Actie tegen afschaffing studiefinanciering

Zwolle – Vrijdag bereikt het Zwolse verzet tegen de afschaffing van de studiefinanciering een hoogtepunt op het Deltion College. In een samenwerking tussen actiecomité Deltion en ROOD, de jongerenafdeling van de SP, wordt de straaljager voor het gebouw behangen met handtekeningen tegen de invoering van het sociaal leenstelsel. De Zwolse wethouder van Onderwijs Filip van As (CU) is uitgenodigd om deze gelegenheid bij te wonen, maar heeft dit volgens de SP-jongeren geweigerd. 

De studenten, het actiecomité Deltion en ROOD hebben de handen ineen geslagen om te laten zien dat ze het niet eens zijn met het plan van het kabinet om de studiefinanciering te vervangen door een leenstelsel. De nieuwe maatregelen zouden ervoor zorgen dat een student gemiddeld 15 tot 30 duizend euro schuld heeft aan het einde van de studie. Onder de leus ‘Deltion spreekt zich uit voor stufi’ zijn er handtekeningen verzameld op een groot spandoek dat om 9.30 opgehangen zal worden. Studente Anouk vertelt strijdlustig: ‘Zonder studiefinanciering komen veel studenten in de problemen. Studeren wordt weer een privilege voor de rijken. Wij zullen ze eens laten zien dat ze dat niet zomaar kunnen maken!’

Wethouder van Onderwijs Filip van As (CU) is uitgenodigd het spandoek ook te ondertekenen, maar liet het bij de eerste poging van toenadering afweten. Hij meende het ‘een zeer sympathiek idee’ te vinden maar zegt niet aan politieke acties mee te werken. ROOD-woordvoerder Lotte Mertens: ‘Wij vinden het ietwat vreemd dat een politicus zegt zich niet met politieke zaken bezig te houden. Als verantwoordelijke bestuurder voor studentenstad Zwolle zou hij deze actie toch juist van harte moeten ondersteunen. Of in ieder geval met de studenten in gesprek moeten gaan.’

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

20 gedachten over “Actie tegen afschaffing studiefinanciering”

  1. De SP zou er goed aan doen de reactie van de wethouder vollediger weer te geven, dan nu gebeurt. Hij heeft de actie vervolgens bij de fractie van de ChristenUnie onder de aandacht gebracht.
    De vraag was om een handtekening, niet om het in gesprek gaan met de studenten.

    Er is meer te zeggen.
    Het gaat hier om een standpunt over het leenstelsel. Een wethouder treedt op namens het college. Ik heb nergens een standpunt gelezen van het college over het leenstelsel. Dat zal ook niet gebeuren, denk ik.
    Dus is het zorgvuldig van de wethouder dat hij reageert, zoals hij reageert.

  2. Johnvanboven de betreffende wethouder kan in het collega deze zaak toch zelf ook naar voren brengen en zich in deze gemeente inzetten voor de studenten die het moeilijk gaan krijgen

  3. Ik snap de zin “Studeren wordt weer een privilege voor de rijken” niet. In het nieuwe stelsel wordt de huidige stufi toch omgezet in een lening?

    Een lening moet je terugbetalen dat kost inderdaad meer geld dan in de huidige situatie, dus een hogere studieschuld. Maar een student moet de stufi dan toch zien als investering in zichzelf?

    Kan iemand mij uitleg geven?

  4. Pieters, natuurlijk kan dat. Maar niet op zo’n korte termijn.
    De manier waarop nu gereageerd wordt door de SP vind ik onder de maat en doet geen recht aan de betrokkenheid van de wethouder.

  5. Wouter, draai het eens om. Studenten zijn de toekomst van ons land. Je studie is een investering in de toekomst door de student EN de overheid. Daarnaast haken veel studenten af met het vooruitzicht op een grote schuld na het studeren. Bij mensen met een laag inkomen ligt deze drempel veel hoger dan bij mensen met een hoog inkomen, hierdoor krijg je een tweedeling in de maatschappij.

    Johnvanboven, een wethouder zou al van te voren betrokkenheid moeten tonen en niet alleen na dat instanties van buiten af dit onder ogen hebben gebracht.

  6. Lotte, betrokkenheid tonen veronderstelt dat je als wethouder inzicht hebt in wat anderen bezighoudt. Ik stel, dat het hebben van een publieke functie terughoudendheid vraagt over inhoudelijke standpunten. Je treedt dan altijd op namens college. Dus kun je als wethouder, zonder mandaat van college, je handtekening niet zetten.
    Wat de SP vervolgens doet, jij dus als woordvoerder, is de wethouder als iemand wegzetten zonder betrokkenheid.
    Het valt blijkbaar niet mee om personen van zaken te scheiden. Is wel voorwaarde in de politiek.

  7. Die moeten ze alleen maar geven aan de studenten die het moeilijk hebben en dan dat echt die inkomens goed controleren
    Studenten die ouders hebben die hun kinderen wel kunnen steunen met geld moeten geen enkele cent krijgen maar dan ook niks!!!!
    Sterker nog laat ze maar lekker gaan werken ergens zodat ze weten wat het waarde is van elke cent en minder gaan feesten en zuipen……..
    😉

  8. Ik heb nog de meeste waardering voor de meubelmaker , voor de metselaar die iets moois maakt met de kennis die hij heeft van baksteen -verbanden bv. Dit zijn ook de mensen die uiteindelijk het GELD
    verdienen, PRODUCTIE maken. Ik heb veel minder met de Giga- hoos aan onproductieve drs-sen en mr. ’s in de rechten, waarvan de knapste koppen de meest vreselijkste producten maakten bij bankier- en verzekerings maatschappijen. Alleen maar ter gewin, ja van wie…?
    Deze lui hebben EU(ook de USA heeft dik meegedaan) in de crisis gestort. Met hulp van de politiek , die weg keek. Tja als geld zo maar op straat ligt dacht de bankier , dan pak je dat. Er staan ons 20 Japan-jaren te wachten , op zijn gunstigst. Ons ‘landschap’ gaat totaal veranderen , onze verzorgingsstaat gaat wellicht halveren. Mijn bottom-line onder mijn betoog is dat studeren aan een universiteit best wel wat minder
    mag (zie boven), en dat de belastingbetaler niet voor alles moet bijspringen.
    Drs en mr. , vooral dit soort 😛 , hebben we meer dan genoeg .

    Terug naar de Ambachtschool !
    Pracht opleiding.
    En wie het aankan naar de TU in Delft, Eindhoven of Enschede .
    Daar kan het schaarse geld naar toe.
    Er zal moeten worden geïnnoveerd en uitgevonden =geld en er moeten vaklui zijn die voor de productie kunnen zorgen =geld.

  9. @Lotte:

    Dat is één manier van omdraaien ja, je kan dit ook anders uitleggen:
    Als je als student zijnde potentieel een hoge(re) studieschuld kan krijgen is de prikkel aanwezig om zo effectief mogelijk te studeren en zo snel mogelijk je papiertje te halen en te beginnen met werken en het aflossen van je schuld. Dat dit een tweedeling teweeg kan brengen is slechts theorie, die afhangt van de risico aversie van een persoon. Heeft m.i. weinig met inkomen te maken.

    Studenten zijn inderdaad de toekomst van dit land, maar de overheid kan daar op meerdere manieren aan bij dragen. Dat hoeft niet persé te zijn door de stufi, maar kan ook door zo optimaal mogelijk randvoorwaarden te creëren (hoge kwaliteit hogescholen en universiteiten, betere aansluiting tussen de verschillende niveau’s, OV jaarkaart, etc.).

    Het is nou eenmaal recessie en de broekriem wordt aangetrokken. Daar heeft iedereen in de maatschappij last van, het is reëel om op het gebied van onderwijs/studie daar ook maatregelen te treffen.

  10. Tsja, SP-jongeren moeten ook gewoon naar school enzo hoor, Terstal. Geen reden om lullig te doen als iemand niet de hele dag achter de computer zit.

    Meningen verschillen natuurlijk, maar ik vind het verbazingwekkend dat zoveel mensen het hier oké vinden om de rekening zo simpel door te schuiven. Enkele duizenden euro’s schuld zijn echt vreselijk om je werkende leven mee te beginnen – en ik zeg ‘werkend’, maar of je een baan krijgt als je afgestudeerd bent is nu ook nogal een twijfelgeval, want de werkloosheid stijgt rap.

    Het is inderdaad recessie, en de broekriem wordt aangehaald, maar haal het geld dan waar het zit. En dat geld zit niet bij zestien- tot twintigjarigen.

  11. Zou niet weten waarom jullie geen actie morgen voeren. Net zoals iedere andere burger mogen ze toch laten weten wanneer ze het ergens niet mee ens zijn. Zet hem op. Geef jullie gelijk. Studeren wordt straks weer iets voor de “rijken”.

  12. Het zal wellicht niet zo’n vaart lopen dat het voor de rijken wordt, maar er zal wel een verschuiving in die richting plaatsvinden. Studeren is tegenwoordig nog amper een investering in de toekomst, omdat je hooggeschoold werkloos wordt. Kom je aan het werk, dan heb je jaren werk ingeruild voor studie en daar ook nog een schuld aan over gehouden. (per maand is dit huur van minimaal 300 euro, boodschappen, vaste lasten en studiegeld. Als je het met 1000 euro per maand kan doen, petje af.) . Dit terwijl jongeren straks niet zo rijk zullen worden, simpelweg omdat we een hele batterij aan ouderen moeten onderhouden. Nog niet eens meegerekend de problemen die deze generatie voor de kiezen zal krijgen als het gaat om grondstoffen, water tekort, etc.) Studeren is voor iemand die alles moet terugbetalen dus niet eens zo interessant. Alleen als pa en ma een duit in het zakje doen, is het een winstgevende onderneming.

  13. @Ella,

    Het is maar net hoe je erin zit. Ook ik had een studieschuld van een paar duizend euro toen ik begon met werken. Gelukkig hoef je pas na 2 jaar te beginnen met afbetalen.

    De laatste twee jaar van mijn studie had ik geen recht meer op een prestatiebeurs (max 4 jaar) en dus heb ik een bijbaan gezocht zodat ik niet al teveel hoefde te lenen en mijn studieschuld niet te hoog uit zou vallen. Moraal: genoeg mogelijkheden om te zorgen dat de schuld mee gaat vallen.

    Het geld zit inderdaad niet bij de 16 tot 20 jarigen (stufi pas vanaf 18 jaar toch?). Maar het is wel redelijkerwijs te verwachten dat na afronding van de studie er een (goedbetaalde) baan komt waardoor afbetaling mogelijk wordt.

  14. @Wimpie

    Nederland is een kennis economie. Puur op productie kunnen wij niet draaien. Vooral omdat aziatische en oost-europese anden voor 1/10e van de prijs hetzelfde werk kunnen leveren. Wij hebben dus niets aan alleen maar productie beroepen.

  15. Precies, Yvone. Ook ik heb groot respect voor ambachtelijke beroepen, maar voor de economie van het land is het niet goed wanneer er niet wordt geïnvesteerd in hoger onderwijs. In aanvulling op wat Lotte zegt, komt het rendement niet alleen ten goede aan de student zelf (mits deze werk vindt) en de overheid, maar vooral aan de samenleving. De meeste innovaties worden namelijk niet bedacht door de mensen die van de ambachtsschool komen.
    Het is zeer onterecht om net te doen alsof het alleen de studenten zelf zijn die van hun studie profiteren en de rekening bij hen neer te leggen. We hebben die mensen in de toekomst heel hard nodig om onze welvaart te behouden. De studenten die ik ken werken behoorlijk hard om tijdig hun papiertje te halen. Het beeld van drinken en niksnutten gaat maar voor een beperkte groep op.

Reacties zijn gesloten.