vervaardigen van producten die ook in Zwolle worden verkocht. Toch worden er nog in onder andere kledingwinkels maar ook diverse andere handelsbedrijven producten aangeboden die door kinderarbeid en uitbuiting van arbeiders zijn geproduceerd; geen ‘Schone Kleren’." Bij onderhandelingen rond nieuwe vestiging en andere onderhandelingssituaties met relevante bedrijven wil GroenLinks dat de gemeente Zwolle standaard de stellige wens uit om dit soort producten niet in Zwolle aan te bieden.

Motie:  Kinderarbeid en uitbuiting onverkoopbaar in Zwolle

 

Zwolle, 24 juni 2013

 

De gemeenteraad, bijeen ter behandeling van de Perspectiefnota 2014-2017

 

 

Verzoekt het college:
In contacten/ onderhandelingen met relevante bedrijven in de stad krachtig er voor te pleiten dat er geen producten aangeboden worden die door kinderarbeid of via uitbuiting zijn vervaardigd.

Toelichting:
Veel bedrijven zijn tegenwoordig internationaal actief en ook buiten de landsgrenzen zijn ze verantwoordelijk voor de effecten die hun bedrijfsactiviteiten hebben op mens en milieu. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is dé manier om bedrijven op deze verantwoordelijkheid aan te spreken. De MVO- prijs wordt volgens plannen van het college helaas afgeschaft. GroenLinks ziet echter een andere, mogelijk effectievere manier om MVO te bevorderen.

Kinderarbeid en uitbuiting zijn voor de gemeente Zwolle onacceptabel. De recente ramp in Bangladesh, waar een illegaal gebouw vol kleidingwerkers instortte, onderstreept nog een keer het belang van goede arbeidsomstandigheden bij het vervaardigen van producten die ook in Zwolle worden verkocht. Toch worden er nog in onder andere kledingwinkels maar ook diverse andere handelsbedrijven producten aangeboden die door kinderarbeid en uitbuiting van arbeiders zijn geproduceerd; geen ‘Schone Kleren’. Bij onderhandelingen rond nieuwe vestiging en andere onderhandelingssituaties met relevante bedrijven brengt de gemeente standaard de stellige wens in om dit soort producten niet in Zwolle aan te bieden.  

 

Namens fractie GroenLinks

 

 

Michiel van Harten

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.