Masterclasses over water voor plusleerlingen

Zwolle – In mei en juni hebben plusleerlingen uit groep 7 en 8 van Op de Hoeksteen in Hasselt en de Sprankel in Zwolle-Zuid masterclasses over het thema water gevolgd op het Greijdanus College in Zwolle. De masterclasses zijn een project van het samenwerkingsverband tussen gereformeerd primair en voortgezet onderwijs (GO|ON). Hoogbegaafde leerlingen krijgen hiermee een extra uitdagend onderwijsaanbod en kunnen alvast een voorproefje nemen van de lessen op het voortgezet onderwijs.

foto1_-_masterclass_plusleerlingen.jpg

De schaatsenrijder, ‘magic sand’ en een bootje van piepschuim; proefjes waarmee de kinderen drie ochtenden aan de slag gingen. De opdrachten hebben precies de uitdaging waar plusleerlingen naar op zoek zijn. Er wordt enthousiast gereageerd: “We deden zand dat door ons zelf was bewerkt in een pot met water, de helft bleef drijven en de rest zonk naar beneden. Toen we het zand weer uit de pot haalde was het droog. Super vet!”, aldus Laura van Op de Hoeksteen over een natuurkundeproefje. De masterclass water is een onderdeel van een reeks die afgelopen jaar zijn gehouden op het Greijdanus College in het samenwerkingsverband GO|ON. Naast het onderwerp water kwamen in eerdere masterclasses ook drama en Chinees aan de orde.

De workshops zijn onderdeel van de introductiecampagne van de nieuwe vwo-leerroute op het Greijdanus College, genaamd vwo-delta. Uitdagend onderwijs op gymnasiumniveau met een uitgebreid aanbod in alfa-, bèta- en gammavakken. Leerlingen leren om wetenschappelijk te denken en ontwikkelen academische vaardigheden. Ze worden gestimuleerd om te excelleren en kunnen zelf bepalen of hun onderwijsprogramma snel, breed of juist op onderdelen extra verdiept wordt, om zo aan te sluiten bij het ontwikkelen van hun persoonlijke talenten. Vwo-delta biedt extra uitdaging onder andere door samenwerkingsverbanden en uitwisselingsprojecten met bedrijven en universiteiten.

De masterclasses voor hoogbegaafde leerlingen is een project van GO|ON, het samenwerkingsverband van drie gereformeerde primair onderwijsorganisaties in Oost Nederland; De Zevenster, Accretio en De Oosthoek met het Greijdanus College, school voor voortgezet onderwijs. Het doel van het samenwerkingsverband is om het gereformeerd onderwijs voor kinderen van 0-18 jaar te optimaliseren, onder andere door een doorgaande leerlijn van basis- naar voortgezet onderwijs te faciliteren.

Artikel delen: