Mogelijk nieuwe lokale politieke partij in Zwolle

Zwolle – Mogelijk komt er voor de gemeenteraadsverkiezingen, die in maart 2014 gehouden worden, in Zwolle een nieuwe lokale politieke partij. De partij moet de naam Van Zwolle Voor Zwollenaren (VZVZ) gaan krijgen.

Namens een aantal enthousiaste Zwollenaren is burgerraadslid voor Swollwacht, Wichert aan het Rot, op zoek naar medestanders voor de nieuwe partij. Aan het Rot probeert via Twitter  en Facebook  stadsgenoten te enthousiasmeren voor deelname aan de nieuwe partij. "De nieuwe lokale partij VZVZ is druk met schrijven programma en samenstellen van de kieslijst 2014. Zijn er nog echte Zwollenaren of die zich Zwollenaren voelen die mee willen doen?" Afhankelijk of Swollwacht voor eind september met een nieuw bestuur en met nadere plannen komt, zal VZVZ zelf actie gaan ondernemen. "Zodra het partijprogramma in het najaar klaar is en de lijst volledig komen we naar buiten". Wie er verder initiatiefnemers voor de nieuwe partij zijn wil Aan het Rot niet prijsgeven. "Het is allemaal nog veel te pril, en misschien gaat het allemaal wel niet door. Je moet ook voldoende stemmen hebben. Maar dat het nu al wat losmaakt in Zwolle is een ding wat zeker is".

Aan het Rot: “Ik verwacht ook nog wel mensen uit de horeca bij VZVZ, nieuwe lokale partij, mensen van Anbo en Cosbo etc er is nog genoeg te doen. Ook zelfstandigen hebben baat bij een goede lokale partij VZVZ, niets te maken zoals andere partijen met regeltjes uit Den Haag. De nieuwe partij wil ook gaan voor de mindervaliden, zoals aandacht voor de toegankelijkheid. Er is in Zwolle nog werk aan de winkel”

Artikel delen:
Reacties 81
 1. Swollwacht staat op klappen:

  Ook huidig Swollwacht-fractievoorzitter Freddy Eikelboom is gepolst. Eikelboom zelf zegt het initiatief te steunen, maar niet beschikbaar te zijn voor een verkiesbare plek op de lijst.

  Bij Swollwacht rommelt het momenteel. Het bestuur en een deel van de leden zijn het niet eens over de koers van de partij. De vier zittende fractieleden keren volgend jaar geen van allen terug bij de lokale partij. Eind september besluiten de initiatiefnemers van VZVZ of ze aan de verkiezingen mee zullen doen. “Dat hangt ook van Swollwacht af. Als het demissionnair bestuur van die partij met een kandidatenlijst komt, stoppen we met ons initiatief. We willen namelijk enkel voorkomen dat er straks geen lokale partij in de raad vertegenwoordigd is.”


  ⚠️ Meld

 2. Het is een hele slechte zaak dat het binnen Swollwacht zo rommelt, zeker met de gemeenteraadsverkiezingen in het vizier (maart 2014).

  Zwolle heeft behoefte aan een sterk eigen politiek geluid als tegenwicht tegen de lokale fracties van de landelijke partijen.


  ⚠️ Meld

 3. En kan dat eigen zwolse politieke geluid niet door de lokale fracties van de landelijke partijen gemaakt worden? Die kennen Zwolle toch ook?


  ⚠️ Meld

 4. Bernard, de ‘lokale’ landelijke partijen zijn met handen en voeten gebonden aan de landelijke partij. Een echt lokaal geluid is echt nodig. Erg jammer dat Swollwacht eindig lijkt. Met eerder Dogger en nu Eikelboom aan het roer had het mijn stem gekregen.

  D66 komt nu in de buurt van het echte Zwolse geluid, al moeten ze niet zo mekkeren over het geluid en de broedende vogels bij de Wijthmenerplas! Woont daar niet toevallig een D66 raadslid? Dat zou veel verklaren.


  ⚠️ Meld

 5. Ik ben met handen en voeten gebonden aan ons verkiezingsprogramma. Dat is heel wat anders dan met handen en voeten gebonden zijn aan de landelijke partij.
  Dat wordt mij iets te gemakkelijk gezegd door brecht.

  Dat wil niet zeggen dat ik het nut van een lokale partij niet zie. Integendeel.


  ⚠️ Meld

 6. Eens, dan heb je inderdaad een nieuw geluid in de raad, maar ik denk niet dat hij een politieke functie ambieert.


  ⚠️ Meld

 7. heeft het wel nut voor het politieke klimaat in de gemeenteraad om weer een nieuwe partij eraan toe te voegen .Als het erop aan komt bereik je er niks mee


  ⚠️ Meld

 8. Je moet veel stemmen halen straks anders gaat het niet door. Te gemakkelijk denken dat burgers dan wel overstappen van Swollwacht naar vzvz. Eerst vertrouwen winnen jongens.


  ⚠️ Meld

 9. Dat maakt niet uit Pieters. Als er te veel komen zijn er altijd wel een paar die de kiesdrempel niet halen (Vorige keer Lev-06 en LWL). Teveel krijg je er dus nooit.


  ⚠️ Meld

 10. Lieve mensen ,twee jaar geleden heb ik al aangegeven dat ik Freddy graag als nieuwe lijsttrekker wilde,echter in de statuten staat na12 jaar weg wezen .had veranderd kunnen worden toch??.ik heb ook aangegeven dat er nieuwe gezichten moesten komen die mee zouden lopen voor de volgende 4 jaar .Bestuur is weggegaan op de web-site zijn alle plekken vacant.Mijn grootste zorg is dat er geen lokale partij meer is straks.Zelf solliciteer ik niet ben 66 jaar en doe met veel liefde vrijwilligerswerk.Toch is mijn laatste kunstje op politiek gebied het bij elkaar brengen van mensen met passie voor de stad die verantwoordelijkheid willen nemen.Het gaat mij dus om de stad en niet om mijzelf,omdat ik nou eenmaal hoop en geloof in een goede lokale partij.Zijn er nog vragen stel ze gerust.


  ⚠️ Meld

 11. Veel respect voor Wichert, met je 66 jaren jong belangeloos iets goed voor je stad doen. Chapeau!! En met Passie….., daar kunnen bij Weblog Zwolle ook wel iets van.

  Vraag
  Dat alle fractieleden van Swollwacht opstappen, betekent dat dat die allemaal de overstap naar VZVZ gaan maken? Ik heb begrepen dat fractievoorzitter Freddy Eikelboom uit de politiek gaat. Ook als hij bij voorkeur de kar van VZVZ kan trekken? Komt Trudy Kistemaker dan ook weer terug?


  ⚠️ Meld

 12. Het past bij een democratische partij om de achterban en kiezer informatie te verstrekken over wat er zich afspeelt in de partij. Of dit over programmatische of persoonlijke kwesties gaat is daarbij irrelevant. De zorg én het initiatief van Wichert komt, hoe goed bedoeld ook, te vroeg en is niet de juiste weg.


  ⚠️ Meld

 13. Te vroeg ,wanneer moeten we het dan doen ??als de verkiezingen achter de rug zijn.Ik probeer gewoon open en duidelijk mijn zorgen te ventileren .Had nooit gedacht dat er zoveel mensen op zouden reageren .Telefoon staat rood gloeiend ondanks alle Sociale Media van tegenwoordig.


  ⚠️ Meld

 14. Onlangs werd er ook geschreven dat Plaatselijk Belang weer opgericht ging worden.
  Tot op heden is daar ook geen vervolg bericht op gekomen.
  Afsplitsingen maken plaatselijke partijen alleen maar zwakker en dat zou jammer zijn.  ⚠️ Meld

 15. Gelet op alle berichtgeving rond vertrekkende bestuurders en raadsleden lijkt het erop dat zij ‘inside information’ hebben dat het Schip van B&W en Raad zoveel averij heeft opgelopen dat het zinkende is……..


  ⚠️ Meld

 16. Wichert, een hele klus. Jammer dat Swolwacht in staat van ontbinding is. Niet dat het mijn partij is, mar altijd goed om een ander geluid te laten weerklinken in de raad. En gegeven de opstartmoeilijkheden van een nieuwe partij, jammer dat een ervaren partij niet in staat is om interne problemen op te lossen.
  Denk je nog aan een samengaan met andere nog-geen-raadspartijen die meedoen?
  In ieder geval succes!


  ⚠️ Meld

 17. Het is niet mijn stijl om op allerlij suggestiefheden een reactie te geven maar ik heb wel de behoefte om eea in een juist perspectief te plaatsen.

  Binnen iedere partij, Swollwacht niet uitgezonderd, zijn discussies over beleid en koers. Dat daarbij soms verschillen van inzichten bestaan is goed. Ook emoties uiten is prima dat toont maatschappelijke betrokkenheid aan. Interne verschillen bespreek je intern (en niet via de pers) en voor een goed en transparant dialoog is binnen SW altijd ruimte (graag zelfs). Laat ik voorop stellen dat iedereen zijn of haar mening mag uiten ook via de pers maar dit riekt naar het bevuilen van je eigen nest! Het is dan ook zeer discutabel om (al geruime tijd) een partij in oprichting te promoten terwijl je (nog) actief bent bij SW!! SW heeft overigens geen demisionair bestuur maar een gekozen vast bestuur en ik kan de lezer verzekeren dat het bestuur van SW met een goede kandidatenlijst zal komen en met een goed en sociaal programma. Als ik kijk naar de politieke agenda van 2014 tot 2018 zijn er zeer belangrijke onderwerpen te behandelen ogv welzijn (WMO/jeugdzorg) en werkgelegenheid- daar richten wij ons volledig op en niet op allerlij zijlijn geneuzel! Prima als nieuwe partijen zich inschrijven- dat is het mooie en goede van democratie en goed voor het debat- maar ik zelf zou daarbij dan wel erg terughoudend zijn om nu al aan te geven dat ook zgn. bekende Zwollenaren zich als mogelijke kandidaten hebben gemeld, volgens mij zitten de meeste Zwolse burgers niet zitten te wachten op bekende Zwollenaren in de raad maar op competente en bevlogen volksvertegenwoordigers!

  Vriendelijke groet,
  William Dogger, voorzitter van Swollwacht


  ⚠️ Meld

 18. William Dogger, goed dat u reageert. Dat er verschillen van inzicht binnen Swollwacht bestaan is, zo schat ik in, weinigen ontgaan. Iedereen heeft daarvan al maanden geleden kennis kunnen nemen. Dat over die zaken eerst intern overleg gevoerd wordt, ligt voor de hand. Waar het kennelijk wel aan schort binnen Swollwacht is aan gevoel voor urgentie en inzicht voor de wens van de achterban om geïnformeerd te worden. Door dat niet te tonen heeft het bestuur wel uitgelokt dat er initiatieven worden ontplooid als hierboven aangegeven. Om de bal dus eenzijdig bij het burgerraadslid te leggen is vanuit die optiek niet bepaald ‘kies’.


  ⚠️ Meld

 19. O.k. Swollwacht blijft dus, en dus kan het plan van Wichert en consorten binnen een dag van commotie op dat gebied in de prullenbak!

  Tip voor Dogger c.s., maak zeer spoedig je plannen, beleid en kandidaten bekend.

  Komt er ook een eerlijk gekozen fractievoorzitter? Dat gaat de voorzitter toch niet zelf stiekum doen…. 😉


  ⚠️ Meld

 20. Interessante discussie. Mooi dat dit kan hier op de weblog!! Ik had al snel in de gaten dat het ‘niet kies’ was. Dat zei ik vandaag 12.16 uur al.
  Ik ben heel benieuwd wat voor een staartje dit gaat krijgen.


  ⚠️ Meld

 21. De Zwolse lokale partij die voor het historische centrum van Zwolle is en op divers gebied een groot en goed hart voor Zwolle heeft krijgt mijn stem, niet een partij die voor een lelijke Rodetorenbrug is of de de goedkeuring gaf van een UFO op het Paleis aan de Blijmarkt.


  ⚠️ Meld

 22. Nogal grote woorden allemaal “je nest bevuilen” en “niet kies”. Ik ben het eens met Tjilp. Op de site van Swollwacht staat al enige tijd bij onderdeel ‘bestuur’ dat de functies van voorzitter en penningmeester vacant zijn. Bij ‘actueel’ staat dat er “momenteel geen actualiteiten zijn te melden”. Dat is toch vreemd. Wichert heeft toen de eerste tekenen van een scheuring in de partij naar buiten kwamen, via een open brief de betrokkenen opgeroepen om te gelederen te sluiten. Ik kan de brief niet vinden op internet, maar dat was ergens begin mei. We zijn nu twee maanden verder. Kennelijk heeft Wichert de moed opgegeven met Swollwacht, maar wil hij nog wel actief blijven in de politiek, of – misschien beter gezegd – wil hij nog wel een aantal idealen verwezenlijken. Dan mag hij toch een een nieuwe partij oprichten. His zal niet de eerste en zeker niet de laatste zijn. Paar namen die hem voorgingen: Rita Verdonk, Geert Wilders, De Gaay Fortman, Jan Nagel enz.


  ⚠️ Meld

 23. Je richt toch geen partij op zonder ook maar een enkel standpunt? Je doet het toch ergens voor? Wat wil je bereiken? Het enige wat ik lees is; er moet een lokale partij zijn. Maar het gaat toch ergens over? Je bent toch ergens voor of juist tegen? Neem je alle standpunten over van Swollwacht, maar dan met andere mensen en een andere naam? Of kom je met wat origineels?
  Alleen Zwolse winkels open op zondag? Verplicht inenten voor niet-Zwollenaren? Iedereen welkom in Zwolle-zelfs als je voor Go Ahead bent? Of ben je voor een zelfstandig Zwolle-land? Herinvoering van de galg aan de Wipstrikkerallee?

  Wat onderscheid je van de zittende partijen in de raad?  ⚠️ Meld

 24. Ook respect voor William Dogger, die vanuit een aangevallen positie toch het lef heeft hier namens Swollwacht zijn verhaal te doen. Dat is goed voor de inhoud van de discussie, want die kantelde al snel in het voordeel van initiatiefnemer Aan het Rot.

  Bottleneck is nu of Aan het Rot woord houdt, want als Swollwacht met een plan en kandidatenlijst komt is er feitelijk niets aan de hand. Ondertussen heeft VZVZ een eigen twitteraccount en wordt er aan een eigen website gebouwd. Niet meer te houden dus, maar ook geen serieuze partner meer voor Swollwacht dan. De race lijkt al gelopen. Swollwacht loopt nu achter de ontstane feiten aan. Plan of kandidatenlijst, het is einde Swollwacht!!


  ⚠️ Meld

 25. Ik wil hier nogmaals zeggen ,dat als Swollwacht wat ik ook hoop met een eerlijke en goede lijst komt en een goed programma komt trek ik mij terug .Het gaat mij erom een lokale partij te houden in Zwolle en iedereen mag daar zijn mening over hebben .


  ⚠️ Meld

 26. Zo is dat Wichert, maar tot slot toch nog een spreuk om over na te denken:

  “In de politiek zijn de dingen van minder belang dan de naam die men ze geeft!”

  Vriendelijke groet,
  William Dogger, voorzitter Swollwacht


  ⚠️ Meld

 27. “In de politiek zijn de dingen van minder belang dan de naam die men ze geeft!”

  Waar doel je op? Is dit in BEschuldigende zin of in VERONTschuldigende zin?

  Ik heb alleen maar bijzonder veel respect voor een man die leeft voor zijn idealen.


  ⚠️ Meld

 28. De discussie hier over Swolwacht geeft de kiezer te denken voor straks als de verkiezingen voor de gemeente komt.Om daar maar niet op te stemmen want er rommelt een boel daar zoals ik hier lees .De een na de ander stapt op in de gemeenteraad of in de partijbesturen .Ik meen dat ikvoor enige tijd geleden ook had gelezen dat dhr Dogger er mee gestopt was of heb ik dat verkeerd gelezen.


  ⚠️ Meld

 29. Suze ik zou niets liever doen dan dat ,maar daar is de laatste 4 jaar teveel voor gebeurd,zelf heb ik nogmaals geen ambities meer.Als er maar een GOEDE lijst en EERLIJKE lijst komt met Zwollenaren voor Zwollenaren en dan met name mensen die opkomen voor de kwetsbare medemens.


  ⚠️ Meld

 30. Om over na te denken:

  “In de politiek zijn de dingen van minder belang dan de naam die men bovenaan de kieslijst leest” 😉


  ⚠️ Meld

 31. Gelezen het artikel in De Stentor van gisteren
  Hoe sta je tegenover ex-PBZ of (ex-)LWL-ers die wat voor VZVZ willen doen?
  Je schrijft hier dat er in september meer duidelijkheid is over de toekomst. Tot wanneer heeft Swollwacht de tijd om duidelijkheid te geven en VZVZ om zich aan te melden?
  Uit bovenstaande link: ⤽Het verkeert allemaal nog in een heel vroeg stadium, maar ik ben benaderd om de mogelijkheden te verkennen⤝. Kun je zeggen door wie je benaderd bent?
  Schijnbaar (9:46 in hoofdletters) ontbrak het de Swollwacht-lijst aan goede en eerlijke mensen?

  Succes in elk geval; in dat Swollwacht-gebeuren heb ik helemaal geen vertrouwen.


  ⚠️ Meld

 32. Wat proef ik hier toch een hoop onderhuidse competitie, wantrouwen en rancune.
  Moeten deze amateurs, of ze nu bekende koppen hebben of niet, nu het hoogste bestuursorgaann van Zwolle gaan vormen? ik hou m’n hart vast.
  Laat de gemeenteraad van Zwolle in het vervolg maar in het Hanzebad haar raadsvergaderingen gaan houden.
  Dan hebben ze alle gelegenheid om elkaar flink de oren te wassen, steken onder water te geven, ongezien tegen alles aan te zeiken en ten slotte elkaar eens flink afdrogen. 8)8)


  ⚠️ Meld

 33. observer het gaat hier niet over de mensen die nu in de raad zitten.Daar zitten heel veel goede raadsleden die met de rug tegen de muur worden gezet door Den Haag.Steeds minder geld en meer taken .Er gaan veel raadsleden weg dus ook veel ervaring.Dus dat kopje onder laten we maar even rusten .Ze krijgen allemaal een snorkel om boven te blijven.


  ⚠️ Meld

 34. Dick aanmelden kan nog tot December en uiteraard is iedereen welkom,die dit wil steunen.Ik heb nog geen lijst gezien ,dus daar kan ik niet over oordelen.Namen noemen doe ik niet dat moeten de mensen zelf maar doen ,ook al ik kan het niet vaak genoeg zeggen ik zelf geen ambitie heb,ook al word ik veel gevraagd( opschepper h?)


  ⚠️ Meld

 35. @Wichert, ik twijfel niet aan de goede intenties van jou of van welk raadslid dan ook, maar iedere nieuw op te richten plaatselijke partij is bij voorbaat een ontevredenheidspartij en voor beschikbare leden zal men toch weer steeds in dezelfde vijver vissen.
  Ik heb grote twijfels aan de kundigheid van een Raad waarin plaatselijke Horeca-iconen, ex prinsen-carnaval en dweilorkestmuzikanten vanwege hun bekendheid de lijsttrekkers zijn.
  Dan krijg je raadsleden zich voor hun raadsvragen en moties laten inspireren door babbels aan de bar, de Stentor en Weblog Zwolle.
  Het is heel slecht voor het imago van de gemeenteraad (en zeker ook ook het gemeentelijke wachtgeldpotje) dat ineens veel wethouders en raadsleden het gemeentebesturen niet meer zien zitten en opstappen.
  Daar zal het Rijk zeker schuld aan hebben maar zeker ook het gebrek aan kennis, samenwerking en collegialiteit binnen de raad zelf.


  ⚠️ Meld

 36. Gelukkig werkt dat niet zo Observer,noem mij eens1 lijsttrekker in Zwolle die door zijn bekendheid in de Horeca,karnaval of sportverenigIng of voor mijn part als clown is gekozen .Ik denk dat alle huidige fractieleiders kundig en bevlogen zijn .Het is echter ook zeer intensief als je het goed wil doen,maar daar staat weer een zeer goede vergoeding tegenover.


  ⚠️ Meld

 37. Lijsttrekkers niet, Wichert, en ook eens met betrokkenheid en kundigheid van overgrote deel van de raad, maar we hebben wel Hans Borrel en Gerrit van der Kooy, o.a. bekend van horeca en carnaval, die met voorkeurstemmen voor de VVD zijn gekozen (ten koste van een bekwaam raadslid), waarvan de eerste later is overgstapt naar Swollwacht. Ook dat is politiek, trouwens. Ik vind het lovenswaardig dat je raadsleden zoekt uit alle geledingen van de Zwolse samenleving, maar de oproep klinkt iets te exclusief richting “BZ-ers” en horeca en andere kleine zelfstandigen. Gegeven het tipje van je speerpunten, kun je het ook zoeken bij kundige (arbeids)gehandicapten bv.


  ⚠️ Meld

 38. @Dame, je bent me net voor, deze namen had ik ook in gedachten bij mijn reactie.
  Een meneer Papje die zich in huis-aan-huisbladen alleen maar lijkt in te zetten voor de verenigde Zwolse kroegbazen, en een raadslid Borrel, die niet ophoudt te klagen over de tegenwerking die hij als ondernemer krijgt van z’n eigen gemeente.
  En Wichtert, geen clown zeg je? nou, als het aan Zwolwacht had gelegen hadden we zelfs een cliniclown (Vader) als schertsfiguur in de raad gehad.


  ⚠️ Meld

 39. Haha die is wel goed die clini clown,die had 60 voorkeurstemmen zo populair is hij.ik krijg zeer terecht van mijn echtgenote op mijn donder.Wat heb je nu allemaal aangehaald .werkelijk de hele dag telefoon en Pers.Terwijl het mij alleen maar te doen is om een lokale partij te houden .Heel Toevallig vandaag bericht van Swollwacht naar alle leden om aan te geven of ze eventueel op de groslijst
  Willen staan.Als Swollwacht echt met een programma en een lijst komt trek ik mij onmiddellijk terug,heb ik van begin al aangegeven.Waarom hoor ik dat nu pas .Ik ga me lekker bezig houden met mijn vrijwilligerswerk waar ik veel voldoening uithaal.namen noemen doe ik niet dat moeten de mensen zelf maar doen als ze verder willen ,maar er zitten wel heel goede toekomstige raadsleden bij.


  ⚠️ Meld

 40. Is er ook iemand binnen Swollwacht, die in staat is -om zonder met modder te gooien- om de pijnpunten binnen de partij te benoemen?


  ⚠️ Meld

 41. Goede toekomstige raadsleden? als ze zo goed en gedreven waren zoals jij zegt, waarom zitten ze dan al niet in de gemeenteraad?
  Gelukkig zal het voorlopig nog wel niet aan de orde zijn dat plaatselijke partijen ook wethouders mogen leveren.
  Het kost de samenleving altijd weer zo’n hoop geld als die weer na korte of langere termijn gefrustreerd afhaken.
  Ik heb trouwens wel een leuk agendapunt voor een nieuwe plaatselijke partij.
  Het afbreken en aan de sloop verkopen van die nieuwe afgekeurde Rodetorenbrug, De ontwikkeling van het Katwolderplein ligt toch op z’n gat.  ⚠️ Meld

 42. Observer, je raakt nu wel een heel gevoelig onderwerp. Wethouder Knol heeft zich toentertijd als citroen verkocht aan Swollwacht met de belofte dat er een tunneltje zou komen onder de Pannekoekendijk voor de voetgangers die gebruik zouden maken van de Rodetorenbrug. Stem van Swollwacht was toen doorslaggevend om de brug te realiseren.


  ⚠️ Meld

 43. @Tjilp, oke, maar wie hoor je daar nu nog over? In de politiek heeft men klaarblijkelijk vaak last van selectief geheugenverlies.


  ⚠️ Meld

 44. Er kan in vier jaar veel veranderen Observer.In leeftijd sowieso ,maar ook in thuissituatie ,je beroep en zelfs woonplaats.Dus dat kunnen allemaal redenen zijn dat ze er nu nog niet zitten


  ⚠️ Meld

 45. Hulp nodig wichert…….ik wil wel wat gaan betekenen voor een zwolse partij……mits ik me kan vinden in het partijprogramma……zal je vd week wel even mailen…..succes met het opzetten van een nieuwe partij….


  ⚠️ Meld

 46. Plaatselijke partijen, in welke stad dan ook, hebben praktisch nooit een consistente factor in de plaatselijke politiek kunnen vormen.
  Ze onstaan meestal uit ontevredenheid met de bestaande politieke structuren en tradities, maar ze bieden zelden een constructief alternatief.
  Kandidaat raadsleden moeten vaak bij elkaar gesprokkeld worden zonder acht te slaan op onderlinge cohesie of maatschappelijke visie.
  In een land waar slechts 2% van de kiezers lid van een partij is is er dus waarschijnlijk weinig draagvlak te vinden voor nóg een partij die z’n maatschappelijke of levensbeschouwelijke thema’s en visie nog niet eens kan formuleren.
  Het zal dan ook zeer twijfelachtig zijn of er op z’n minst één zetel in de gemeenteraad te veroveren valt.
  Ach, het zal ongetwijfeld de gezapige sfeer in de huidige Zwolse politiek weer wat opschudden en misschien worden de raadsverslagen in de Stentor dan ook weer wat geruchtmakender. 🙂


  ⚠️ Meld

 47. Dat ben ik niet me je eens, Observer. In het zuiden hebben de landelijke partijen lange tijd geen poot aan de grond gekregen en voerden plaatselijke partijen de boventoon. Op lokaal niveau gaat het om andere – vaak minder ideologisch gekleurde – zaken dan landelijk. Mensen kunnen elkaar heel goed vinden in thema’s als “Zwolle moet niet groeien” of “de gemeente moet de sociaal zwakkeren beschermen” of noem maar op. Zeg nu zelf, wat is er links of rechts aan de knip in Stadshagen, de Rodetorenbrug, het ei op de Fundatie etc.


  ⚠️ Meld

 48. @Dame,

  Zeg nu zelf, wat is er links of rechts aan de knip in Stadshagen, de Rodetorenbrug, het ei op de Fundatie etc.

  Dat zijn inderdaad geen hoogstandjes van politieke besluitvorming en cultureel inzicht op lokaal niveau.
  Maar ook hier heeft de Zwolse plaatselijke partij niet veel weerwoord kunnen/willen leveren.


  ⚠️ Meld

 49. Wat is volgens jou dan de kern van een lokale partij, Observer. Het klinkt alsof je vindt dat zo’n partij vooral een tegenpartij moet zijn of dat die geheel jouw standpunten representeerd. Een loklae partij kan natuurlijk ook heel goed een vooruitstrevende partij zijn, die ontwikkelingen in de stad stimuleert. Hun verkiezingsprogramma zal dat duidelijk moeten maken.
  Wat Swollwacht betreft heb ik even gezocht op het onderwerp Fudatie. Kan het niet letterlijk vinden, maar wel dit:
  (verkiezingsprogramma 2010-2014): “Ingrijpende voorstellen of plannen zoals aantastingen van monumentale panden in de binnenstad, het aantasten van een historische omgevingen door het bouwen van moderniteiten, (…) moeten altijd vooraf in een referendum worden voorgelegd aan de Zwolse burger alvorens er een beslissing kan worden genomen.”
  Bij de besluitvorming over de uitbreiding van de Fundatie lees ik geen kantttekening in deze zin over het ei op de Fundatie. Alleen CDA heeft tegengestemd en VVD tegen een onderdeel (kunstroute) van het voorstel.


  ⚠️ Meld

 50. @Dame,
  Misschien heb ik de invloed van een lokale partij als ‘de stem van het volk” te veel overschat en beluister je wat teleurstelling in mijn woorden. Maar als een nieuwe partij kans ziet om de kussens op het Grote Kerkplein weer eens flink op te schudden mag het voor mij hoor.
  Maar of ik er nou grote verwachtingen van heb???………eerst maar eens de kieslijst afwachten.


  ⚠️ Meld

 51. Het grappige is dat je een duidelijk mening hebt over de opvattingen van “het volk”. Ik twijfel eraan of die opvattingen zo eenduidig zijn. Het volk bestaat volgens mij uit een bonte verzameling mensen met diverse meningen. Hoe zie jij dat?
  En ook weet ik niet wie er tot “het volk” gerekend moet worden. Aan welke criteria moet je voldoen om je stem in “het volk” te laten weerklinken? Ik wil uiteraard graag weten of ik daar ook bijhoor.;)

  Ik snap wel je teleurstelling over Swollwacht. ooit begonnen als partij die tegen groei van Zwolle was en eigenlijk (in mijn beleving) tegen elke vernieuwing ageerde, maar die uiteindelijk een kleurloze club is geworden die niks in te brengen lijkt te hebben. Persoonlijk juich ik dat toe, want ik heb een hekel aan de benepenheid die Swollwacht bij de oprichting uitdroeg, maar voor de aanhangers snap ik de teleurstelling.


  ⚠️ Meld

 52. @ Dame, zo te lezen lijk jij mijn teleurstelling te delen, als jij de levensloop van Swollwacht omschrijft van benepen tot kleurloos.
  Zelf ben ik geen Swollwachtstemmer maar ik had in de loop der jaren wel iets meer “lokaal politiek maatwerk” van ze verwacht.
  En aangezien de oprichters, de bestuurders en de raadsleden van Zwollwacht mensen zijn met bijzondere affiniteit voor de onderkant van de samenleving gaf ik ze bij ingeving de eretitel “de stem des volks”
  En natuurlijk is het kiezersvolk een bonte verzameling mensen, vandaar ook de ruime keuze van politieke partijen, voor elk wat wils.
  En nee, ik ga jou niet in één van die categorieën indelen aangezien ik niet meer van je weet dan een (schuil)naam.


  ⚠️ Meld

 53. Ik ben niet zozeer teleurgesteld in Swollwacht, Observer. Ik heb daar geen verwachtingen van gehad en kan dus niet teleurgesteld zijn. Bij de oprichting van Swollwacht gaven ze mij als niet-in-Zwolle-geboren-zijnde-inwoner nu niet direct een hartelijk gevoel. Als ik me goed herinner was een van de programmapunten dat Zwolle alleen ruimte mocht bieden aan mensen die hier sociaal of economisch gebonden zijn. Nogal een kleinsteedse opvatting. Tegenwoordig is Zwolle een stad met meer dan architectonische allure. Er is ontzettend veel te beleven op cultureel gebied. Dat was in die jaren niet zo. Toen was het allemaal vrij dorps. Zo heb ik dat in ieder geval ervaren. Die ontwikkeling is dus niet dankzij Swollwacht, maar vooral dankzij de lokale afdelingen van landelijke partijen. Ondanks alles wat niet goed gaat, kun je stellen dat de stad heel behoorlijk bestuurd wordt. Op een rustige, degelijke en bescheiden manier. Dat bevalt mij heel goed.
  En ik voel mijzelf zeker deel uitmaken van “het volk”.;)


  ⚠️ Meld

 54. Swollwacht gaat door onder leiding van William Dogger.3raadsleden treden af en een burgerraadslid.In September is er een alv en zal er een lijst en een programma bekend worden gemaakt zo is mij beloofd.


  ⚠️ Meld

 55. Ik merk aan mezelf dat een (nieuwe) lokale partij in Zwolle wel gewenst is. Daarom nog even een balletje opgooien.

  Ik lees, ook hier op de weblog, meer dan geregeld dat men behoud van ons historisch Zwolle een grote prioriteit vindt. Bij rigoureuze veranderingen van onze mooie binnenstad als met het Ei op de Fundatie en het geld verbrassen met bijvoorbeeld onnodige bruggen, die ook nog een keer van een bedenkelijk kwaliteit zijn, wordt ik zeer gepikeerd.

  Kan Swollwacht dit als speerpunt maken, en zo nee welke (nieuwe) lokale partij wil dat wel? Die partij krijgt mijn stem!


  ⚠️ Meld

 56. Terstal,Swollwacht is altijd al tegen die overbodige bruggen geweest en voor behoud van de historische binnenstad.Werden echter teruggefloten door de meerderheid ,dus hoe groter een Lokale partij wordt hoe beter in dit geval zal dat Swollwacht zijn


  ⚠️ Meld

Reageer