Windesheim gaat Antilliaanse studenten begeleiden

Windesheim heeft, als een van de weinige hogescholen in Nederland, een gezamenlijke opvang en begeleiding voor Arubaanse en Antilliaanse studenten. Tijdens een speciale opvangweek begeleid Windesheim zijn eerstejaarsstudenten die dit jaar in Zwolle komen studeren. De opvangweek is dit jaar van 26 juli t/m 8 augustus 2007.

Arubaanse en Antilliaanse studenten regelen hun financiële en huisvestingszaken over het algemeen met het Arubahuis, de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) of Stichting St. Maarten Student Support Service (S4). Deze organisaties zorgen ook voor de opvang en begeleiding in Nederland. Windesheim heeft de krachten van deze drie organisaties gebundeld in een gezamenlijke opvang. Ronald A. Muyden, medewerker van Windesheim en mede verantwoordelijk voor de begeleiding van Antilliaanse en Arubaanse studenten: “het grote voordeel hiervan is dat de groep zo groter is en dat de studenten elkaar beter leren kennen. Bovendien is het veel efficiënter en versterkt het de onderlinge samenwerking en inburgering”.

Opvangweek

In de opvangweek leren de studenten wat het is om op Windesheim te studeren en hoe het er in Zwolle en Nederland aan toe gaat. Het begint allemaal al op Schiphol, waar de studenten gezamenlijk opgevangen worden. Ze regelen daar ook al hun bankzaken. In Zwolle schrijft de groep zich gezamenlijk in bij de gemeente, maar ook bij de woningcorporatie. Op deze manier leren ze in een veilige omgeving hoe zakelijke en ambtelijke instanties in Nederland werken. Een rondleiding door de gebouwen van Windesheim en een feest waar ook ouderejaarsstudenten van de Antillen en Aruba aanwezig zijn, staat op het programma.

De opvangweek is ook toegankelijk voor studenten die niet naar Windesheim komen, maar bijvoorbeeld een mbo-studie gaan doen. Hiervoor vraagt Windesheim wel een vergoeding.

Speciale training

Een belangrijk onderdeel van de opvang is een eendaagse training. Tijdens deze training leren studenten bij wie ze moeten aankloppen voor specifieke vragen. Ze leren de ‘Nederlandse’ manier van samenwerken in groepen en presenteren. En ze oefenen met de Nederlandse taal. In de basis beheersen alle studenten het Nederlands maar niet voor iedereen is het de voertaal in het land van herkomst. Een leuke opdracht aan het eind van de training is: wat kun je doen in je vrije tijd in Nederland én welke activiteiten kosten zo min mogelijk geld.

Sint SARCUBO

Naast de opvangweek kunnen Antilliaanse en Arubaanse studenten hun hele studietijd terecht bij Sint SARCUBO. Sint SARCUBO is een opvang- en begeleidingsvoorziening met als belangrijk doel Antillianen en Arubanen tijdens hun studie in Nederland te begeleiden. Dit gebeurt d.m.v. informatieve en educatieve activiteiten en actieve en gezellige avonden, die worden georganiseerd door jonge Antilliaanse en Arubaanse vrijwilligers

De medewerkers van Sint SARCUBO zijn dagelijks per telefoon en per mail bereikbaar. Ook is er een speciaal inloopmoment waar studenten hun vragen kunnen stellen; eventueel via MSN.

Uiteraard kunnen de Arubaanse en Antilliaanse studenten tijdens hun studie in Nederland ook rekenen op de begeleiding van hun mentor van het Arubahuis, SSC of S4.

Meer informatie

Voor meer informatie over Windesheim en Sint SARCUBO, ga naar www.windesheim.nl (zoek op: Sint SARCUBO). Voor meer informatie en tips over studeren in Nederland, ga naar www.caribiana.nl > wereldomroep 60 jaar > studentenuitzending. Er is een geluidsopname te beluisteren van een bezoek van Sint SARCUBO aan de open dag van de Wereldomroep. Tijdens dit bezoek hebben de studenten in een uitzending van de Wereldomroep vragen beantwoord van luisteraars.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)