Offensief tegen fietsparkeren op de Grote Markt

Zwolle – Het weren van fout geparkeerde fietsen op de Grote Markt wordt nader aangepakt. Eerdere acties , als het verwijzen naar bijvoorbeeld een mobiele locatie  op het Grote Kerkplein, tegen het wildparkeren van tweewielers op het centrale stadsplein bleken onvoldoende. 

fietsdparkeren-1.jpg 

De gemeente Zwolle en de ondernemers in de binnenstad vinden het belangrijk dat bezoekers er gastvrij ontvangen worden. Om die reden werken zij samen om de Grote Markt, als huiskamer van de binnenstad, voor iedereen aantrekkelijk, leefbaar, sfeervol en toegankelijk te houden. De gemeente Zwolle wil het wildparkeren beter gaan controleren, terwijl de lokale ondernemers de foutparkeerders aan zullen spreken. Wethouder van verkeer, René de Heer, de ondernemers rond de Grote Markt en de Fietsersbond geven a.s. maandag een nadere toelichting op de plannen.

Artikel delen:
Reacties 38
 1. Beste Gemeente Zwolle,
  Het predikaat “huiskamer van Zwolle” en een zodanig gebruik van de Grote Markt kun je niet met regeltjes afdwingen.
  Het is gewoon de ongezellige en verkeersonduidelijke inrichting van de Grote Markt waardoor je de Grote Markt echt niet als een huiskamer ervaart.
  Zeker op marktdagen zie je veel karren, wagens en kratten rond de marktkramen staan waardoor je moet laveren om de Markt te kunnen oversteken.
  Geen wonder dat dit bij de binnenstadsbezoeker een nonchalant gebruik in de hand werkt.


  ⚠️ Meld

 2. Zolang onze beleidsmakers de inrichting van belangrijke delen van de binnenstad, en haar pleinen in het bijzonder, opofferen voor semi-grootschalige evenementen zal dit repercussies hebben voor de aantrekkingskracht. Een draaimolen of een een industrietent met ijsbeelden trekken weliswaar bezoekers, maar of ze een positieve bijdrage leveren aan de beleving van onze binnenstad valt zeer te betwijfelen. Waarschijnlijker is een tegengesteld effect. Dergelijke activiteiten zijn immers overal te bezoeken en versterken de beeldvorming en beleving van een stadsbezoek niet.


  ⚠️ Meld

 3. Volstrekt Oneens met ‘even een moment’! Wat een onzin! Als binnenstadbewoner juich ik het van harte toe dat er evenementen worden georganiseerd in de binnenstad. Een stad moet bruisen man!!!
  Een ijsbeeldenfestival kun je helemaal niet overal bezoeken. Dat soort evenementen zetten de stad landelijk op de kaart. En dat ze nu meer gaan doen aan het weren van al dat fietsspul op onze Grote Markt: prima!  ⚠️ Meld

 4. @Koos
  Volgens mij zegt ‘even een moment’ hetzelfde:
  1) IJsbeeldenfestijn trekt mensen
  2) De stad moet bruisen

  Alleen waar jullie verschillen in mening is dat hij zegt dat die ijsbeelden de stad niet laten bruisen, jij lijkt dat wel te beweren.

  Ik sluit me wat dat betreft toch aan bij ‘even een moment’. Zo’n ijsbeeldentent is prachtig maar het is ‘even een moment’ en geen belangrijk ding om de stad te laten bruisen als je het mij vraagt.

  We zijn het met z’n 3-en eens wat betreft de stad: die moet bruisen!


  ⚠️ Meld

 5. Maar hoe een stad laten bruisen als er geen evenementen mogen zijn? Mensen van buiten komen misschien eenmaal in hun leven om het ‘ontdek-je-plekje’-gevoel in Zwolle te ervaren. Steden met een mooie binnenstad zijn er echter ook meer, dus daarvoor kom je niet terug. Wel voor een nieuwe tentoonstelling in de Fundatie, maar ook niet voor voorstellingen in de Spiegel, tenminste geen mensen buiten de regio. Om te bruisen heb je leuke activiteiten nodig, die voldoende reuring geven. Dat genereert omzet voor horeca en middenstand.
  Maar als eveneenmoment, Observer en WFvN andere ideeën hebben om de stad te laten bruisen, dan hoor ik dat graag.


  ⚠️ Meld

 6. @Dame
  Wie zegt dat ik tegen evenementen ben? Afgelopen winter zijn wij met ons gezin naar het ijssculpturenfestival geweest. Direct hebben we Zwolle even van bovenaf bekeken vanuit het reuzenrad.
  Van mij mogen er dus best méér evenementen komen.

  Maar zet zo’n evenement dan neer in die kale ‘huiskamer van Zwolle’. Het is een prachtig plein wat zich leent voor mooie dingen. Nu vind ik het òf een groot kaal ding (met zo’n groen glazen engeltje) òf een rommeltje door de kraampjes (die overigens WEL doen leven, daar niet van!). Maar juist die evenementen moet je centraler plaatsen in plaats van aan de rand. Als je op het Rodetorenplein staat, zie ik geen bruisend Zwolle. Ik zie eigenlijk daar alleen een (doorgaans) betrekkelijk kale, lege Melkmarkt. Zet die tent neer bij de engel en je kijkt uit op de Diezerstraat, Oude Vismarkt en nog wat straten. Dan heb je de mensen IN Zwolle.


  ⚠️ Meld

 7. Hoe zit het eigenlijk met de regelgeving. Bij auto’s is altijd duidelijk waar je wel en niet mag parkeren. Hoe zit dit met een fiets? Moet het aangegeven zijn met een bord als je hem ergens niet mag stallen, of mag je hem sowieso niet buiten de rekken stallen?


  ⚠️ Meld

 8. @Dame, ik heb helemaal niks over het bruisen van Zwolle gezegd. Dat was het topic ook niet, het ging over het rommelige aanzien van de Grote Markt.
  De gemeente Zwolle heeft geen kans gezien om er er met de laatet inrichting een huiskamer van te maken, zoals ze zo graag doet voorkomen.
  De Grote Markt moet er blijkbaar van oktober tot juni als een kaal evenemententerrein uitzien om in de zomermaanden, laten we zeggen, drie evenementen en een weekje kermis te kunnen houden, tja, als dat het gemeentelijk beleid is moeten ze niet klagen.


  ⚠️ Meld

 9. De RVV zegt:

  2.11
  Het plaatsen van fietsen en bromfietsen
  Artikel 27
  Fietsen en bromfietsen worden geplaatst op het trottoir, op het voetpad of in de berm dan wel op andere door het bevoegde gezag aangewezen plaatsen.

  En onze gemeente is bijvoorbeeld dat ‘bevoegde gezag’. Zij kunnen dat soort zaken regelen in de APV. Daarin vind je de volgende dingen:

  Artikel 2.4.11 Neerzetten van fietsen e.d.
  Het is verboden op of aan de weg een fiets of een bromfiets te plaatsen of te laten staan tegen een raam, een raamkozijn, een deur, de gevel van een gebouw dan wel in de ingang van een portiek, indien:
  a. dit in strijd is met de uitdrukkelijk verklaarde wil van de gebruiker van dat gebouw of dat portiek;
  b. daardoor die ingang versperd wordt.

  Weinig boeiends in dit geval dus we zoeken verder. Kom ik nog wat tegen over ‘evenementsterreinen’ maar ook dat is hier niet van toepassing. Dus verder zoeken. Kom ik dit tegen:

  Artikel 5.1.11 Overlast van fiets of bromfiets
  1. Het college kan op de weg gelegen plaatsen aanwijzen waar het in het belang van het uiterlijk aanzien van de gemeente, ter voorkoming of opheffing van overlast, dan wel ter voorkoming van schade aan de openbare gezondheid, verboden is fietsen of bromfietsen onbeheerd buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen te laten staan.
  2. Het college kan op de weg gelegen plaatsen aanwijzen waar het verboden is langer dan een door hen te bepalen periode gebruik te maken van voor het parkeren van fietsen of bromfietsen bestemde ruimten of plaatsen.
  3. Het is verboden fietsen of bromfietsen, die rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud en in een verwaarloosde toestand verkeren op de weg te laten staan.

  Punt 2 en 3 zijn weinig boeiend in dit geval.

  In geval van punt 1 zullen ze dus wel duidelijk moeten maken wáár je je fiets mag parkeren. En dat moet dus ook echt duidelijk zijn. Tussen Oude Vismarkt en Melkmarkt zit zo’n belachelijk klein wit vakje met een bord erbij dat je daar je fiets mag parkeren. Leuk, maar als ik daar niet kom, kan ik dat bord niet zien en weet ik niet dat ik daar mijn fiets moet plaatsen. Ze zullen dus op z’n minst moeten aangeven dat het op een bepaalde plek verboden is om je fiets te plaatsen. Op de Melkmarkt zou ik niet weten waaraan ik moet zien dat ik mijn fiets daar niet mag plaatsen. En dan houdt het verhaal eigenlijk al op.


  ⚠️ Meld

 10. Toch nog iets interessants gevonden op Google Maps

  Een bord met verbod fietsen te plaatsen met een onderbord. Het onderbord is onleesbaar maar wat maakt mij dat uit. Dit is geen zonebord. De Melkmarkt is al heel wat straten verder dus daar is dit bord niet meer geldig.


  ⚠️ Meld

 11. WFvN en Obeserver, ik begreep dat jullie het eens waren met ‘eveneenmoment’ en die sprak zich uit tegen het ijsculpturenfestval. Vandaar mijn reactie. Ik ben het wel met Observer eens dat de Grote Markt niet attractief is ingericht. Met de fiets en lopend een crime, zeker wanneer er markt is. Hoe dat beter moet, weet ik niet. Is een lastig plein met die terrasjes en de 5 straten die erop uitkomen. Scheelt al wel dat er geen bussen en nauwelijks auto’s meer rijden.


  ⚠️ Meld

 12. @Dame
  Wellicht dat jij deze regel van hem/haar anders leest dan ik:

  Een draaimolen of een een industrietent met ijsbeelden trekken weliswaar bezoekers, maar of ze een positieve bijdrage leveren aan de beleving van onze binnenstad valt zeer te betwijfelen.

  Zoals ik al aangaf: laat ze die tent op de Grote Markt zetten. Dat brengt de mensen wel echt IN Zwolle.


  ⚠️ Meld

 13. Veel getypt allemaal, maar geen oplossing gezien. Even out-of-the-box.
  Breek de Grote Markt open. Graaf deze uit. Bouw er een fietsenstalling in en leg er een dakje op. Vanuit elke straat kun je aan de rechter zijkant van de straat langzaam een tunneltje in fietsen die uitkomt in de fietsenstalling. Met een trapje loop je naar boven en loop je zo de Diezerstraat in. Iedereen blij.


  ⚠️ Meld

 14. @Kom maar op.
  Een heel ludiek idee!!! Je vergeet alleen even dat onder de Grote Markt nog steeds het overkluisde riviertje de Grote Aa doorloopt.
  Dan is jouw ondergrondse fietsenkelder alleen geschikt voor waterfietsen haha (grapje):)


  ⚠️ Meld

 15. Ik vraag me af wanneer de enorm uitdijende terrassen in het centrum van Zwolle eens aangepakt gaan worden. Het duurt niet lang meer of je kunt niet meer over de grote markt fietsen omdat deze volledig vol staat met stoelen. De tolerantie van de gemeente op dit gebied loopt de spuigaten uit.

  Ik ben het trouwens ook eens met de mening dat de inrichting van de grote markt een zootje is geworden. Als het nu eens netjes ingericht was dan hadden zowel het probleem met de gestalde fietsen als de terrassen nooit zo groot geworden. Het wordt tijd dat er weer eens nette rijbanen en vakken om je fiets te parkeren komen.


  ⚠️ Meld

 16. Als ik het zo lees doet wethouder De Heer zijn zaken niet goed Hij is er als wethouder meen ik voor het verkeer binnen de gemeente Zwolle waaronder ook het fietsen stallen valt.Hij moet dus voorkomen en er zorg voor dragen dat de rijwielen niet wild overal weg gezet worden.En als De Heer dat gaat oplossen de komende tijd kijk dan ook even elders in de wijken van de stad Zwolle.En met name in het winkelcentrum Zwolle Zuid daar is het probleem ook al jaren .Fietsen worden hier ook overal weggezet waardoor er voor het winkelende publiek en de bewoners obstakels in de weg staan


  ⚠️ Meld

 17. Wildparkeren, wat een onzin, als ik de regels moet volgen en bijvoorbeeld voor in de diezerstraat moet zijn bij die ijscoboer dan kan ik mn fiets het dichste bij kwijt bij die stalling onder waanders. Er staan wel een paar klemmetjes her en der maar we leven hier ondertussen met 120 000 man in zwolle en willen het fietsen bevorderen. Wat een beleid


  ⚠️ Meld

 18. Wfvn, hoe doe jij dat eigenlijk, dat fiets parkeren? In de standaard lijkt mij geen optie, maar mag hij er buiten staan, zoals scooters e.d.?


  ⚠️ Meld

 19. De Grote markt is een grote open ruimte, geen ingericht plein. Het is ook niet duidelijk waar je je fiets kan plaatsen. Ik zou de stedebouwkundigen van de gemeente adviseren om die open ruimte als plein in te richten, waar het duidelijk is waar je je fiets kwijt kan, maar ook tot waar de terrassen mogen staan.


  ⚠️ Meld

 20. Tja het is de vraag wat hinderlijker is. Wild geparkeerde fietsen in de stad, of lege winkelpanden in de stad.
  Het enige voordeel wat vaste winkels hebben tegen over webshops, is dat in vaste winkels je je gekochte product direct kan meenemen.

  ps. Oh dat was toch ook de bedoeling van de gemeente, een webshop stad van Zwolle te maken.

  Tip voor de gemeente, weer alle fietsen uit de binnenstad en het overgrote gedeelte van je inwoners wordt een webshopper. 😛  ⚠️ Meld

 21. begin maar eens met die kermissen de stad uit te gooien, die rot herrie en al die nep gokkasten..pure nep allemaal… en enorme geluidsoverlast.. erg vervelend…en weer open stellen voor de brommer natuurlijk, dat brommertje pesten beleid moet maar eens afgelopen zijn.., gewoon bord er bij dat je stapvoets moet rijden, en bekeuren als je dat niet doet. dan kan ik ook weer naar de winkel op de melkmarkt..ik ben slecht ter been.

  geef aan waar je je fiets niet mag neerzetten, en waar wel.. zet de fiets bij de bioscoop als je goed kunt lopen…


  ⚠️ Meld

 22. Beste Willem, hoeveel kermissen zijn er in de binnenstad? Het lijkt me beter dat jij verhuist naar Hoonhorst of Laag Zuthem, lekker rustig.


  ⚠️ Meld

 23. Het terras van van Orsouw staat er ook zo lekker…. Komende uit Sassenstraat moet je tussen serveersters door manouvreren. Dat kan dus wel blijkbaar, of die dunnink in die steeg bij La Bamba daar, de gemeente kan beter de steeg afsluiten ten gunste van de beste man, ik zag zaterdag al dat er nu ook terras is aan de overkant van de nieuwstraat tussen C&A en We. Hoezo wildgroei.
  Schandalig>:(


  ⚠️ Meld

 24. Ja, wat is dat met dat terras bij Dunnink? Wat bertus zegt, precies tussen de C & A en de We. Je kunt daar niet meer fatsoenlijk langs lopen zonder een terrasbezoeker aan te stoten.

  Dat gaat nog een keer mis daar.

  Daarnaast zouden ze de wildgroei met reclameborden die de winkeliers voor hun pand of ergens in de straat moeten aanpakken. Iets met precariorechten waar het ook voor bedoeld is…  ⚠️ Meld

 25. Ongelofelijk wat een gejank.

  Die fietsen staan daar in de weg, period!

  Terrassen kunnen niet veel verder uitdijen omdat het nog steeds een ‘fietsroute’ is. En ja die is veel te vaag aangegeven.

  De terrasjes zorgen voor een gezellige sfeer. en van mij mogen die zelfs na 1:00 uur nog wel vol zitten op Zwoele zomeravonden.

  Maar even terug naar de fietsen…
  Zoals in het artikel aangegeven staat, is er op het grotekerkplein ruimte om de fiets te parkeren. dat is bijna 30 meter lopen vanaf de fietsen op de foto bij dit artikel.
  Voor de V&D is een bewaakte stalling.
  In en bij het Maagjesbolwerk kun je de fiets ook kwijt.

  Zelfs in het ‘Eiland’ is een bewaakte fietsen stalling.
  Allemaal Gratis! en als je niet zo ver kan lopen, dan ga je gewoon met je Scootmobiel of rolstoel het centrum in. geen enkel probleem.

  Pieperds.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.