Zwolle wil geen experiment met wietteelt

Zwolle – De gemeente Zwolle is niet één van de 18 gemeenten in Nederland die zich bij minister Opstelten aangemeld heeft voor een experiment met het telen van wiet. Dat laat de gemeente Zwolle vrijdag weten. Afgelopen maart 2013 is er een brief naar de minister van Veiligheid is Justitie gegaan, nadat de gemeenteraad een motie aan had genomen waarin burgemeester Meijer werd opgedragen om bij het kabinet te pleiten voor regulering van het achterdeurbeleid bij coffeeshops. Een manier daarvoor zou regulering van wietteelt zijn. Die motie werd uitgevoerd.

In meer dan de helft van de achttien gemeenten is nog geen sprake van een uitgewerkt plan. De desbetreffende gemeenten worden uitgenodigd voor een gesprek om hun plannen toe te lichten, schrijft Opstelten. De bewindsman heeft de plannen van de gemeenten in kaart gebracht op verzoek van de Kamer. Hij zal die plannen ook voorzien van een juridisch kader. Opstelten benadrukt dat bij deze experimenten regulering of legalisering van wietteelt in strijd is met internationale verdragen en de wet. "Er is geen ruimte voor gemeentelijke initiatieven die daarvan afwijken."

Opstelten schrijft verder dat in ruim zeventig procent van de 103 gemeenten met coffeeshops het zogeheten ingezetenencriterium inmiddels onderdeel is van het coffeeshopbeleid of dat gaat worden. Dat betekent dat buitenlanders geen wiet kunnen kopen in deze gemeenten.

De steden die aangegeven ook met wietteelt te willen experimenten zijn Breda, Deventer, Drachten/Smallingerland, Eindhoven, Enschede, Haarlem, Heerlen, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Roermond, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Velsen, Venlo en Zwijndrecht. De gemeenten zullen door de minister uitgenodigd worden om hun plannen toe te lichten. 

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Rectificatie: Na contact met de gemeente Zwolle is bovenstaand bericht aangepast.

    Excuses voor het eerdere onjuiste en onvolledige bericht!

    Redactie Weblog Zwolle    ⚠️ Meld

Reageer