Landstede start opleiding Medewerker Brede school

Het is een landelijke trend. Brede scholen en dagarrangementen zijn in opkomst. Brede scholen zijn samenwerkingsverbanden van bijvoorbeeld kinderopvang, peuterspeelzalen, jongerenwerk en basisonderwijs. Vanuit een gezamenlijke visie willen de partners in een brede school meerwaarde kunnen bieden voor de kinderen van de wijk. Vanaf het komende schooljaar biedt Landstede Beroepsopleidingen de niveau 3 en 4- opleiding Medewerker Brede school in een combinatiefunctie.  

De opleiding is bedoeld voor medewerkers van een brede school. Van de conciërge, die naast zijn eigen werkzaamheden ook naschoolse activiteiten wil organiseren tot de pedagogisch medewerker die ook onderwijsassistent wil worden en de basisschooldirecteur die meer van de buitenschoolse opvang wil weten. Vanaf september starten vijftien brede school medewerkers de opleiding bij Landstede aan in Zwolle. De opleiding voor directeuren is op hbo niveau en zal later van start gaan evenals een niveau 2 opleiding die nog in ontwikkeling is.

Dagarrangementen

Het aanbieden van dagarrangementen wordt steeds populairder. Brede scholen bieden dagprogramma’s aan die bestaan uit onderwijs, opvang en ontspanning. Het ontwikkelen van een opleiding die medewerkers kwalificeert voor meerdere schakels in dit traject sluit daarbij aan. Landstede is de opleiding gaan ontwikkelen in samenwerking met de brede scholen in de gemeente Dalfsen, Hardenberg en Deventer.

Flexibel inzetbaar

Voordeel van de bijzondere aanpak voor de samenwerkende partners binnen een brede school is dat de medewerkers hun kennis en vaardigheden verbreden en daardoor flexibeler inzetbaar zijn. Een groepsleidster die ’s ochtends de voorschoolse opvang verzorgt, kan daarna bijvoorbeeld als onderwijsassistent in het basisonderwijs aan de slag. De medewerker kan op deze manier een volledige werkdag meedraaien. Ook worden met de opleiding de ontwikkelingskansen en doorgroeimogelijkheden vergroot.

Verschillende achtergronden

De nieuwe Landstede opleiding is uniek in Nederland en bevat onder meer onderdelen uit de opleidingen Onderwijsassistent en Kinderopvang. Vanwege de verschillende achtergronden van de deelnemers wordt de opleiding op maat aangeboden. Komend schooljaar is een proefjaar; vijftien brede school-medewerkers gaan de opleiding in Zwolle volgen

Niveau 2 en hbo

Op basis van de opgedane ervaringen wordt de opleiding verder ontwikkeld en vanaf 2008-2009 grootschaliger aangeboden. Bedoeling is om een zogenaamd crebo-nummer aan te vragen, zodat de deelnemers een landelijk erkend diploma krijgen. Afhankelijk van de scholingsbehoefte wordt ook een niveau 2 en een hbo (niveau 5) opleiding opgezet. De laatste variant wordt samen met een Pabo ontwikkeld.

Landstede

Landstede is een maatschappelijke onderneming die in de regio een breed pakket aan diensten aanbiedt op het gebied van onderwijs, welzijn, kinderopvang en kringloop. Van daaruit ziet Landstede de meerwaarde van brede school ontwikkelingen voor kinderen. Op dit moment is Landstede partner in de Klokbeker en de Phoenix in Zwolle Zuid, KBS Het Atelier en KBS De Vlieger in de Zwolse wijken Assendorp en Stadshagen en in de Zevensprong in Dronten. Met verschillende partners in de regio zijn er gesprekken gaande om meer brede scholen op te zetten. De rol van Landstede kan daarin verschillen, van alleen de regie tot en met de inhoudelijke bijdrage. Landstede kan er eventueel kinderopvang en welzijn realiseren, stagiaires aanbieden en opleidingen voor personeel verzorgen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Landstede start opleiding Medewerker Brede school”

  1. ik wil graag meer informatie hierover. Ik ben namelijk groepsleidster geweest, heb de opleing onderwijs-assistente gedaan en ben bezig met een opleiding `medi?«rend leren` bij de Stibco in Bodegraven. Zie nergens een inschrijf formulier of meer informatie.

    Alie Schotman

    ==========

    Bel Landstede 😉

  2. Ik ben betrokken bij de BSO van de katholieke basisschool De Vlieger en ben daar bezig met muziek.
    Graag zou ik me ontwikkelen in de richtin g van meer samenwerking met de schol, wijkaktiviteiten en meer kinderen de gelegenheid bieden aan een en ander mee te doen. Het sociale aspekt binnen de BSO is leuk; kontakt met o.a. leidsters v.d. kinderopvang en de ouders.

Reacties zijn gesloten.