Minder overgewicht onder Zwolse kinderen

Zwolle – Het percentage Zwolse basisschoolkinderen met overgewicht is gedaald van 12,1% in 2009 naar 10,6% in 2012. Dat is de belangrijkste conclusie uit het leefstijlonderzoek ChecKid 2012 waaraan ruim 9500 kinderen verspreid over 38 basisscholen in Zwolle meededen. De resultaten van het onderzoek werden vrijdag tijdens een bijeenkomst van Zwolle Gezonde Stad gepresenteerd en door wethouder Dannenberg overhandigd aan Paul Rosenmöller, landelijk ambassadeur van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).

21-06-2013_zwolle_gezonde_stad-e.dannenberg_03.jpg 

Het onderzoek ChecKid wordt elke drie jaar uitgevoerd door hogeschool Windesheim en Vrije Universiteit in samenwerking met GGD IJsselland. ChecKid is ontwikkeld om een beeld te krijgen van (on)gezond gedrag, de leefstijl en de leefomgeving van kinderen in Zwolle. De daling is bereikt door intensivering van de integrale aanpak volgens de JOGG-methode met als uitgangspunt het creëren van een gezonde omgeving in het gezin, op school en de wijk. In Zwolle lag de focus op de wijken Holtenbroek en Diezerpoort. Bewoners uit deze wijken en diverse publieke en private partners werkten intensief samen om een gezonde leefstijl van jongeren te stimuleren. Naast de metingen van lengte, gewicht en middelomtrek bij de kinderen, vulden bijna 6000 ouders een vragenlijst in over de leefstijlgedragingen en leefomgeving van hun kind. Hieruit blijkt dat er nog veel winst is te behalen door het stimuleren van buitenspelen en het eten van meer groente en fruit.

 21-06-2013_zwolle_gezonde_stad-e.dannenberg_02.jpg

21-06-2013_zwolle_gezonde_stad-e.dannenberg_01.jpg 

Ook is het wenselijk om het aantal uren tv-kijken, computeren en het drinken van gezoete dranken terug te dringen. Wat betreft de leefomgeving vindt bijna de helft van de ouders de verkeersveiligheid rondom school en de route naar school niet veilig. Verder zien ouders nog verbeteringen in het aanbieden van voldoende speelplekken en groenvoorzieningen. 

ChecKid geeft inzicht in leefstijlgedragingen van kinderen die vatbaar zijn voor verbetering. Activiteiten in de wijk of op school kunnen op deze manier heel gericht en op maat worden ontwikkeld. De resultaten uit het onderzoek zijn daarnaast van belang voor beleidsmakers binnen de gemeente voor verbeteringen op het gebied van ruimtelijk ordening, verkeer of volksgezondheid. 

De presentatie van het onderzoek ChecKid vormde op vrijdag 21 juni het startschot van de Zwolle Gezonde Stad-dag in Park Hogenkamp voor bewoners van Holtenbroek en Diezerpoort te Zwolle. Kinderen konden deelnemen aan een sport- en gezondheidsinstuif en een digitale voetbalmuur uitproberen. Volwassenen maakten kennis met de mini-moestuin. Zwolle Gezonde Stad is de Zwolse beweging die de JOGG-aanpak uitdraagt en in de stad en wijken gezond eten en voldoende beweging voor kinderen en jongeren makkelijk en aantrekkelijk wil maken. Zwolle is de eerste stad die volgens de landelijke JOGG-aanpak werkt en waarbij de gemeente Zwolle, Windesheim, GGD IJsselland en JOGG Nederland en negen vooraanstaande Zwolse bedrijven zijn betrokken.

Artikel delen:

Reageer