Fietsen op de Grote Markt worden verwijderd

Zwolle – De gemeente Zwolle, de ondernemers in de binnenstad en de Fietsersbond vinden het belangrijk dat bezoekers er gastvrij ontvangen worden. Om die reden werken zij samen om de Grote Markt, als huiskamer van de binnenstad, voor iedereen aantrekkelijk, leefbaar, sfeervol en toegankelijk te houden. Daarom komt er een extra mobiele fietsenstalling op de Melkmarkt (m.u.v. tijdens de markturen) en is de mobiele stalling op het Grote Kerkplein straks alle dagen geopend (behalve tijdens de vrijdagmarkt). 

 

fietsparkeren.jpeg 

 

Nu er extra stallingsruimte in de directe omgeving van de Grote Markt is gecreëerd, mogen hier vanaf 8 juli 2013 geen fietsen meer worden gestald. Mensen die hun fiets toch op de Grote Markt parkeren, riskeren dat deze wordt verwijderd. In bepaalde gebieden in de binnenstad wordt hinder ondervonden van fietsen die buiten de rekken staan. Soms zorgen deze zelfs voor gevaarlijke situaties. René de Heer, wethouder verkeer: “Zwolle heeft een prachtige binnenstad. Dagelijks gaan veel mensen op de fiets naar hun werk, school, station of het centrum. Ik vind het super dat zoveel mensen de fiets gebruiken in plaats van de auto. Dit willen we ook blijven stimuleren. Tegelijkertijd proberen we de binnenstad aantrekkelijk en leefbaar te houden, samen met de ondernemers.”

 

24-06-2013_aanpak_fietsenchaos_binnenstad_01.jpg 

 

24-06-2013_aanpak_fietsenchaos_binnenstad_04.jpg

 

24-06-2013_aanpak_fietsenchaos_binnenstad_03.jpg

 

Via Lees verder meer nieuws en foto’s… 

 

 

Voldoende plek

Ook op de Grote Markt wordt overlast ervaren door het ‘wildparkeren’ van fietsen. Ondernemers geven aan dat dit ten koste gaat van de charme van het plein, de uitstraling van de binnenstad en de toegankelijkheid van winkels en andere voorzieningen. De Heer: “In het centrum is ondertussen voldoende plek om fietsen te stallen. Met de mobiele fietsenstallingen erbij, hebben we genoeg rekken- en stallingen die dicht bij de winkels en terrassen liggen. We hebben bezoekers hier al vaker op gewezen, maar dit heeft helaas vaak maar een kortdurend effect.”

 

24-06-2013_aanpak_fietsenchaos_binnenstad_02.jpg 

 

Verplaatsen fietsen

Daarom heef de gemeente besloten vanaf 8 juli 2013 te gaan handhaven op het stallen van fietsen op de Grote Markt. Mensen die hun fiets na deze datum toch op de Grote Markt stallen, lopen het risico dat hun fiets wordt verwijderd. De fietsen worden in eerste instantie verplaatst naar de mobiele fietsenstallingen op het Grote Kerkplein en de Melkmarkt. Bezoekers van de binnenstad worden hier vanaf 24 juni op verschillende manieren op gewezen. Ook ondernemers zullen hun klanten actief op de maatregel wijzen. Hierdoor hopen de gemeente en ondernemers dat handhavingsacties zoveel mogelijk beperkt kunnen blijven.

 

24-06-2013_aanpak_fietsenchaos_binnenstad_05.jpg 

 

www.zwolle.nl/fietsinhetrek

Artikel delen:
Reacties 51
 1. Dus als ik op of rondom de grote markt moet zijn op vrijdag dan moet ik mijn fiets op t Rodetorenplein stallen? (Daar waar die fantastisch mooie brug ligt die niet in gebruik is)? Of nog verder weg in de Pletterstraat of Meerminneplein?
  Daar is over nagedacht.


  ⚠️ Meld

 2. Wanneer komen de meeste mensen met de fiets naar de stad? Volgens mij op die marktdagen…..en wat moet dan wijken? (*)
  Juist! de stalling. De wethouder zegt dat er voldoende plaats is….maar sluit het aanbod wel aan op de stallingsvraag?

  Kijk op een zaterdag eens bij de Stadsbakker om te zien hoe werkelijkheid en beleid uit elkaar lopen.

  * Daarom komt er een extra mobiele fietsenstalling op de Melkmarkt (m.u.v. tijdens de markturen) en is de mobiele stalling op het Grote Kerkplein straks alle dagen geopend (behalve tijdens de vrijdagmarkt)


  ⚠️ Meld

 3. @bernard: niet iedereen gaat naar de stad om uitgebreid te winkelen. Sommige mensen gaan om even snel een boodschap te doen, en nemen dan juist de fiets omdat het dan snel kan.


  ⚠️ Meld

 4. Dat menigeen met zijn fiets het liefst voor de winkel wil parkeren wordt nu bestreden. Het werd ook echt te gek (zie de hier gepubliceerde foto!!). Er is genoeg gewaarschuwd vind ik. Dat de fiets even verderop in een rek wordt verplaatst is nog een zwaktebod om datgene wat je wil, een schone Grote Markt, te bereiken. Dit plan gaat dus ook niet werken. Ze hebben niet eens de mensen om dit te handhaven!!


  ⚠️ Meld

 5. Ik kan zelf maar 3 a 4 meter lopen wat moet ik dan ???? ik kan alleen met de3 fiets de stad in, zelfs lopen door de Diezerstraat kan ik niet kan alleen fietsen en dat mag niet in de stad ???? raar hoor


  ⚠️ Meld

 6. ik kom altijd op de fiets naar de stad, geen geld voor auto of bus, en op marktdagen is er nooit genoeg plek voor alle fietsers. En daarnaast, ik ga echt niet met twee tassen vol fruit en groente helemaal vanaf midden de melkmarkt naar het meerminneplein of de mediamarkt zeulen. Kom op zeg!


  ⚠️ Meld

 7. Het kaartje bij dit artikel klopt trouwens niet. De melkmarkt staat aangegeven als ‘voetgangers zone’ maar het is net zoals de grote markt een gedeeld gebied voor voetgangers en fietsers. Bij de herinrichting is e.a. als zodanig aangewezen.


  ⚠️ Meld

 8. @ribo
  Melkmarkt is wel een voetgangerszone. Het kaartje klopt wel. Alleen geven onderborden aan dat fietsers ook toegestaan zijn maar het is nog altijd een voetgangersgebied.


  ⚠️ Meld

 9. @ribo, je ziet op het plaatje een grijze strook (voor fietsers en taxi) naast het voetgangersgebied op de Melkmarkt lopen.


  ⚠️ Meld

 10. Niet iedereen die moeilijk kan lopen hoeft gelijk aan een driewieler of scootmobiel!

  Ik heb zelf een aandoening waarbij ik de ene dag 50 meter kan lopen en de andere dag 1000 meter. Voor de meeste tripjes heb ik voldoende aan mijn electrische fiets! EN dat geeft toch een vrijheid, kan ik je zeggen! Ik mag er alleen de stad niet mee in, maar parkeer meestal wel dichtbij. Achter de kruidvat/voor bioscoop, achter de hema of achter de bieb. 🙂 (En nu niet gelijk allemaal daar gaan staan, hé…)


  ⚠️ Meld

 11. @Elisabeth:
  Heb jij dan een elektrische fiets die ook op motor werkt zonder mee te trappen? Heb je een aanvullende verzekering nodig (met bijbehorend blauw verzekeringsplaatje)?
  Zo ja, duidelijk. Zo nee, waarom mag jij dan volgens jou met die elektrische fiets de stad niet in?

  De meeste fietsen die je ziet rijden zijn elektrisch ondersteunde fietsen, vandaar dat ik het vraag.  ⚠️ Meld

 12. @WFvN: nee hoor, het is wel degelijk een gemengd gebied. Dit is afgesproken door gemeente, bewoners, fietsersbond en winkeliers toen de Melkmarkt en Grote Markt opnieuw werd ingericht. De borden kloppen dus wel degelijk.

  @fietser: dat grijze gebied wordt ook gebruikt door voetgangers (die ik keer op keer mag ontwijken op de rijbaan). Da’s dus ook onderdeel van het gemengde gebied.


  ⚠️ Meld

 13. @ribo:
  Puur qua borden is het een voetgangersgebied. Het onderbord geeft aan dat fietsers ook zijn toegestaan. Maar het is gewoon een voetgangersgebied.
  Ik heb niet gezegd dat de borden niet kloppen. Ik zeg dat het kaartje wel klopt, jij zegt van niet.


  ⚠️ Meld

 14. Ik heb een simpele oplossing voor dit probleem: als de gemeente de bende qua terrassen eens aanpakt en de grootte daarvan inperkt dan zou er toch genoeg ruimte moeten overblijven om fatsoenlijke fietsenstallingen kwijt te kunnen? Dan kunnen de winkeliers blij zijn omdat de “fietsenchaos” over is en zijn de fietsers blij omdat ze onbezorgd het centrum kunnen bezoeken.


  ⚠️ Meld

 15. Die grijze streep onder het voetgangersgebied van de melkmarkt, daar mag je fietsen toch… op de melkmarkt. Rete irritant dat daar altijd mensen lopen.

  Die fietsenstalling vind ik een goed idee. Nu nog iets voor de vrijdag. Misschien op de stoep voor het gemeentehuis?? 😛  ⚠️ Meld

 16. Jammer al die fietsen op het Grote Kerkplein. Naar mijn mening is dat het mooiste plein van Zwolle. Als de Grote Markt fietsvrij moet worden dan toch zeker ook dit plein fietsvrij..


  ⚠️ Meld

 17. Als de medewerkers van de gemeente nu eens zelf op de fiets komen, dan kan die luxe eigen parkeerplaats aan de Goudsteeg mooi omgebouwd worden tot permanente fietsenstalling.


  ⚠️ Meld

 18. Ik stel voor dat die Glazen Engel de fietsen omhoog straalt naar andere dimensies. (Beam the bike up, Michael)

  Bij terugkomst terug laten teleporteren.
  (Beam the bike down, Michael !)

  Wel oppassen voor Hells Angels trouwens.  ⚠️ Meld

 19. Ja, dat krijg je met een voetgangers gebied: Alles wordt als stoep gezien en waar zet je een fiets?? Op de stoep!

  Als de er weer een duidelijke weg van maakt staan daar in ieder geval geen fietsen meer.  ⚠️ Meld

 20. Wilbert dat heb je heel goed gezegd van die gemeente parkeerplaats aan de goudsteeg.het personeel van het stadhuis heeft eronder een hele grote fietsen stalling stel die ook open voor publiek .


  ⚠️ Meld

 21. Zwolle fietstad, goed idee deze onzin, nog meer mensen de stad uitjagen. Grote markt huiskamer van Zwolle, laat me niet lachen


  ⚠️ Meld

 22. @jana Fietsen in de Diezerstraat mag al niet zo lang ik mij kan herinneren. Dus waarom je dat er bij haalt is mij een raadsel.

  @ribo bende qua terrassen? Je bedoeld die gezellige terrassen die bijna dagelijks ramvol zitten?


  ⚠️ Meld

 23. Uit de grote hoeveelheid, vaak zeer verschillende reacties, blijkt wel hoe onduidelijk de situatie is. Ooit noemde oud-wethouder Cnossen dit shared-space concept “een goede oefening in het rekening houden met elkaar”. Wishfull thinking, want in deze tijd denken velen vooral vanuit het eigenbelang (zoals uit veel reacties blijkt).
  Uiteindelijk gevolg: chaos
  Hoog tijd dus om structuur aan te brengen zodat iedereen weet waar men aan toe is. Liefst ook met duidelijk aangegeven fietsrijbanen en natuurlijk handhaving!!


  ⚠️ Meld

 24. Waarschijnlijk een juiste conclusie al vind ik het jammer.

  Men wil tegenwoordig ergens recht op hebben. Ook wanneer dat recht helemaal niet nodig is. Rekening houden met elkaar is iets wat niet meer in eerste instantie bij de moderne Nederlander op komt.

  Ik wordt er altijd vrolijk van als ik zie dat fietsers en voetgangers kriskras door elkaar de weg kunnen delen.  ⚠️ Meld

 25. waar moeten dan die mensen die zeer slecht kunnen lopen de fiets neer zetten geef daar maar eens een heel goed en duidelijk antwoord op


  ⚠️ Meld

 26. @WFvN
  Ik trap mee met mijn electrische fiets (e-bike). 😀
  Ik heb een hele fijne fiets waarbij ik geen kracht hoef te leveren om vooruit te kunnen komen. Werkt op basis van een trapsensor. Daardoor kan ik er ook op mijn slechte dagen er mee er-op-uit.

  Wat ik bedoel met er niet mee de stad in mogen is dat je er niet in de stad (diezerstraat etc) mee mag fietsen. Maar dan zet ik m dus dichtbij waar ik wezen moeten. Bijv. achter de Hema of achter de bieb.


  ⚠️ Meld

 27. Het probleem verplaatst zich als de hele Diezerpromenade en de Grote Markt met Blauwvingerdag vol staat met kramen. Dat is toch logisch, maar vandaag staan de fietsen gewoon weer op de Grote Markt geparkeerd hoor.


  ⚠️ Meld

 28. Een fiets shredder plaatsen op de Melkmarkt. Wanneer er een fiets fout geparkeerd staat, hier door heen halen.

  Probleem opgelost. En een goed afschrikmiddel.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.