Maatregelen voor doorstroming woningmarkt

Zwolle – Aansluiten bij de actuele woonvraag en flexibiliteit, dat is de rode draad in een serie van dertien concrete maatregelen om doorstroming op de woningmarkt te stimuleren. Daarnaast spreken de corporaties, ontwikkelaars en gemeente Zwolle in deze Woonagenda af om de bestaande woningen energiezuiniger en voor langer zelfstandig wonen geschikt te maken.

 

“Op basis van onderzoeken besloten we al eerder het aantal jaarlijks te bouwen woningen naar 400 a 500 bij te stellen en de voorraad van sociale huurwoningen uit te breiden met 30 tot 50 per jaar. Met de dertien acties willen we aan deze ambitie tegemoet komen”, aldus wethouder Erik Dannenberg. Zo worden zogenaamde pauzewoningen ingesteld. Dit zijn woningen voor mensen die dringend woonruimte zoeken, bijvoorbeeld door een scheiding of het vinden van een baan in Zwolle. Deze woningen zijn geschikt voor korte bewoning. De mogelijkheid om hiervoor ook leegstaande kantoorpanden geschikt te maken, wordt verder onderzocht.

Stimuleren

Om beter aan te sluiten bij de vraag vanuit de markt is er een omslag in werkwijze nodig: van programmeren naar stimuleren. De gemeente wil de ontwikkelaars meer ruimte geven om een goed woonprogramma op een locatie te realiseren, en toetst de  bouwplannen voortaan op ruimtelijke kwaliteit en mix van woningtypes. “We gaan niet meer op voorhand aangeven wat er op welke plek moet komen en wanneer deze gebouwd worden, maar geven de ontwikkelaars meer ruimte om in te spelen op de vraag onder een aantal voorwaarden”, legt Dannenberg uit. “Projecten waarin verschillende woningtypes (mix van sociale huur, vrije sectorhuur, koopwoningen, bijzondere architectuur, woningen gemengd met andere voorzieningen) krijgen voorrang op andere ontwikkelingen in het gebied.“

 

Naast deze twee maatregelen zetten de woonpartners ook in op de woonruimteverdeling, de aanpak van leegstand, benutten van startersleningen en het aanpassen van de ontwikkelstrategie Stadshagen. 

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Is dit nou echt iets nieuws ?
    Ga de Isala locatie Weezenlanden gewoon tijdelijk gebruiken als woonruimte dan ben je al een mooi eind op weg !


    ⚠️ Meld

Reageer