Nieuwe brandweerkazerne voor Zwolle Noord

Zwolle – Na een periode van nieuwbouw is onlangs de nieuwe brandweerkazerne aan de Dennenstraat / Middelweg in Dieze-West operationeel geworden. De kazerne is ter vervanging van de kazerne aan de Harm Smeengekade. De nieuwe brandweerpost Noord in Zwolle werd uitgevoerd met alle mogelijke duurzame oplossingen die momenteel bestaan. Zo wordt bijvoorbeeld regenwater opgevangen voor bluswater. Daarnaast kregen de spuitgasten nieuwe kleding. Weblog Zwole ging op bezoek. 

03-07-2013_rondleiding_branweerpost_noord_02.jpg 

De nieuwbouw kreeg een nog duurzamere kwaliteit dan eerder de bedoeling was, tegenover langere termijn lagere kosten. De milieu- en kostenwinst komt voort uit de uitdaging door burgemeester en wethouders aan de plannenmakers om de nieuwbouw zo duurzaam mogelijk te realiseren. Onder meer die maatregelen zorgen ervoor dat de duurzame ‘rapportcijfers’ voor het gebouw uitstekend zijn. Op een schaal van 1 tot 10 zijn die scores voor bijvoorbeeld energie een 8, voor toekomstwaarde een 8,2 en voor gebruikskwaliteit een 8,4. Het gemiddelde GPR-reslultaat komt op 7,9. In het programma van eisen was eerder ingezet op een gemiddelde score van 7. Een forse verbetering dus.

03-07-2013_rondleiding_branweerpost_noord_03.jpg 

03-07-2013_rondleiding_branweerpost_noord_04.jpg

03-07-2013_rondleiding_branweerpost_noord_01.jpg

Via Lees verder meer nieuws en foto’s… 

Besparing van gas- en elektraverbruik en CO2

Het duurzame maatregelenpakket zorgt bijvoorbeeld voor een besparing op het gasverbruik van bijna 8000 kubieke meter per jaar, een besparing op het elektraverbruik van ruim 30.000 kWh per jaar en een CO2-besparing van 36 ton per jaar.

03-07-2013_rondleiding_branweerpost_noord_05.jpg 

Investering wordt terugverdiend

Opzet van het duurzaamheidsbeleid van Zwolle is dat de investeringen die nu gedaan worden zich op termijn terugverdienen. Dat principe werkt ook bij het besluit om de brandweerpost extra duurzaam te maken. Voor de (aanvullende) maatregelen was 241.000 euro nodig. Boekhoudkundig komt dit neer op jaarlijkse kapitaallasten van bijna 16.000 euro. Maar omdat de jaarlijkse besparing op energiekosten ruim 21.000 euro bedraagt, is die investering volledig gedekt.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Duurzaamheid is het sleutelwoord. Een weldenkend mens kan zelf bedenken dat er kosten gemaakt worden om uiteindelijk tot besparing te komen. Wat is je punt FCZ?


  ⚠️ Meld

 2. Zwollenaarisback: Ik ben het met je eens hoor. Er moet geinvesteerd worden om uiteindelijk tot een besparing te komen. Het is niet een typische standaard brandweerkazerne die daar neer is gezet, daarom ben ik benieuwd naar de hoogte van de investering. En ik zou graag willen weten welke maatregelen genomen zijn om dit resultaat te behalen, want die gpr score zegt mij niets.

  Zo duidelijk?


  ⚠️ Meld

 3. Er is geen open dag. Wel een regionale veiligheidsdag op de milligerplas, 31 augustus met allerlei demonstraties en stands


  ⚠️ Meld

Reageer