Burgemeester Meijer opent pareltjes

Zwolle – Vrijdagmiddag heeft burgemeester Henk Jan Meijer de eerste monumentale passief huizen in Zwolle officieel opgeleverd. Aan de gevel van de Binnengasthuizen onthulde hij een gevelbord, waarop deze bijzondere combinatie van gemeentelijk monument en Passief Bouwen keurmerk staat weergegeven. De revitalisatie van de woningen aan de Binnengsthuistraat is gerealiseerd door eigenaar Openbaar Belang samen met Dura Vermeer Bouw uit Hengelo.

21-06-2013_monumentale_status_binnengasthuis_04.jpg 

Burgemeester Meijer sprak zijn waardering uit voor de uitdaging die Openbaar Belang is aangegaan om de Binnengasthuizen nieuw leven te geven. “Het zijn dit soort plekken die Zwolle karakter en identiteit geven. Het Binnengasthuis is een verstopt pareltje aan de rand van de Zwolse binnenstad.  De geschiedenis van de Gasthuizen is zo verweven met die van de stad Zwolle, dat ik het bijzonder waardevol vind dat er niet voor gekozen is de woningen te slopen.” Volgens Meijer blijft op deze manier de geschiedenis levend. De woningen zijn tegelijkertijd zo duurzaam gerenoveerd, dat ze nog een hele tijd mee kunnen gaan. “Wat dat betreft wil ik ook bouwer Dura Vermeer uit Hengelo complimenteren. Samen met architect Andries Laane van VillaNova heeft u hier prachtig werk verricht”, aldus de burgemeester.

21-06-2013_monumentale_status_binnengasthuis_05.jpg

21-06-2013_monumentale_status_binnengasthuis_02.jpg

21-06-2013_monumentale_status_binnengasthuis_01.jpg

Via Lees verder meer nieuws en nog een foto… 

De Binnengasthuizen zijn gerevitaliseerd volgens het Passiefhuis-principe en daarmee de eerste vooroorlogse sociale huurwoningen die passief zijn gerenoveerd. Passief onderscheidt zich door een zeer laag energieverbruik met een aangenaam binnenklimaat. Door de voorgevels terug te brengen in historische staat heeft het complex zelfs een gemeentelijke monumentenstatus gekregen. Bij zo’n zuinige woning, bouwfysisch al op niveau voor het jaar 2050, hoort ook een groot wooncomfort op andere gebieden. Deze revitalisatie blinkt uit ingebruikskwaliteit: een levensloopbestendige rolstoelplattegrond, hoge plafonds, maximaal daglicht en ultieme geluidsisolatie tussen de woningen (10 tot 20 dB beter dan nieuwbouwniveau). 

21-06-2013_monumentale_status_binnengasthuis_03.jpg 

Het resultaat van de Binnengasthuizen is mede te danken aan de samenwerking van Villa Nova Architecten, Nieman Adviseurs, Dura Vermeer Onderhoud en Renovatie Hengelo en woningcorporatie Openbaar Belang. Gerke Brouwer, directeur van Openbaar Belang, is hier heel helder over: “Zonder onze netwerkpartners was dit project niet geworden zoals het nu is. Vooraf konden wij niet voorzien dat de revitalisatie zo uniek zou worden. Achteraf is het iets waar wij met veel trots op terug kunnen kijken, samen met onze netwerkpartners.” Gerke Brouwer is trots op hetgeen is gerealiseerd. “Binnen de marges van de sociale woningbouw hebben we gezamenlijk monumentale woningen volgens het passiefhuisprincipe weten te realiseren. Wat ons betreft de sociale voorraad van morgen. Met de revitalisatie zijn de sociale huurwoningen klaar voor de toekomst en blijven deze ‘parels van Zwolle’ voor lange tijd bewaard”, concludeert Brouwer. De Gasthuizen werden door de gelijknamige stichting in 1923 gebouwd voor ouderen en armen in Zwolle. Openbaar Belang nam de woningen in 2008 over van de stichting met de afspraak ze ook in de toekomst geschikt te houden voor senioren en de technische staat waarin ze verkeerden aan te pakken.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Toch typisch dat ze bij huizen met zo’n extreem laag energieverbruik iedere nacht de buitenlampen achter alle huizen aan hebben staan…. lijkt mij nogal nutteloos en onnodige lichtvervuiling!! Een sensor zou toch uitkomst kunnen bieden en een heleboel meer rust als die (bouw)lampen ’s nachts uit waren.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.