Gevangenisavond in de Sassenpoort

Zwolle – Op vrijdagavond was het mogelijk om de Sassenpoort eens bij kaarslicht te bezoeken en rillingen te krijgen bij de oude verhalen over de geschiedenis van deze barse stadspoort en eens een blik te werpen in de oude kerkers. Ook Weblog Zwolle liet zich de mogelijkheid niet ontgaan om eens een keer een avond door te brengen achter metersdikke muren. 

28-06-2013_gevangenisavond-sassenpoort_03.jpg 

Een poortwachter staat in het schemerdonker bij een vuurkorf onder de poort, hij geeft ons zwijgend een olielampje en wijst ons de weg naar boven de smalle wenteltrap op. We zijn net op tijd want om 20.00 uur precies wordt de stadspoort gesloten. Op de eerste verdieping worden we door een groep middeleeuws geklede poortwachters opgevangen die ons een drankje aanbieden, “Bier? wijn? Nee, koffie en thee kennen we niet” Met de stenen mok in de hand krijgen we op iedere verdieping uitleg over de poort en haar spannende geschiedenis. Net als de donkere ruimtes en de olielampjes gezellig aan beginnen te voelen slaat de stemming ineens om…….. Gestamp op de vloer schreeuwende mannenstemmen en de 22 bezoekers worden ruw de gevangeniscellen in de muurtorens ingedreven. Niemand ontkomt eraan en achter de onthutste bezoekers valt de knarsende grendel van de zware deur in het slot. Nog even kijkt de poortwachter door het etensluikje en als dat ook dichtgaat, is het donker in het cachot.
 
28-06-2013_gevangenisavond-sassenpoort_04.jpg 
 
28-06-2013_gevangenisavond-sassenpoort_02.jpg
 
28-06-2013_gevangenisavond-sassenpoort_01.jpg 

De bezoekers reageren gelaten en lacherig op hun opsluiting en zoeken steun tegen de muur, krukjes zijn er niet en het kan nog lang duren. Er wordt gedempt gepraat en met een enkel mobieltje wordt nog even wat licht gemaakt om de ruimte te verkennen. Sommigen beginnen een gesprek of maken wat grapjes maar na een kwartiertje beginnen sommigen nerveus op de grond te tikken of bravourachtig schreeuwend aandacht te trekken. 

Na een half uur gaat de deur open, even maar, genoeg om stilzwijgend een kan water en een paar hompen brood naar binnen te gooien. De gevangenen hebben weer even wat te doen en verdelen de buit onder elkaar. En pas na weer een half uur zwaait de celdeur open en worden de “gestraften” vrijgelaten. Hun beloning is groot want op de verdieping eronder is een echte middeleeuwse maaltijd bij kaarslicht aangericht. De barse poortwachters blijken ook uitstekende gastheren te zijn en op een Bourgondische wijze wordt nog een tijdje gezellig getafeld en nagepraat. Voor Weblog Zwolle was het een zeer geslaagde avond. Voor wie dit ook nog wil meemaken is er wellicht volgende maand weer een gelegenheid.
Artikel delen:
Reacties 6
 1. Geen VVV meer in Zwolle, dan is het toch geweldig dat een enthousiaste groep vrijwilligers de Sassenpoort als belangrijke toeristentrekker in de belangstelling weet te brengen, top!!!
  Gemeente Zwolle, wilt u graag dat Zwolle een echte toeristenstad wordt??? denk dan nog eens goed na!!!!!!


  ⚠️ Meld

 2. Jammer dat op weblogzwolle dit soort dingen niet in een kopje ‘aankondigingen’ staan. Ik zie regelmatig foto’s en verslagen van events waarvan ik niet wist dat ze zouden komen, maar waar ik wel graag naartoe had gewild. Misschien iets om eens wat mee te doen?


  ⚠️ Meld

 3. Ik heb het samen met mijn zwager mee mogen maken…ik wist niet wat ik ging doen die vrijdagavond het was een verassing voor mij….ik heb zeer genoten van alles die avond de info over de toren was geweldig…ook het opgesloten worden … geweldig waar je het dan allemaal over hebt met elkaar…..toen we weer vrij werden gelaten kregen we een heerlijke brood maaltijd met heerlijke soep en wijn bier en water…voor iedereen, dit is heel mooi om mee te maken ….


  ⚠️ Meld

 4. Ik was er ook bij. Ik kan ook zeggen dat het een superavond was. Het is echt bijzonder om opgesloten te zitten in het donker. Je raakt het gevoel voor tijd kwijt. Ook mooi wat de reporter zegt over de rust na een paar minuten. Dat merkte je echt goed. Daarnaast zat ook iedereen binnen 5 minuten op de vloer. Mooie avond!

  En ja, er komen er meer!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.