Isala bekritiseert werking bloeddruk apparaat

Zwolle – De belofte van het medische apparaat de RESPeRATE, dat hoge bloeddruk kan worden behandeld door het vertragen van de ademhalingsfrequentie met muzikale tonen, is niet meer vol te houden. Deze conclusie wordt getrokken door onderzoekers van Diabetes Kenniscentrum van Isala en gepubliceerd in het toonaangevend tijdschrift de ‘JAMA internal medicine’.
 
Eerdere  – gesponsorde –  onderzoeken naar de werking van de RESPeRATE claimden dat de bloeddruk daalde. Op basis hiervan werd in het Verenigd Koningrijk en delen van de Verenigde Staten besloten om dit apparaat te vergoeden door de ziektekostenverzekeraar. In tegenstelling tot deze gesponsorde onderzoeken heeft de – niet gesponsorde – studie van het Diabetes Kenniscentrum een zeer nauwgezette studieopzet.

‘Dit is de derde studie over de werking van dit apparaat in ons onderzoekscentrum. De gesponsorde onderzoeken van andere centra hadden een minder goede studieopzet waardoor het apparaat lijkt te werken. In onze studies had het apparaat geen effect op de bloeddruk. We vonden in de laatste studie zelfs aanwijzingen voor bijwerkingen zoals hyperventilatie. Je kunt duidelijke vraagtekens zetten of je als patiënt baat hebt bij het gebruik van dit apparaat. De kosten van dit apparaat zijn zo’n driehonderd euro. We hebben geadviseerd om de vergoeding via de verzekeraars in het buitenland en de reclame voor dit apparaat in z’n geheel te heroverwegen naar aanleiding van onze resultaten. Fabrikanten van medische apparaten kunnen reclame maken zonder dat er nauwgezet onderzoek is verricht zoals dat bij medicijnen wel het geval is. De dokter én de patiënt moeten kritisch blijven met betrekking tot onderzoek en reclame over medische apparaten,’ aldus Gijs Landman, leider van het onderzoek.
 
Onderzoeksopzet Zwolle
Het apparaat RESPeRATE maakt gebruik van muziek om de ademhaling te vertragen. Theoretisch zou een lagere ademhalingsfrequentie leiden tot ontspanning van bloedvaten. Voor het onderzoek hebben de onderzoekers van het Zwolse Diabetes Kenniscentrum 48 patiënten met diabetes type 2 én hoge bloeddruk verdeeld in twee onderzoeksgroepen. De groep met de RESPeRATE gebruikte het apparaat 15 minuten per dag, acht weken lang. De andere groep, de zgn. controlegroep, werd op dezelfde wijze gevolgd, met hetzelfde apparaatje en muziek alleen dan zonder de tonen te vertragen. De conclusie was dat er geen significante verschillen waren en ook geen relevante verschillen te verwachten zijn.
Artikel delen:
Reacties 2
 1. Heel goed dat ze dit in het nieuw brengen.
  Zo twijfel ik ook aan al die farmaceutische producten die via de reclame aangeprezen worden en waarbij gezegd wordt dat ze wetenschappelijk (dermatologisch of een ander moeilijk woord) getest zijn. Het zal ongetwijfeld waar zijn, maar waar zit het addertje?

  Leuk voorbeeld vroeger op mijn werk:
  – Is die nieuwe applicatie klaar?
  – Ja
  – Is hij getest?
  – Ja
  – Werkt ie?
  – Nee



  ⚠️ Meld

 2. mindfullness valt tegenwoordig ook in deze categorie van het stress en bloeddruk verminderen!
  Men is op zoek naar medicijnen en vergeet deze basis instructies die ook een grote hulp zijn hierbij!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.