Gemeente Zwolle spoort uitkeringsfraude op

De gemeente Zwolle heeft de laatste twee maanden meer dan een ton aan uitkeringsfraude opgespoord. Door bestandskoppeling en huisbezoeken is één uitkering gewijzigd. Drie uitkeringen zijn stopgezet. Door hennepkwekerij kwamen nog eens twee fraudezaken aan het licht.

Door bestanden met elkaar te koppelen is in totaal € 28.654,- aan fraude opgespoord. Een 28-jarige Zwolse werkte in 2006 ruim zeven maanden bij een uitzendbureau, maar gaf dit niet door aan de sociale dienst. Een bedrag van € 8.161,- wordt van haar teruggevorderd. Ook een 55-jarige Zwolse verzweeg dat zij een betaalde baan had. Zij ontving een uitkering van in totaal € 6.888,-, terwijl ze werkte bij een bedrijf dat post bezorgt. Haar uitkering is inmiddels beëindigd. Het verstrekte bedrag wordt teruggevorderd. De uitkering van een 32-jarige Zwollenaar is stopgezet toen bleek dat de man al langere tijd werkte bij een tweetal metaalbedrijven. Dit had hij niet gemeld bij de sociale dienst. Een bedrag van € 13.605,- wordt van hem teruggevorderd. Tegen de drie personen is proces-verbaal opgemaakt.

Twee fraudezaken kwamen aan het rollen toen de politie, met wie de sociale recherche samenwerkt, bij mensen thuis hennepkwekerijen ontdekte. Een Zwollenaar ontving een uitkering van de gemeente, maar bleek daarnaast zwart te werken. Een bedrag van € 3.676,- wordt daarom van hem teruggevorderd. Ook een echtpaar probeerde met hennep een centje bij te verdienen. Zij ontvingen eveneens een uitkering terwijl inkomsten uit werk werden verzwegen. Van het echtpaar wordt een bedrag van € 10.018,- teruggevorderd. Tegen hen is proces verbaal opgemaakt. De politie heeft de hennep in beslag genomen en vernietigd. 

Bij het aanvragen van een uitkering in 2003 verzweeg een 36-jarige man uit Zwolle dat hij nog flink wat spaargeld op zijn bankrekening had staan. Omdat het banksaldo hoger bleek dan het voor hem vrij te laten vermogen, is aan deze man ten onrechte € 7.753,- bijstand verstrekt. Dit bedrag is teruggevorderd. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Naar aanleiding van verschillende huisbezoeken zijn twee uitkeringen aangepast in verband met een onjuiste woonsituatie. Eén uitkering werd om diezelfde reden beëindigd. Dit levert de gemeente Zwolle een besparing op van ruim € 2.100,- per maand.

Door de consulenten handhaving werd de afgelopen twee maanden nog eens
€ 35.000,- aan fraude opgespoord. Aangezien het fraudebedrag per persoon onder de
€ 6.000,- ligt, wordt er geen proces-verbaal opgemaakt. Deze personen krijgen een maatregel opgelegd van de sociale dienst. In een aantal andere kleine zaken zijn bedragen teruggevorderd van € 500,- tot € 2.500,-.

Artikel delen:
Reacties 5
  1. Wat een opzienbarend nieuws.
    Ik heb 20 jaar gelden gewerkt bij het UWV-ziektewet en toen kon men al zien waar iemand werkte. Simpel Sofinr of geb. datum intypen en je wist het.
    Dat men 20 jaar na dato schijnbaar trots is op de bestandskoppeling en de daarbij behorende resultaten geeft m.i. aan dat men bij de sociale dienst nog achteraan loopt. Ze zullen waarschijnlijk wel onder DOS werken. 😀


    ⚠️ Meld

Reageer