Fietswerkplaats De Tandem officieel open!

Zwolle – Een lekke band of een fietsketting die niet meer helemaal soepel loopt? Bij de nieuwe fietswerkplaats De Tandem op het terrein van de Isala klinieken, kan voortaan iedereen hier zijn fiets ter reparatie brengen. Het idee en de samenwerking is ontstaan naar aanleiding van eerder gehouden ‘fiets opschoningsactie’ eind 2012. En nu, na enkele weken proefdraaien en een officiële opening op 3 juli, werkt De Tandem met een enthousiast team al op volle toeren.

img_3170.jpg

Fietswerkplaats de Tandem is onderdeel van de Werkelaar, waar mensen met een verstandelijke, psychische of psychosociale beperking extra begeleiding krijgen op het gebied van arbeid en dagbesteding. De Werkelaar helpt cliënten van de RIBW, Frion, Wezo en leerlingen van Zwolse VSO scholen met de oriëntatie op verschillende soorten werk en het gericht trainen van arbeidsvaardigheden. Er is een breed aanbod aan werk in verschillende productlijnen. Coördinator Martin Blanke: “Bij de Werkelaar leiden wij mensen onder andere op tot fietsenmaker. Maar wij leren ze ook arbeidsvaardigheden, zoals op tijd komen, samenwerken en normen en waarden. De mannen en vrouwen leren het vak in een beschermde omgeving. En nu mogen wij hier aan de slag.”

Isala’s vaste fietsenmaker is Michel. Op dinsdag, woensdag en donderdag staat hij van 8.00 tot 16.00 klaar om alle fietsen in ontvangst te nemen en te repareren. Dagelijks krijgt hij ondersteuning vanuit de Werkelaar en wordt hij bijgestaan door Adil. Adil: ”Ik heb er ontzettend veel zin in om bij Isala aan de slag te gaan. Fietsen repareren vind ik mooi werk. Bandenplakken, kettingsmeren. Ik draai er mijn hand niet voor om. En als een klant dan tevreden is, dan ben ik blij en ga ik trots naar huis.”

Stelregel van De Tandem is: voor tien uur gebracht, dezelfde dag nog klaar. Maar als het gaat om reparatiewerkzaamheden die meer dan een dag kosten, wordt er met de klant netjes afgesproken wanneer de fiets weer opgehaald kan worden. ”Niet alleen de lekke band wordt geplakt”, zegt Martin. ”Er gaat ook nog even een poetsdoek over de fiets en als het stuur bijvoorbeeld stroef gaat, zal de klant merken dat die ook nog even is gesmeerd.”

De Werkelaar heeft ook een fietswerkplaats op hogeschool Windesheim. Daar is de werkplaats vanwege het succes inmiddels vijf dagen per week open. De Tandem is voorlopig drie dagen open, maar mocht het storm lopen dan heeft De Werkelaar voldoende fietsenmakers achter de hand om in te zetten. Om de start te vieren, zijn er in de openingsweek verschillende kortingsacties op onderhoud en reparatie.

Artikel delen:
Reacties 21
 1. Wat raar. De Fietswerkplaats die sinds jaar en dag op het Windesheim zit heet ook ‘Fietswerkplaats de Tandem’. Lekker origineel en onderscheidend…


  ⚠️ Meld

 2. De fietsenmaker verdient z’n geld wel met verkoop van nieuwe fietsen, denk dat hij niet zo op dit werk zit te wachten.

  Ben zelf trouwens nog steeds niet gewend aan het idee dat mensen een fiets naar de fietsenmaker brengen voor een lekke band, kettingsmeren of iets anders kleins. In de tijd dat je je fiets weggebracht hebt, kun je het ook al bijna zelf gefixt hebben. Ja, ik weet het. “De nieuwe tijd, net wat u zegt…”


  ⚠️ Meld

 3. In de tijd dat je je fiets weggebracht hebt, kun je het ook al bijna zelf gefixt hebben

  @Bernard, Nee Bernard, wegbrengen die fiets!!..we moeten toch de economie stimuleren???:):)


  ⚠️ Meld

 4. Tim, het is nietaltijd nodig om onderscheidend en origineel te zijn. Soms is het gewoon prima als iets gewoon werkt en mensen een beetje vooruit helpt;)


  ⚠️ Meld

 5. Ho, even een misverstand de wereld uit helpen. Ik onderhoud/repareer alleen mijn eigen fiets. En ik vind dat iedereen dat zelf zou moeten doen. Dan ga je van je fiets houden. Een fiets komt tot leven als je hem aandacht geeft.

  Degenen die ik nog niet overtuigd heb moeten de fiets naar deze jongens brengen. Dan zit je goed.  ⚠️ Meld

 6. Ik dacht even dat ze in het oude ziekenhuis gingen zitten, soort van anti -kraak, maar ze zitten dus op de nieuwe-/hoofdlocatie?


  ⚠️ Meld

Reageer